27 juni 2017

Trelleborg: Ny aktie i portföljen

Idag så gled det in ett antal Trelleborgsaktier i portföljen. Det är möjligt att det var förilat, men jag tycker att Trelleborg känns ganska intressant och jag tror att den positiva utvecklingen kommer att fortsätta. Trelleborg har varit på radarn ett tag, men det var först när jag såg att Börsveckan rekommenderade köp som jag skred till verket.

Det rimmar ganska dåligt med att jag har en ganska mörk syn på börsen framöver, men jag har tänkt om lite grann måste jag erkänna. Jag har haft en mörk syn på bostadsmarknaden i cirka tio år och det har jag fortfarande, men med facit i hand så var jag alldeles för tidigt ute. Även om det är skillnad på bostadsmarknad och börsen (framförallt genom att man lätt kan avyttra aktier) så vill jag inte sitta ett par år och vänta med på en korrigering nedåt som inte kommer. Det är också kostsamt.

Det jag ändå förmodligen kommer att göra är att göra mig av med en del Hövdingaktier när den tickar uppåt. Enskilda säljer aktier varje dag och det håller naturligtvis kursen nere. När den ende säljaren (kanske lite överdrivet) slutar att trycka ut aktier så tror jag att det kommer att få effekt på kursen. Man kan naturligtvis fundera på varför det säljs så mycket aktier av Enskilda. Gick det inte att sälja aktier vid sidan om så att man var tvungen att trycka ut lite i taget? Ville ingen av de större ägarna köpa på sig mer? Varför lämnas inga meddelanden - flaggningsmeddelanden eller annan information? Har aktierna som trycks ut av Enskilda något att göra med de 900 000 aktier som såldes för 13 SEK för ett par dagar sedan? Jag gissar att vi får vänta ett tag till dess att vi får se vilka ägarförändringar som har skett, kanske till nästa årsredovisning. Det är för övrigt även märkligt att ingen i ledningen eller styrelsen köper aktier. De är få som har mycket aktier. Det förbryllar mig. Jag kommer att hålla ut ett tag till, men vänder det upp mot 16 SEK så är det möjligt att jag lättar lite.

HM har hållit sig över 200 SEK sedan jag köpte. Det känns positivt, men precis som med Hövding så tycker jag att det finns en del orostecken som jag inte riktigt gillar. Det är faktiskt möjligt att jag minskar lite i HM också inom det närmsta. Det var en chansning att köpa på dagens nivåer när aktien sjönk ner för en tid sedan. Jag hoppades att det skulle komma en ganska snabb rekyl upp och det kom en liten rekyl uppåt, men inte vad jag hoppades på. Det är möjligt att jag säljer av en del för att minska min exponering. Jag ser stora utmaningar i framtiden och jag är inte alls säker på att HMs case är så himla starkt. Risken är att man inte kommer att kunna ställa om till morgondagens förutsättningar och då spelar gamla kursrekord liten roll.

Telia tycker jag känns väldigt bra. Jag läste en rapport om 5G som inte sa så värst mycket, men vad den sa var att operatörer kommer att behövas även i framtiden, vilket är en ganska viktig komponent i mina antaganden. Telia har ett väldigt stort antal användare och jag tror att man i framtiden kommer att kunna dra växlar av denna stora användarbas. Det skulle dessutom vara skönt om man kom fram till en lösning med mutaffärerna och euroasien-verksamheterna. Det har kommunicerats att det sannolikt kommer att ske under året, vilket kanske inte säger så mycket men ger åtminstone lite hopp. Det är möjligt att jag är alldeles för säker på min sak i Telia, men det är den aktie jag för närvarande tycker är mest köpvärd. Rätt eller fel - vi får se.

En annan aktie som jag har funderat på att skippa är Investor. Det har varit en bra bas i portföljen, men om börsen ger vika så är det möjligt att jag ger upp Investor. Den kan få vara med ett tag till, men om jag väljer att minska min exponering mot börsen så kan det vara ett innehav som får stå utanför till dess att jag tycker att det ser aptitligt ut igen.

Om det blir en sättning på börsen så tror jag att det kan gå ganska snabbt. Kombinationen av robothandel och indexfonder tror jag kan göra att vi får ganska tvära kast både upp och ner, mest ner dock.

2 kommentarer:

Utdelningsseglaren sa...

Hej!

Ville bara säga att jag lagt till din blogg på listan över svenska ekonomibloggar. http://utdelningsseglaren.blogspot.se/2017/07/svenska-ekonomibloggar-hela-lista.html

Hälsar Seglarn

Charlie sa...

Kul! Tack! Jag har tittat på din blogg vid flera tillfällen och är imponerad av din målmedvetenhet och din portfölj.