26 oktober 2017

Axfood: IKEA och Amazon i samarbete

Idag hörde jag uppgifter om att IKEA och Amazon pratar om ett samarbete. Det verkar inte vara något officiellt, men inte heller ett helt och hållet lösryckt rykte. Det är som jag ser det ett jätteintressant samarbete och jag tycker att det skulle kunna vara en typ av samarbete som skulle kunna vara intressant för HM. Det har jag nog skrivit förr.

Jag håller det inte för orimligt att IKEA och Amazon skulle kunna samarbeta på ett sätt som påverkar Axfood. IKEA vill ge sig in på matkassar om jag förstått saken rätt och om man slår sig samman med Amazon så kan det bli ett riktigt intressant samarbete. Amazon utan IKEA kan naturligtvis också utgöra ett hot mot Axfood. Jag har svårt att se att Amazons inträde i Sverige är positivt för Axfood och jag tror heller inte att ett samarbete mellan Amazon och IKEA är bra för Axfood.

En annan sak som jag inte är riktigt nöjd med som Axfood-aktieägare är hur man har resonerat kring ägandet av det nya apoteket. Ledningen som ska få hjulen att snurra äger en del, familjen Axelsson-Jonsson äger en del och en del ägs av Axfood. Jag tror att många av de kringbutiker, såsom apotek, som man kan addera till dagens livsmedelsaffärer är väldigt intressanta och jag tror att de kan lyfta marginalerna. Om bara en del av ägandet av dessa kommer att hamna i Axfood så känns det hela mindre intressant. Det kanske inte regelmässigt kommer att vara samma upplägg i framtiden med andra nya områden, men jag känner ändå viss tveksamhet. Jag hade gärna sett att hela ägandet legat inom Axfood.

Amazons intåg i Sverige skulle man också kunna se som något positivt såklart. Amazon köpte Whole Foods för att få tillgång till en stor mängd kunder som man var intresserade av att nå. Jag tycker väl inte själv att något av Axfoods koncept (Willys, Hemköp, mm) direkt är en svensk avspegling av Whole Foods, men de lockar åtminstone ett väldigt stort antal kunder varje vecka och det är intressant för många handlare. Jag tror att Amazons köp av Whole Foods är en del i att Axfood har en förhållandevis hög värdering, kanske inte en stor del, men en del som köper Axfood gör nog det för att man tror att mathandlare kommer att spela en intressant roll i framtiden. Det är vad jag tror.

Jag har inte riktigt bestämt hur jag ska göra med mina Axfood-aktier. Det lutar mer åt att jag säljer av än att jag köper mer i nuläget. Vi får se. Det mest sannolika är nog att jag ligger kvar ett tag till.

https://www.breakit.se/artikel/9394/amazon-tar-klivet-in-i-sverige-profilerna-har-sakra-kallor
https://www.breakit.se/artikel/9420/ikea-och-amazon-pa-vag-att-sluta-historiskt-avtal-i-sverige

1 kommentar:

Charlie sa...

Idag så halverade jag mitt innehav i Axfood. Det är möjligt att det är väl fegt, men jag är nöjd med den utvecklingen som har varit sedan jag köpte innan utdelningen i våras. Det kan mycket väl fortsatta att gå upp, men jag tar det säkre före det osäkra.