11 februari 2011

Nokia ut ur portföljen

Idag försvann mitt tålamod med Nokia. Aktierna for ut ur portföljen för 7,39 EUR efter att jag läst spridda pressreleaser från kapitalmarknadsdagen. Slutsaten: Nokia överger Symbian och satsar på Windows Mobile istället, dock får inte Nokia någon form av exklusivitet av Microsoft utan andra spelare, tex LG, kan även dem hänga på. Jag är inte övertygad och jag är inte beredd att sitta på aktierna i två år för att vänta och se om dessa kolosser kommer på något som får marknadsandelarna att öka istället för att minska. Dagens beslut var i första hand en seger först Microsoft och jag tycker att det inte var något spännande alls som presenterades. Intressant är det förresten att Nokias VD kommer direkt från Microsoft. Detta är med andra ord en icke-överraskning av stora mått. Trist, trist, trist.

Jag borde inte ha köpt ett företag som tappade marknadsandelar och som har vikande marginaler. Nyckeltalen förblindade mig. Jag tyckte att det såg billigt ut. Skäms. I Euro räknat blev det en vinst, men eftersom jag betalar räkningar i svenska kronor så blev det hela nog en förlust ändå. (Nordnetdirekt är inte så bra på att hantera olika valutor så man får räkna om själv för att se vad det blev.)

Tyvärr fick jag inte sålt mina CDON-aktier. Det kommer jag nog att få under början av nästa vecka. Jag hoppas på att optimismen håller i sig under helgen.

Cellavision rapporterar under nästa vecka och jag funderar på att sälja en del av mina aktier innan rapporten. Jag har lite för många aktier, i synnerhet eftersom omsättningen är på tok för låg (när man sitter på ganska många aktier inför en rapport). Det blir kanske så att jag sitter kvar med mina aktier trots allt. Vi får se. Rapporten kan komma att bli en besvikelse (trots att man har lanserat en iPhone-applikation och startat en blogg).

En anledning till att jag funderar på att sälja CDON och Cellavision är att jag hade tänkt föra över pengar till aktier med bättre direktavkastning, kanske Tele2 (om jag vågar köpa fler) eller Telia Sonera om de sticker ner lite.

3 kommentarer:

Tomas Vestelind sa...

Som jag fattar det så kommer de satsa på Windows Phone 7. Det är inte samma sak som Windows Mobile. Det är inte ens bakåtkompatibelt, så det är en viss skillnad.

Vad jag har hört så ska Windows Phone 7 vara ganska bra ur både utvecklar och användarsynpunkt. Även om jag personligen föredrar open source alternativ som MeeGo (vilket kommer finnas kvar).

Charlie sa...

Du kan tekniken och branschen bättre än vad jag kan och det är möjligt att det blir bra till slut, men givet de förutsättningar som gavs igår så blir jag inte imponerad. Microsoft har gjort en bra deal och Nokia har uppenbart varit desperata. Desperata företag är inte företag som känner att de har framtiden för sig. Det känns som ett framtvingat samarbete.

Anonym sa...

Hej,

Vore intressant med ett inlägg där du beskriver din grundläggande filosofi när det gäller investeringar i aktier.