08 juni 2017

Hövding: Var säljer man?

Naturligtvis sker en hel del av försäljningen av Hövdingar via olika onlinehandlare, men merparten sker i fysiska butiker. Idag så roade jag mig med att titta var i Sverige och Europa som de olika återförsäljarna finns.

Regionen Malmö/Köpenhamn utgör centrum för försäljningen. Det är inte så förvånande med tanke på att bolaget finns och har alltid funnits i Malmö. Man kan välja att se det på lite olika sätt, men ett sätt att se på det är att med tiden så ökar försäljningen och intresset för produkten. Ju fler man ser som använder produkten, desto större är chansen att man själv köper en...skulle man kunna säga om man väljer att se det på den ljusa sidan.

Sett i ett europeiskt perspektiv så bör det finnas en jättepotential i Tyskland, Holland och Storbritannien. Om det finns 66 återförsäljare i lilla Malmö så borde det kunna finnas över tusen bara i Tyskland. Nu är förvisso Malmö speciellt eftersom det är Hövdings hemmaplan. Det är dock inget som hindrar att produkten inte bara säljs i cykelaffärer utan att den även säljs i olika typer av designbutiker, t ex DesignTorget eller motsvarande.



Det som är intressant med Hövding är att man på klassiskt manér har börjat med hemmamarknaden och successivt byggt på. Man håller förmodligen så pass högt pris att det är ganska intressant för återförsäljare att vara återförsäljare och i takt med att man får ner produktionskostnaderna så kommer det att bli än mer intressant. Det är möjligt att man i framtiden kan ha olika typer av produkter, en lite större bulkigare variant som säljs till ett lägre pris och en mer slimmad version som säljs till ett något högre pris. Eventuellt låter man nuvarande produkt att leva vidare att leva vidare parallellt med den kommande. Apropå den kommande versionen så tycker jag att det varit väldigt tyst kring framtida produkter. Det finns säkert pågående utveckling, men när man planerar att lansera en ny version har jag inte sett någon information om.



Det har varit ganska dålig omsättning i aktien ett tag och jag tror att det finns en del som på olika sätt börjar misströsta och kanske en del som funderar kring finansieringen i bolaget. Jag räknar med att man kommer att behöva ta in mer pengar i bolaget. Det kanske är fel, men det är vad jag tror. Jag tror även att Q2-rapporten som kommer i augusti kommer att vara ganska bra. Förhoppningsvis kommer man att komma upp i 15 000 stycken, men jag känner mig långt ifrån säker. Det skulle inte förvåna mig om kursen kommer att stå och hacka runt 15 SEK under sommaren och eventuellt att det blir en liten uppgång inför rapporten i slutet av augusti. I nuläget så tänker jag att det finns ganska goda förutsättningar för att det ska bli en bra affär att köpa aktier i Hövding. Bolaget levererade bra tillväxt under Q1 och det finns som jag ser det ett ganska bra momentum.

En del av de orosmoln som lyfts fram vad gäller aktien tycker jag inte är så allvarliga. Man bränner en hel del pengar och man är ganska långt ifrån att göra vinst. Det är inte bra naturligtvis, men om man väl får igång försäljningen så känner jag mig övertygad om att man kan få till en god kostnadskontroll. Det viktiga som jag ser det är att försäljningen kommer igång.

Vad gäller produkten så finns det en del som har synpunkter på den och inte tror att den kommer att slå. En del hävdar att produkten inte är bra. Det oroar inte mig. Jag tror att produkten fyller ett tomrum på marknaden och jag tror att det finns många konsumenter som vill skydda huvudet, men inte bära hjälm. Vad gäller produktens utformning och funktion så tror jag att mycket kommer att kunna förbättras i kommande versioner. Vikten bör kunna minskas och likaså tror jag att risken för att den felaktigt utlöses tror jag också kommer att bli bättre (även om jag redan tror att det är bra).

Idag så fyllde jag på med en del aktier och jag ligger i nuläget lite tyngre än vad jag har tänkt mig. Jag kommer troligen inte att fylla på med mer. Förmodligen kommer jag att ligga kvar till Q2-rapporten, men jag är inte säker. Vi får se. Det är hög risk.

Inga kommentarer: