21 september 2017

Telia: Äntligen lite uppgifter kring mutaffärerna

Idag kom det äntligen lite uppgifter kring bötesbeloppen i USA. Det kommer att landa på 550 miljoner dollar, vilket förvisso är mycket pengar, men dock mindre än vad man aviserat. Viktigt att poängtera är att det kvarstår böter att betala till nederländska myndigheter, men jag tror att dessa kommer att landa på under 450 miljoner dollar. Om jag tror rätt så kommer totalen att landa under den miljard som man prognostiserade i Q1-rapporten. Att jag tror att boten i Nederländerna hamnar under dagens bot grundar jag framförallt på att skadestånd generellt brukar vara högre i USA än någon annanstans. Jag kan naturligtvis ha fel, men det är vad jag tror.

Om bötesbeloppen landar på säg 900 miljoner dollar istället för 1 miljard dollar så gör det så klart skillnad, men den stora skillnaden är att man är ett steg närmre till punkten när man kan lägga problemen bakom sig. Det gör i sin tur att processen med att sälja de verksamheterna som man vill göra sig av med blir lättare, för att inte säga möjlig, men också blir det möjligt för ledningen att fokusera på att få bra fart på de verksamheterna som man vill behålla.

Jag köpte på mig lite mer aktier runt på 36,50 SEK och ännu lite fler på 37 SEK för ungefär en månad sedan. Hittills så ser det bra ut, men med tanke på att jag sålde Capio på 43,30 SEK i samma veva så hade effekten blivit mer eller mindre detsamma om jag inte skiftat från Capio till Telia. Oavsett vad så tror jag att dagens händelse är klart positiv för Telia. Det är ett steg bort från problemen. Det skall bli intressant att se om denna händelse kommer att sätta fart på andra händelser. Kan det vara så att de nederländska myndigheterna avvaktar de amerikanska myndigheterna? Kan det vara så att processerna i USA och Nederländerna till viss del har använt sig av samma material och att det därmed är sannolikt att ett beslut från Nederländerna kommer inom kort? Finns det en del långt gångna förhandlingar angående försäljningar av de euroasiska verksamheterna där en förutsättning för köparen är att effekterna av mutaffärerna är avklarade innan avtal skrivs? Det är bara spekulationer så klart, men vad som inte är spekulationer är att man ska göra sig av med de euroasiska verksamheter och ett steg på vägen är att göra sig av med de legala problemen.

Det skall bli intressant att följa Telia den närmsta tiden. Didner & Gerge har de senaste månaderna köpt på sig en del aktier och har även uttalat sig en del i bl a DI. Det behöver naturligtvis inte betyda att det är en bra affär, men det känns mer positivt än negativt i mitt tycke. Tidigare skrev jag om att minska mitt relativt stora innehav om kursen letade sig upp mot 38,50-39 SEK. Vi är där nu, men med tanke på dagens nyhet så väljer jag troligen att avvakta lite grann med att minska. Det är möjligt att det är feltänkt och ett tecken på girighet, men så tror jag att det blir.

https://www.avanza.se/placera/redaktionellt/2017/09/21/telia-far-550-miljoner-dollar-i-boter.plc.html

Inga kommentarer: