08 juni 2016

Matse: Prioritet Finans går in som ägare till 10%

Idag blev det klart vem en av de nya ägarna är i Matse. Det är Prioritet Finans som har gått in med pengar i samband med den senaste nyemissionen och nu kontrollerar runt 10% av bolaget.

Nils Wiberg som är VD och grundare till Prioritet Finans verkar vara nöjd med investeringen och pratar om att han tror att mat på nätet är framtiden, men så mycket mer konkret kom det inte i samband med att man gick ut med pressmeddelandet. Man ska inte överdriva kursrörelser i bolag som Matse med väldigt låg omsättning, men dagens nedgång på runt 10% är förmodligen triggat av att en och annan blivit fundersam kring ägarbilden. Det ser man även i de få kommentarer som har kommit i olika börsforum.

Ibland är det dock mer intressant att läsa vad som inte skrivs. I samband med att familjen Brandberg gick in i bolaget under förra året så var man glad från Matse:s sida att man fått in pengar från en investerare som kan bidra till att skapa ett framgångsrikt företag. Jag har inte läst några liknande uttalanden i detta fall.

Det är egentligen fel att döma någon utan att ha riktigt på fötterna, men ska man skapa ett framgångsrikt investmentbolag så är förtroende av stor vikt. Prioritet Finans har inte ett fläckfritt rykte och det känns inte helt bra. Det är förvisso rakryggat att inte gå in med pengar via något nybildat bolag som inte är uppenbart kopplat till Prioritet Finans utan att man är tydlig från vem pengarna kommer.

Förutom att man har fått in en ägare som har 10% med skumraskstämpel så kan man också undra om det finns några andra planer från Wibergs sida. Ser Wiberg några synergier mellan Prioritet Finans och Matse eller är det en ren finansiell placering från Wiberg?

I Breakits artikel som finns tillgänglig via länk nedan så står det att Prioritet Finans stått för en fjärdedel av nyemissionen. Jag tror, som jag tidigare skrivit, att familjen Brandberg är en av de befintliga ägarna som varit med i nyemissionen, men knappast för samtliga övriga tre fjärdedelar. Förmodligen kommer det alltså att presenteras ytterligare nya ägare inom kort.

Inte direkt kopplat till investeringen som sådan, men jag kan inte riktigt förstå varför Nils Wiberg vill posera med en liten hund. Mina tankar går direkt till Bond-skurkar. Kanske är det Nils sätt att ge alla som kallar hans affärer för skumraskaffärer en gliring, kanske vill han bara passa på att visa sin hund.
 
Länkar:
http://www.breakit.se/artikel/3975/prioritet-finans-kliver-in-i-mat-se-koper-tio-procent

http://www.svt.se/ug/20111018130920_stjarnsponsor_gor_affarer_med_grova_ekobrottslingar

Inga kommentarer: