11 september 2017

Cykling: Varför man ska cykla till jobbet

Jag har de senaste åren successivt blivit allt mer intresserad av att cykla och jag hade tänkt att skriva ett par inlägg just om cykling för jag tror verkligen att många skulle må bra av och gilla att cykla istället för att köra bil eller åka kollektivt. Det ska sägas från början att jag inte är någon cykelexpert utan bara en nybörjare som gärna delar med mig av min nyvunna kunskap, insikter och erfarenhet. Vi börjar med några fördelar med varför man ska cykla till jobbet:

1. Motion
Om man cyklar till jobbet eller till busstationen eller liknande så får man en liten dos motion varje dag. Det är oftast inte så mycket, men det är väldigt mycket bättre än ingenting (antar jag som icke-medicinare).

2. Inga problem med parkeringsplatser
Att ha bil är inte bara dyrt utan det är också bökigt. Anledningen till att jag slutade att köra till jobbet var att det blev dyrt och bökigt med parkeringsplats. Den knappa tusenlappen som det skulle kosta för mig att parkera torrt, säkert och bekvämt nära mitt jobb kändes onödig. Naturligtvis spelade det roll att jag såg kostnaden varje månad och att det inte var en "osynlig" kostnad som värdeminskning på bilen, men likväl kändes det som en utgift som jag inte behövde ta. Parkeringsavgiften motsvarade dessutom ett kollektivtrafikkort, vilket gjorde det hela till mer eller mindre ett rent skifte från parkeringsplats till kollektivtrafikkort.

Även om jag hade parkeringsplats så var det inte helt utan problem. Det var nämligen inte så att jag hade min egen parkeringsplats, vilket jag tror är ganska ovanligt, utan jag var garanterad en plats i garaget. Ibland blev det så klart tokigt och plötsligt så hade jag ingen parkeringsplats. Det var otroligt störigt även om det naturligtvis gick att ordna. Att veta att det blev strul ibland bidrog till mitt beslut.

När man cyklar så är parkeringsplats sällan ett problem. Visst det kan finnas en risk att din cykel transporteras bort om du ställer den utanför ställen, men om det är så finns det förmodligen fler cykelställ inte helt långt borta. Det finns säkert ställen där cykelställ är en bristvara, men i jämförelse med bilplats så tror jag att problemet är litet.

3. Enkelt att underhålla en cykel
Om en modern bil går sönder så hade jag aldrig gett mig på att fixa den. Jag hade tagit den till en verkstad och fått den fixad. Betalt någon annan för att fixa den och det hade blivit ganska dyrt. Det blir alltid ganska dyrt med bilar (enligt min egen erfarenhet). Med cyklar så är underhållsarbetet ganska basic. Att fixa en punktering lär man sig på tio minuter genom lite youtube-klipp och sedan tar det ytterligare tio minuter att fixa punkteringen. Om växlarna krånglar så kan man ofta ganska enkelt fixa en del lättare saker själv. Om man inte kan eller vill själv så är det ganska billigt att få cykeln servad. Det är också ganska kul att fixa med cyklar. Man känner sig duktig och det blir väldigt stor skillnad bara genom att smörja kedjan och pumpa däcken.

4. Miljövänligt
Det är så klart även miljövänligt att cykla. Man känner sig lite duktig när man tar sig för egen maskin till jobbet eller till busstationen. Det är kanske superviktigt för vissa och mindre viktigt för andra, men de flesta tycker nog att det känns bra.

5. Inga köer
En bil är stor och en cykel är liten. En bil är man fast i och en cykel kan man hoppa av och leda.Det är sällan man fastnar i en kö när man cyklar. Om det är bilkö så kan man glida förbi ganska enkelt (kanske inte enligt lagboken förvisso) och om man inte kan eller vill cykla förbi en bilkö kan man ofta hoppa av cykeln och gå på trottoaren förbi bilkön. Om man t ex hämtar på dagis är det på så sätt ganska skönt med cykel. Man kan med ganska stor sannolikhet säga hur lång tid transporten ska ta för man är inte speciellt beroende av trafiken i övrigt.

6. Det finns bra regnkläder
Det som skulle kunna hindra en som cyklist är dåligt väder. Det är inte en dröm att ge sig ut i hagel och storm. Det är dock inte lika jobbigt som det låter. Det är för det första lite vardagsäventyr och det känns alltid väldigt skönt att komma in efter att man besegrat vädrets makter. Den viktiga poängen är dock att det finns väldigt bra kläder. Det gäller bara att packa lite smart så att man inte blir överraskad. Man behöver inte ha de dyraste cykelkläderna som jobbpendlare utan det räcker som jag ser det att man har kläder som håller en torr. Kanske har du en skaljacka som du använder en vecka om året när du åker skidor, använd den. I alla fall till dess att du vet exakt vad du vill ha.

7. Det skapas en sammanhållning
Om man cyklar lite längre sträcka till sitt jobb så vill man gärna duscha på jobbet. Antingen så finns det en dusch på företaget som man jobbar på eller så finns det i huset där man jobbar. Det brukar gå att leta upp en dusch. Om det finns ett omklädningsrum så är det riktigt bra, i synnerhet om man kan få ett skåp att låsa in grejer som schampoo mm. Om man inte  har en dusch där man jobbar så skulle man kunna hitta ett gym i närheten där man kan duscha. Du kanske t o m passar på att göra lite styrketräning innan du cyklar hem. Kanske kommer du inte vara ensam om dina rutiner och det är inte otänkbart att ni blir ett litet gäng som ses. Det kan vara ganska trevligt.

8. Man ger barnen en bra start
Nu tänkte jag nästan bara på dyra parkeringsplatser när jag bestämde mig för att cykla en delsträcka till jobbet (ibland cyklar jag hela sträckan), men det behöver ju inte alla göra. En annan bra anledning som jag kommit på i efterhand är att man hjälper sina barn till bra rutiner som de förhoppningsvis kan ha med sig i livet. Om du cyklar till jobbet, hela sträckan eller en del av sträckan (åker kollektivt resten), så blir det sannolikt så att du tar med dig barnen på cykeln eller att de cyklar själv. Det är på många sätt bra för barn. Visst det kan finnas farliga korsningar och det kan hända olyckor, men jag tror att fördelarna överväger. Är det en farlig övergång kan man faktiskt ofta hitta bättre alternativ och man kan med fördel leda cykeln över trafikerade vägar.

9. Man blir mindre sjuk
Nu är jag verkligen ute på hal is och jag har inte mycket på fötterna för detta påstående, men jag tror att man blir mer sällan sjuk om man cyklar. Det faktum att man rör på sig och är utomhus tror jag är bra för en och på så sätt påverkar det hälsan positivt, men även att undvika att sitta hopträngd med snörvlande medmänniskor bör göra att man håller sig mer frisk. Detta gäller såklart kollektivtrafik.

10. Inställningstiden till motionerande blir noll
Om man bara har en kort bit till jobbet så kommer man inte att vara slutkörd när man kommer hem, men om man skulle komma på när man cyklar hem från jobbet att det skulle vara skönt att köra lite längre så är det bara att göra det. Om du vill cyklar 20 minuter extra så kommer det att ta exakt 20 minuter för du sitter redan på cykeln. Men man har ju sina arbetskläder på sig? Ja, det kommer man att ha, men det kanske ändå är en bra idé att tvätta kläderna och man måste inte köra sig genomsvettig. En liten extra runda för att kolla in ett nytt område som håller på att byggas eller en runda för att se ett område som du nästan aldrig kommer förbi i vanliga fall kan vara nog.

11. Bättre lokalkännedom
Jag hade egentligen tänkt att hålla mig till tio punkter, men jag kom på en till som jag tycker skall vara med och det är bättre lokalkännedom. Det spelar väl ingen roll tycker en del. Om någon hade sagt till mig att du skall cykla för att få bättre lokalkännedom så hade jag förmodligen kollat efter en flyktväg, men det är inte så dumt som det låter. Många gånger så finns det en del fina platser ganska nära där man bor. Om man tar lite rundor då och då och läser på lite var det kan vara bra att cykla så kommer man att hitta en del pärlor. Fördelen med att cykla är att man kan komma ganska långa sträckor om man avsätter ett par timmar och då kan man se ganska mycket i sin närhet.

Jag har säkert glömt mycket, men det var min lista på varför jag tycker att man skall cykla. Kommentera gärna om det är något som ni tycker jag har glömt eller har fått om bakfoten. Kommentera gärna om ni har något ämne som ni vill läsa om.

  

Inga kommentarer: