22 januari 2020

Pension: Hur ska man resonera och vem ger råd?

Ett ämne som jag länge har tänkt att skriva om är pension. Det finns ganska många anledningar till att jag har funderat på att skriva om detta ämne. En väldigt viktig anledning är att väldigt många som uttalar och ger råd - även om det alltid sägs att det inte är rådgivning - på många sätt antingen direkt eller indirekt betalas via avgifter för hantering av pensionspengar. Bara för att någon har en koppling eller får ersättning behöver inte nödvändigtvis vara något dåligt så länge det är transparent och det tror jag att det ofta är. Dagens inlägg kommer hur som helst att handla om vad jag ibland hör och varför jag tycker att det ibland blir tokigt.

Att löneväxla är ingen självklarhet
Jag brukar inte säga så mycket när det diskuteras ekonomifrågor i sammanhang där jag inte känner personerna i fråga speciellt bra. När jag väl säger någonting så brukar det resultera i att det blir dålig stämning på olika sätt. Det beror säkert på mig till stor del, tyvärr.

En sak som jag någon gång har sagt är att det - för mig - absolut inte är en självklarhet att löneväxla (om jag har lön och kostnader som tillåter detta). Det är så klart att var och en får göra som man vill, men att låsa in pengar är negativt allt annat lika. Undantaget skulle eventuellt kunna vara om det skulle vara så att man inte har självdisciplin att hålla i pengarna utan gör av med allt som kommer in.

Argumentet är ofta att om man löneväxlar så finns det sannolikt möjlighet att ta ut pengarna till en lägre skattesats när man tar ut dessa som pensionär i framtiden. Det kan bli så. Det finns dock ett par saker som man måste fundera på. För det första så binder man upp pengarna som jag nämner ovan. Det är en nackdel på så sätt att om det skulle vara så att man behöver pengar - av någon anledning - så är dessa uppbundna under lång tid framöver. En anledning till att man skulle kunna behöva pengarna är för att kunna få ner boräntor till exempel. Idag spelar den egna insatsen viss roll, men eventuellt kommer den att spela större i roll i framtiden. Om man har pengar uppbundna i 20-30 år, beroende på hur gammal man är, så spelar inte det så stor roll för banken.

En ytterligare anledning till att det kan vara en nackdel att löneväxla är att du inte vet om din skatt kommer att vara lägre om 20-30 år. Det kanske är så att du kommer att få ut mindre per månad, men inte heller det är faktiskt säkert. Om du har valt väldigt bra fonder och om du ingår i en pensionslösning som tillåter att du kan sätta en hel del pengar i fonder så kanske du med en god portion tur har en riktigt rejäl slant när du väl går i pension. Det gäller på inget sätt alla, men av de som funderar på att löneväxla (vilket ofta är personer som tjänar bra) så är det inte omöjligt.

Det man heller inte skall glömma är att det finns sekundära skatteeffekter. Pengar som du har i handen (skattade pengar) kan du sätta i en ISK, vilket har varit en attraktiv lösning från ett skatteperspektiv de senaste åren. Samma möjligheter finns oftast inte om pengarna är låsta i pensionsfonder eller liknande (även om olika pensionssystem har olika villkor).

Överlag så tycker jag att det är eftersträvansvärt att sträva efter kontroll och att ha pengar i handen. Det är en välkänd sanning - "cash is king","bättre en fågel i handen än tio i skogen". Naturligtvis så finns det situationer när det är en bra lösning att löneväxla, men att generellt säga att det är en bra lösning tycker jag är att förenkla.

Se pensionssparandet som en del av ditt totala sparande
Jag tycker att det är en bra idé att ta med pensionssparandet när man sammanställer sin ekonomi. Exponeringen mot börsen blir större om man tittar på helheten för de flesta. Det beror på vilket system som man tillhör och om man har tjänstepension eller inte, men även om det skiljer för olika individer hur mycket pengar det handlar om så tycker jag att det är en bra idé. En idé kan t ex vara att ha en exponering mot tillväxtmarknader och globalfonder via sin pension och ha svenska aktier i en ISK utanför pensionen. Man kan tänka på olika sätt, men om man har allt riktat mot svenska storbolag som handlas under stor omsättning på börsen, dvs svenska indexfonder, både i sitt privata sparande och i sitt pensionssparande så har man en ganska stor exponering mot ett relativt smalt område. Det kan vara rätt om man vet vad man gör, men om det bara blivit på ett visst sätt så kan det vara en poäng att fundera igenom hur man vill ha det.

Var insatt
Ibland hör man personer säga att man inte har koll på sin pension för att man inte är intresserad. Det tycker jag är bra märkligt faktiskt. Det är kanske inte kul att sätta sig in i hur saker och ting fungerar och det kan vara så att man blir besviken när man får reda på hur det står still, men det bör inte hindra. Det finns absolut anledningar som gör att man inte är insatt och det skall man så klart ha respekt för, men man behöver inte sätta ambitionsnivån så högt. En sammanställning i Google Documents en gång per år med hjälp av www.minpension.se är en bra start som jag ser det.

2 kommentarer:

Lava Showan sa...

Jag läste en kommentar online av en Los Angeles-baserad journalist avslöjar hur hon hittar en pojkvän (Mr.Right) 2 månader efter att hennes ex pojkvän bröt upp.
Jag skickar ett e-postmeddelande för att kontakta samma Oduduwa eftersom jag har dessa kraftfulla avsikter att saker kommer att fungera för mig, jag trodde att vittnesmål är det verkliga livet. Jag insåg att det här skulle vara bra att dela här eftersom jag vet att det kommer att inspirera andra också.
lyckligtvis för mig stötte jag på oduduwa e-postkontakt i ett blogginlägg. I dag vittnar jag med glädje och lycka till världen ... detta är ett av de mest glada ögonblicken i mitt liv. Oduduwa the Great-Love-Stave, startade en trollformel för min räkning för att återhämta min ex-man med sin trollformel och magi-kärlek.
Jag är gift i över 6 år och det var så fruktansvärt eftersom min man verkligen fuskade på mig och letade efter en skilsmässa, vi blev uppdelade för 3 månader sedan och vi kom tillbaka igen efter så mycket tiggeri med trevliga gåvor av kärlek.
Jag älskar min man så mycket. Jag kunde inte ha gjort någonting för att skada honom eller få honom att måla sig illa längre ... Jag ville bara att han skulle älska mig för alltid. idag lever vi båda lyckligt tillsammans. Jag älskar honom så mycket. Min poäng är att han var min första kärlek (åtminstone så är det som det känns).
Jag är glad och tacksam för den här stora mannen. Först hade jag rädsla för tvivel, men jag försöker och det fungerar till mitt bästa. Jag är säker på att detta också fungerar för dig, 100% säker.
kontakta honom via hans personliga amail dr.oduduwaspellcaster@gmail.com
han har befogenheter att lösa följande relationsfrågor;
* Love Spells Win-Back Ex-älskare
* Magi för framgång och marknadsföring
* lycklig charm - BUSINESS STAR
* avdelningar - SKYDDSHOOK
* förbannelse upplösning
* andlig rening
* fertilitetsmagi - FRUITS OF WOMEN
* dekret magi, STAV LOTTERI & VINN-SPEL STAV
Internet hjälper verkligen mycket med att ge en snabb och brådskande lösning på livsproblem.
dr.oduduwaspellcaster@gmail.com

Brenda greg sa...

Jag är överväldigad när jag delar min erfarenhet här för att låta hela världen veta om en man som räddade min relation och denna stora man heter Dr. IZOYA. Han har verkligen visat mig genom att föra tillbaka min ex-älskare som lämnade mig och lovar att aldrig återvända till mig igen helt enkelt för att han började lyssna på skvaller om att jag inte var trogen. Med detta har jag insett att det att ge Dr. IZOYA-detaljer till världen kommer att göra mycket bra för dem som har brutit hem eller förhållanden för honom att fixa det trasiga förhållandet eller äktenskapet till er. Du kan nå honom via hans e-postadress: drizayaomosolution@gmail.com. Ta kontakt med honom och se hur ditt problem kommer att lösas inom 24 timmar. Han är också specialiserad på följande frågor ...

(1) Du vill ha din ex tillbaka ..
(2) Du vill att män / kvinnor ska följa dig ..
(3) Du vill ha ett barn ..
(4) Du behöver andlig hjälp ..
(5) Sluta skilsmässan ..