21 juni 2016

Matse: Coop öppnar "dark store" i Stockholm

Den senaste tiden har det kommit lite nyheter som pekar på att marknaden för mat på nätet kommer att öka ganska markant den närmsta tiden. Hemköp satsar på mat på nätet hörde jag på Breakit-podden för ett tag sedan och idag läste jag på ehandel.se att Coop startar "dark store" i Stockholm. Coop kommer att börja leverera från sin dark store redan under första halvan av nästa år.

Det känns logiskt att Coop satsar på en "dark store" i Stockholm. Till skillnad från ICA har man inga franchisetagare/handlare att ta hänsyn till utan kan göra det som är mest ekonomiskt riktigt, dvs ett optimerat lager för att så effektivt som möjligt packa matkassar. Det skall bli intressant att se hur sofistikerad lösning som Coop satsar på. Om man kör en budgetvariant med ett par hyllor och ett plockare eller om man väljer att göra en helautomatiserad lösning. Det är inte säkert att Coop kommer att vara så öppna med detta och det kan naturligtvis vara så att man startar i liten skala och rampar upp allt eftersom. Det faktum att man väljer att öppna en dark store är i sig ett stort steg.

Om man ska se Coops och Hemköps satsningar som något positivt eller negativt som Matse-ägare är naturligtvis upp till var och en och det finns både för- och nackdelar. En fördel är att övergången till online kommer att skyndas på. En nackdel är att Matses erbjudande blir allt mindre intressant eftersom det finns alltfler som erbjuder mer eller mindre motsvarande tjänst, dvs färdigpackade och hemkörda matkassar.

Tyvärr har jag blivit alltmer negativ till Matse den senaste tiden. Jag hade hoppats en del på att de nya ägarna skulle ge en hint om vad som ligger i korten framöver. I nuläget är det klart vem som tillförde 25 av de 100 MSEK, nämligen Prioritet Finans. Det är förvisso kul att det investerare som tror på företaget, men Prioritet Finans i sig är inte så intressanta som ägare. Jag tror inte att Prioritet Finans kommer att vilja vara speciellt involverade i bolaget och jag tror t ex inte att man kommer att vilja ha en representant med i styrelsen. Prioritet Finans är som jag ser det alltså en ägare som skiljer sig ganska ordentligt från familjen Brandberg. Värt att notera är att Matse faktiskt inte skickat ut någon pressrelease om Prioritet Finans. Hur som helst, pengar behövs och alla ägare måste inte vara involverade.

Jag hoppas att det relativt snart ska komma någon form av pressrelease från Matse om samarbeten kring deras logistiklösning och att det skall få fart på kursen. En annan nyhet jag hoppas på är information om vem som har gått in med pengar förutom redan kända Prioritet Finans. Om kursen hoppar upp ett par snäpp så är det möjligt att jag säljer av en del.

Förutom att minska i Matse så kommer jag nog att minska en del i Nordea när tillfälle ges. En anledning till att jag kommer att minska i Nordea är att jag känner mig tveksam i ljuset av de uppgifter som kommit fram i SvDs granskning. Jag har även köpt en mindre post i HM och lite aktier i Arcoma och Deflamo. De tre nya är alla väldigt små poster och det är möjligt att jag gör mig av med dem bara den anledningen.


2 kommentarer:

Anonym sa...

Hej. Coop har haft en darkstore i över 5 år i Stockholm. Redan när dom hette matbutiken.se.

Charlie sa...

Hej Kimmo!

Tack för kommentaren. Handlar pressreleasen om att de utökar sin "dark store"? Är det korrekt? Tack för att du klargör och kul att du läser.