28 januari 2020

Byggmax: Q4 kommer in lite bättre än vad jag förväntat mig

Jag har precis lyssnat på conf call:et och i morse så läste jag snabbt igenom de snabba dragen av rapporten. Det såg ganska bra ut tycker jag. Man har börjat få ordning på Skånska Byggvaror och man kommer nog att kunna driva tillväxt på ett ganska bra sätt under 2020 med hjälp av nyöppnade butiker, 3.0-konceptet, trädgårdsavdelningar och - så klart - ehandelssatsningar. Det verkade som att Mattias Ankarberg, VD, såg positivt på 2020.

Det som ingen har sagt så mycket om är att det stökats om lite i ägarlistan. I dagens rapport ser det ut enligt nedan:


Om man tittar i Q3-rapporten så ser det ut enligt nedan:


Carnegie Fonder, Didner & Gerge och AMF Pension verka ha minskat sina positioner så pass mycket så att de inte syns bland de största ägarna. Nu syns Penser Yield och UBS Switzerland AG bland de största ägarna, men eftersom det numer krävs färre aktier för att hamna på listan över de största ägarna så behöver detta inte nödvändigtvis betyda att de har ökat. Man kan fundera över varför fondbolagen har valt att minska. En anledning kan vara att man ogärna vill ha sänket Byggmax bland sina innehav när man stänger böckerna för 2019. En annan anledning kan vara att Byggmax inte ingår i småbolagsindex (för det tror jag inte att man gör i större utsträckning).

Frågan är om säljtrycket från fonder kommer att avta den närmsta tiden eller om det finns fler aktier som fondbolagen vill sälja. Jag misstänker att det kommer att avta något, men det har jag inga belägg för. Det skall också bli intressant att se om kursen kommer att leta sig uppåt när det närmar sig utdelning. Jag ligger fortfarande kvar med samtliga aktier. Sticker kursen upp till 35 SEK så kommer jag att sälja av en del aktier.




Länk dagens Q4 2019-rapport:
https://mb.cision.com/Main/109/3018128/1180515.pdf

Inga kommentarer: