25 december 2020

Bevakningslista: Uppdatering

Jag jobbar med en bevakningslista som har växt sig alldeles för lång och jag tänker att jag under 2021 skall jobba lite med hur jag väljer ut bolag och hur jag håller koll på olika bolag. Det jag gillar och som funkar för mig är att hitta bolag som har en underliggande verksamhet som fungerar och där det finns triggers som sannolikt förr eller senare med hygglig sannolikhet kan komma att påverka bolaget positivt. Vad gäller Matse som jag harvade i under ganska lång tid (innan bolaget köpte upp av Axfood) så handlade det hela om att näthandel av mat förr eller senare skulle få sitt genombrott. Det tog längre tid än vad jag trott, men till slut så blev det hela en OK affär. Idag hade jag kanske resonerat annorlunda, men jag ansåg då att Matse var en verksamhet som fungerade och att framtiden talade till bolagets fördel. Idag tror jag mycket på att Scandic. Det finns en verksamhet som fungerar. Corona har självklart ställt till det, men verksamheten fungerar, och förr eller senare, tror jag, kommer siffrorna att vända och då kommer det att bli en annan syn på bolaget.

Man skulle kunna säga att jag tycker att marknaden är för kortsiktig, men det skulle inte vara helt rätt. Enligt mitt sätt att se så handlar det om flöden och att det för många som agerar på marknaden är viktigare att inte göra fel än att göra rätt. Det finns en bra bok som heter "Winning the loser's game" som jag har skrivit om tidigare som beskriver fenomenet ganska bra. Om jag kommer ihåg boken rätt så är slutsatsen att man inte skall göra fel, vilket ofta betyder gå sin egen väg. Det behöver inte vara så, men ofta är det så när det kommer till investeringar. Det är alltid säkrast att ta rygg på index och att vara helt för långt ifrån vad alla andra gör kan komma att stå en dyrt. "Marknaden kan vara irrationell längre än dina pengar räcker" heter det ibland och det är kanske inte direkt osant, men det säger också en hel del om hur många som handlar på marknaden tänker.

Sannolikt kommer vår tid, dvs 10-talet och kanske även 20-talet, att gå till historien som år då det var väldigt fördelaktigt att vara på börsen. Det pumpades in pengar och räntan sänktes. ISK infördes och det har absolut varit gynnsamt för många, inklusive mig. Courtagen har sänkts och mer och mer information har gjorts tillgänglig. Det har helt enkelt varit en tid då det varit bra att vara på börsen. Det syns nu även i statistiken. Det är många yngre som letar sig till börsen och det är som jag ser det mycket positivt. Det är kul om en och annan väljer att bygga upp en ekonomisk trygghet, men framförallt tycker jag att det är kul för att det gör att fler och fler får en inblick i företagande. Det är inte så att alla som är på börsen får någon förståelse för företagande, men själv har jag lärt mig mycket av att analysera bolag, lyssna på conf calls, läsa årsredovisningar och läsa om twittrares eller bloggares kommentarer. Det kan finns de som menar att det inte är företagande och det är så klart korrekt, men min poäng är att det ger en ökad förståelse, inte en total förståelse.

Åter till bevakningslistan. Det finns ett par bolag som jag är lite intresserad av. Det är Accenture, Siemens och Volkswagen. Accenture är, som jag ser det, ett intressant konsultbolag som jag tror kommer att kunna ha många goda år framför sig. Om jag skulle köpa ett konsultbolag så hade det npg varit Accenture. Enligt mitt sätt att se så har man mer strukturkapital än många andra konsultbolag, i alla fall börsnoterade sådana. Det som talar emot att köpa Accenture är att det är ganska svårgenomträngligt, men jag kanske skall ge det en chans. En hyggligt svag dollar gör det hela lite mer intressant. Siemens tycker jag är intressant efter att jag hörde Placera prata om bolaget. Man har ganska intressanta affärsenheter och det känns rimligt att de kommande åren kommer att vara ganska bra för Siemens. Precise som Accenture så är det ett jättebolag och det är inte helt lätt att bilda sig en bra uppfattning av bolaget. Slutligen Volkswagen, åter ett jättebolag, så kan det vara intressant med tanke på elbilstrenden och att de nya ID-bilarna nog skulle kunna bli en ganska bra grej. Alla kommer inte att köpa Tesla och jag tror att Volkswagen håller på sig att slå sig in på ett ganska bra segment av marknaden och jag tror att man kommer att kunna tjäna pengar. Att hela bilindustrin går mot abonnemangstjänster och kapar onödiga mellanled gör det hela lite mer intressant. 

Ytterligare ett bolag som jag fortsatt är intresserad av är Ocado. Bolaget är stora inom mat på nätet och man har bland annat sålt system för att hantera matnäthandel till ICA (om jag inte helt irrat bort mig). Tyvärr är det inte helt lätt att handla med brittiska aktier (det verkar som att man skulle vara tvungen att ringa en levande människa) så jag tror att det får vara faktiskt. En annan anledning - förutom krånglet och ett högre courtage - så har bolaget uppvärderats en hel del så helt superintressant är det inte.

Vi får se var jag landar med dessa aktiefunderingar. Det finns även några mindre svenska bolag som jag handlar en del i. Eventuellt kan det bli så att jag swingar lite fram och tillbaka och gör några procent innan de sticker upp till nivåer som jag tycker känns för höga. Blir det så, får det vara så. Det är möjligt att jag efter det kommer att titta på att köpa aktier i något av bolagen ovan. 

Inga kommentarer: