11 oktober 2017

Telia, Axfood: Jag funderar på att minska

Det blev tyvärr inga Balco-aktier för min del. Jag tycker att IPOer börjar kännas alltmer ointressant. Man scannar igenom diverse prospekt för att se om det är av intresse eller inte. Om det inte går att döma ut direkt så får man titta lite närmre. När man sedan har bestämt sig för att det kan vara intressant och tecknar så händer det alltför ofta att man inte får några alls eller meningslöst få aktier. Jag tycker inte att det känns värt att lägga tid på IPO:er för närvarande.

Jag börjar bli alltmer tveksam till börsen och jag funderar på att fasa ut mig själv ännu mer från börsen. Det är möjligt att jag är fel ute, men jag har svårt att se så mycket som kommer att kunna driva börsen ytterligare uppåt. Möjligen är jag onödigt pessimistisk och helt fel ute, men jag tror att detta kan vara sista rycket innan det bär nedåt. Även om räntehöjningar ligger långt fram så räcker inte det för att driva börsen mycket mer uppåt som jag ser det.

Mina två första innehav - Telia och Axfood - står för en väldigt stor del av portföljen. Det är möjligt att jag passar på och minskar den närmsta tiden. Telia brukar inte helt sällan i alla fall för en kort period sjunka med mer än utdelningen som avskiljs  och det kanske blir likadant denna gång. Om Telia tickar upp mot 39,50 SEK innan utdelning passar jag nog på att minska. Axfood tycker jag själv att jag ligger väl tungt i. Jag kommer förmodligen att minska även i Axfood innan kvartalsrapporten.

4 kommentarer:

Anonym sa...

https://www.fool.com/investing/general/2016/01/21/why-does-pessimism-sound-so-smart.aspx

Charlie sa...

Ja, en del av vad det står i den artikeln är kanske sant, men jag är beredd på att ta smällen att inte vara med på resan upp (som jag antar att du tror kommer att äga rum eftersom du länkar till artikeln). Jag delar inte den optimism som finns och det är alltid så att genom att ta ställning så riskerar man att ha fel. Det finns många som regelmässigt köper varje månad och är nöjda med det. Jag gör det inte och jag är nöjd med det.

Egentligen så skulle jag kunna skriva ganska mycket om ämnet, men om jag ska sammanfatta det lite kort så tror jag att inte att Q4-rapporterna kommer att vara så ljusa som många som handlar upp kurserna verkar tro. Jag tror även att vi har börjat se början på slutet med minusränta. Det är möjligt att jag har fel, men förr eller senare så kommer räntan att höjas. Det är så klart så att riksbanker runt om i världen vill att investerarkollektivet skall tro att lågräntemiljön ska vara under väldigt lång tid framöver och det kommer den säkert att göra, men fråga är vad lång sikt är och hur en långsiktig investerare ska investera om räntan kommer att höjas på lång sikt. Det är kanske så att det är kortsiktigt att vara på börsen just nu eftersom många tror att på lång sikt kommer räntan att höjas och då kommer det att finnas alternativ. Jag kan ha helt fel, men det är jag beredd att ha.

En annan sak som inte jag riktigt gillar är alla introduktioner. Många av bolagen hör inte hemma på börsen och får värderingar som inte är riktiga i mina ögon. Förhoppningsbolag som egentligen inte sitter på mycket av värde värderas till höga börsvärden av investerare som hellre är med än att man missar tåget. Det är inte sunt i mina ögon. Om man inte tycker att investerarkollektivet bedömer introduktionerna på ett rimligt sätt, varför skulle då övriga aktier värderas rimligt? Jag tror att de senaste sju årens uppgång inte kommer att hålla i sig väldigt mycket längre, men jag kan ha fel, som sagt.

Idag minskade jag f ö i Axfood.

Anonym sa...

Well,

Vad jag förstår minskade du i Axfood innan rapporten. Stämmer det?

Med vänlig hälsning

Lars

Charlie sa...

Det stämmer. Det blev en dåligt tajmad affär, men även efter minskningen så väger Axfood tungt i portföljen och jag glädjer mig över uppgången. Tyvärr har jag varit upptagen med mycket annat så jag har inte tittat närmre på rapporten än. Det förvånar mig lite att kursen hoppade upp som den gjorde på rapporten ändå (baserat på det lilla som jag har hunnit titta).

Jag knep f ö några Capio strax över 41 SEK när den dök. Jag tror att Capio kan bli ganska så intressant framöver. Faran att det skall komma en massa lagstiftning som ska påverka verksamheten väldigt mycket tror jag är överdriven. Det som lockar med Capio är bra ledning, underliggande trender som verkar till bolagets fördel - digitalisering av sjukvården och en äldre befolkning. Jag tror att det m a o finns en växande marknad med god marginaltillväxt och jag tror Capio kan vara en av vinnarna.