02 november 2018

BillerudKorsnäs: Jag minskade (så nu kan budet komma)

Igår publicerades det "rykten" om att Billerud Korsnäs skulle kunna köpas upp inom inte alltför lång tid av någon amerikansk riskkapitalist, någon kinesisk aktör eller av SCA om jag är korrekt informerad. Jag har inte läst artikeln själv, men jag förstår det som att det är obekräftade uppgifter, med andra ord rykten. Någonstans läste jag att Michael Kaufmann, som jag förstår det som är representant för Frapag som äger 15% av Billerud Korsnäs (om jag minns rätt), uttalat sig om att en försäljning skulle kunna vara aktuellt om priset är rätt, eller något liknande.

Det kan naturligtvis vara så att det är ett uppköp på gång och det kan vara så att någon aktör seriöst överväger att lägga ett bud, men det verkar märkligt. Om något verkar märkligt så är det oftast märkligt också. Själva tanken på att det finns aktörer som räknar på bolaget tror jag absolut på, men att det skall komma bud på 150 SEK eller liknande känns inte sannolikt inom den närmsta tiden. Dessutom, om det skulle vara superskarpt läge med ett bud borde aktien handelsstoppas om information som denna spreds till marknaden. Det kan vara så att artikeln i DI är någons försök att klämma åt en del av de blankare för att trycka upp kursen. Det kanske är långsökt, men effekten av en sådan "nyhet" i en aktie som är rätt hårt blankad kan göra att den hoppar upp ett par snäpp som den gjorde igår. Det kan naturligtvis även vara så att man är i början av en diskussion och vill få upp kursen för att ett eventuellt bud ska hamna högre. Vi får se vad som händer. Jag kanske återupprepade mitt agerande inför budet på Matse om det vill sig illa.

Mitt handlande i Billerud Korsnäs har kantats av besvikelser och en del lyckosamma svängningar, se nedan. Jag tyckte att det var ganska prisvärt nyligen strax över 100 SEK och jag tycker inte efter DI-artikeln att så väldigt mycket har förändrats. En del har kanske förändrats, men  jag tycker ändå att det kunde vara läge att minska så jag sålde lite drygt en tredjedel för knappt 125 SEK, vilket dock inte syns i grafen nedan.    


Det alltid svårt att veta om man agerar rätt eller inte och det kanske hade varit bra att vänta med att minska. De riktkurser som jag har kommit fram till när jag har räknat är att kanske skulle kunna vara aktuellt med en kurs runt 135-140 SEK och det tror jag fortfarande. Det finns dock en del frågetecken och det har varit mycket besvikelser under de senaste åren - bl a ett mycket dyrare bygge - och det har tyngt kursen. Massapriset har också påverkat lönsamheten negativt och indirekt även aktiekursen. Jag ligger fortsatt kvar med ganska stor exponering mot Billerud Korsnäs och jag tror fortsatt på bolaget, men jag tyckte att det var läge att minska något. Det ska även tilläggas att jag är även lite tveksam till börsen som helhet för närvarande. Det har också spelat in.

Inga kommentarer: