11 februari 2017

Fingerprint: Omotiverat pressad?

För ett tag sedan så köpte jag ett antal Fingerprint-aktier. Det var ett köp som till viss del byggde på att jag tyckte att alla de negativa prognoserna som har gjorts för kommande år kändes väl negativa och att jag trodde att många större aktörer skrämts bort av all negativ publicitet kring insideraffärer och liknande. Det visade sig vara minst 20% från botten som jag handlade. De senaste dagarna så har det bättrats lite, men vad jag gjorde var att fånga en fallande kniv och det blev som det ofta blir när man försöker sig på det.

Jag kan inte säga att jag är superorolig trots allt. Det kommer nog att ordna sig. Efterfrågan på Fingerprints produkter finns där och den kommer intet att vika, tror jag. Det är möjligt att prispressen hårdnar och det är möjligt att det kommer att dyka upp nya konkurrenter, men jag har svårt att se att Fingerprint ska gå från en av de stora inom sin nisch till att helt hamna på efterkälken. Det är möjligt att jag inte förstår och det är möjligt att jag inte är tillräckligt påläst, men jag tycker att det är värt en chansning. Det jag ser som troligt är att det kommer ett bud på bolaget och att det accepteras. Det är möjligt att Johan Carlström med vänner har andra planer, men jag tror inte att de är känslostyrda utan kan se sunt på situationen om det kommer ett bud. Om det inte kommer ett bud så tror jag att man kommer att visa under året att man kan leverera helt OK, åtminstone tillräckligt för att visa att man inte är ett bolag som kommer att tyna bort. Förmodligen kommer även skandalerna att avta. Vi får se vad som händer.

De senaste dagarna så har jag läst boken "Fingerprint - the story". Den var ganska lättläst och intressant, men tyvärr inte vad jag hade hoppats på. När jag läste titeln så trodde jag att det skulle handla om Fingerprint, företaget, men det gjorde det inte i första hand i mitt tycke. Boken verkar bygga på det rättegångsmaterial som finns i de olika insidermålen som utretts och det är naturligtvis intressant, men jag hade hellre läst om hur företaget nått den framgång som man har nått och inte enbart om de insideraffärer som har inträffat eller av vissa påstås ha inträffat. En del av mig tycker faktiskt att det är lite tråkigt att man väljer den vinklingen som man gör. Fingerprints framgångar har säkerligen inte kommit gratis och de allra flesta som har varit del i framgången har inte med insideraffärerna att göra och en bättre titel hade därför varit "Fingerprint - insideraffärerna".

En sak som jag tyckte var lite intressant när jag läste boken var att det finns, eller fanns till alldeles nyligen, väldigt många kryphål för insiderpersoner att göra affärer som inte syns, tex via hävstångsprodukter eller kapitalförsäkring. Som i så många andra fall så tror jag att det man ser är bara toppen av isberget. Fingerprint-insynspersoner är förmodligen inte de enda som har använt kryphål i lagstiftningen för att kunna göra bra affärer. Det gör det inte rätt, men det är anmärkningsvärt att det har varit möjligt och det skulle förvåna mig om Fingerprints insynspersoner är de enda som har uppmärksammat och utnyttjat detta.

Det ska bli intressant att följa Fingerprint. Eftersom det är så mycket frågetecken kring Fingerprint så är det inget innehav som jag vågar lägga längst ner i byrålådan utan jag kan komma att lämna om jag tycker att det känns för osäkert eller av olika anledningar inte längre så intressant.

Inga kommentarer: