19 april 2009

Uppföljning XACT BULL

Jag ligger, som jag har nämnt i tidigare inlägg, på plus i mitt XACT BULL-innehav. Det känns bra. Min förhoppning tidigare har varit att under året hamna på plus och jag trodde att det fanns möjlighet att jag skulle kunna hamna på plus redan under sommaren. Jag har med andra ord något snabbare än jag trott hamnat på plus.

Anledningen till att jag köpt på mig XACT BULL har varit att jag vill vara med när det väl vänder. Min hypotes var nämligen att det skulle vända ganska kraftigt när det väl vände. Det är absolut för tidigt att ta ut någonting i förskott även om den senaste tidens börsuppgång får anses vara en ganska kraftig vändning. Det skulle inte förvåna mig om vi får en reaktion nedåt den närmsta tiden, vilket får mig att avvakta något vad gäller nya köp. Däremot tror jag att en eventuell nedgång inte kommer att vara speciellt långdragen och inte heller speciellt djup. Kurserna är nedpressade och mycket är redan inprisat i dagens kurser.

Det skall bli intressant att se kvartalsrapporterna för Q1. De kommer med största sannolikhet att vara mer eller mindre katastrofala, vilket alla förväntar sig och vilket också är anledningen till att proppen gick ur under förra året. Det är lågkonjunktur. Många branscher är paralyserade. Ingen vågar göra några investeringar. Följden av detta blir naturligtvis att många företag går på knäna på grund av uteblivna ordrar.

Min förhoppning och tro är dock att framtidsutsikterna kommer att andas lite positivism. En del företag har nog börjat se de uppskjutna ordrarna trilla in, vilket förmodligen gör att ledningarna ingjuts med en gnutta hopp. Detta scenario stämmer nog inte för alla företag, exempelvis tror jag att en del konsumentproduktsinriktade företag kan ha det fortsatt tufft. Verkstadsföretag, som t ex levererar till livsmedelsindustrin eller annan relativt kojunkturokänslig verksamhet, tror jag kommer att vara de företag som börjar se en gnutta ljus.

En annan fundering som jag har är att de svenska företagens exponering mot nya marknader kan vara gynnsam. Möjligen kan den ekonomiska nedgång som vi nu befinner oss i nämligen gynna svenska företag eftersom dessa i många fall säljer till stora delar av världen. Amerikanska konkurrenter däremot säljer många gånger i första hand till den amerikanska marknaden, vilket gör att en nedgång på den amerikanska marknaden kan få till effekt att svenska företag kan ta marknadsandelar. Ett alternativt scenario är att det vänder först på den amerikanska marknaden och att svenska företag av denna anledningen hamnar på efterkälken eftersom de har stor exponering mot marknader där krisen ännu inte fått full effekt. Det kan alltså slå åt båda håll och den individuella skillnaderna mellan branscher och företag är stora, men jag hyser ganska stor tilltro till våra svenska företag. Den låga kronkursen spelar naturligtvis också in i sammanhanget eftersom denna gör det billigare att driva verksamhet i Sverige.

Med ovanstående sagt så känner jag mig relativt säker på att uppgången kommer att hålla i sig. Måhända kommer det att komma bakslag om framtidsutsikterna redovisade i samband med rapporteringen av Q1 andas fortsatt pessimism, men jag tror inte att dessa bakslag kommer att generera kursfall som ställer allt på ända. Det kan naturligtvis vara fel, men det är vad jag tror. Förhoppningsvis kommer även alla stimulansåtgärder att successivt få effekt, vilket i kombination med lite framtidstro från företagen nog kan leda till ett ganska trevligt 2009 ur börsperspektiv.

Jag kommer alltså att behålla mina XACT BULL-aktier som jag har just nu. Det är även möjligt att jag fyller på om det kommer en nedgång som känns överdriven, exempelvis triggad av uttalanden i samband med Q1-rapporteringen. Möjligen kommer jag att realisera lite vinster genom att sälja och köpa tillbaka, men det kommer enbart att göras för att kunna rensa ut lite ogräs i portföljen.

En ytterligare anledning till att jag inte så starkt funderar på att köpa på mig fler XACT BULL är att jag tycker att det dykt upp en del andra intressanta kandidater. AXIS är ett sådant exempel. Kursen fick mycket stryk i samband med Q4-rapporteringen, oskäligt mycket i mina ögon. Det kommer nog inte att vara en kursdubblare som Affärsvärlden tror, men det finns nog utrymme för ett hopp upp på åtminstone 25% om Q1-rapporten visar sig vara OK eller till och med lite bra. Jag funderar även på att fylla på med några ytterligare Readsoft. Företaget har genomfört ett besparingsprogram, där kostnaderna togs under 2008, vilket kommer att gynna lönsamheten. Därutöver har det trillat in ytterligare några kunder efter den makalösa avslutningen på Q4. Ett tredje alternativ som jag även överväger är att fylla på med fler Swedbank-aktier. Anledningen är relativt enkel. Jag tror inte att banken kommer att gå omkull och av den anledningen så är möjligheten till fin kursutveckling god. Detta är naturligtvis en chansning, men en chansning som jag är beredd att ta.

Nedan finns en sammanställning av mitt XACT-BULL-äventyr så här långt. Det känns mycket skönt att den blå kurvan ligger ovanför den rosa :)


Kommentera gärna.
Mvh Charlie

Inga kommentarer: