07 april 2009

Köpfunderingar

Jag har inte köpt något på ett tag nu. Min senaste affär var en påfyllning av XACT BULL den 2 februari. Kursen vid det tillfället var 67,35 SEK, vilket med tanke på rådande kurs på 82,25 SEK, hittills varit en ganska bra affär. Om jag fullt ut hade följt min strategi borde jag ha fyllt på med XACT BULL både i början av mars och ungefär nu i början av april.

Förmodligen kommer jag att fylla på med fler XACT BULL ganska snart, men jag känner ingen stress. Om det kommer en dipp ned nu ganska snart så kommer jag nog passa på och fylla på. En affär på runt 78 SEK skulle vara bra. Efter att jag gjort denna påfyllning kommer jag inte att fylla på med fler XACT BULL. Då har jag tillräckligt med tjuraktier. Jag har för avsikt att sitta på dessa till dess att kursen är runt 100 SEK. Förhoppningsvis kommer denna riktkurs att inträffa redan 2009, men jag kan vänta till 2010 om det behövs, vilket inte känns helt otroligt.

Jag har de senaste dagarna funderat på att fylla på med fler Readsoft-aktier. Kursen har gått ned något till runt 9,50 SEK, vilket känns ganska lockande. Läs gärna mina tidigare inlägg om Readsoft om du är intresserad av att veta varför jag tror på bolaget.

Ett annat alternativ som jag har övervägt är att fylla på med ytterligare några Precise Biometrics. De senaste dagarna har kursen stuckit rejält, vilket troligen beror på att många småsparare ser samarbetet med Gemalto som intressant. Det skall bli intressant att se vad som händer framöver, men jag har inga planer just nu på att öka, men det kan ändras snabbt.

SCA brukar jag alltid framhäva som intressant och det tycker jag fortfarande, även om kursen stått och stampat under lång tid. Det är möjligt att jag ökar ytterligare i SCA, kanske inte för att jag tror att uppsidan är enorm utan snarare för att nedsidan är begränsad. Om det blir en körare nedåt och SCA-kursen följer med så kanske jag slår till. Om SCA-kursen skulle hamna under 60 SEK så tror jag att det är en bra affär (såvida inte ett sådant kursras beror på någon negativ bolagsspecifik händelse). En kurs under 60 SEK skulle innebära en nedgång på drygt 10%, vilket får ses som rätt så mycket i en aktie som SCA.

Andra aktier som jag gillar och som jag skulle kunna tänka mig att investera i just nu är Investor och Lundbergsföretagen.

Vad tror ni är bra köp för tillfället?

mvh Charlie

7 kommentarer:

Anonym sa...

Jag tror på Xact Bear, eftersom jag tror att ekonomin kommer att försämras ytterligare och den snabba uppgång som många tror/hoppas på inte kommer att komma. Läs här för lite mer intressanta spekulationer : http://baselinescenario.com/

Charlie sa...

Det är möjligt att det blir en körare nedåt på kort sikt, men jag tror att vi är ganska nära botten. Sett på 12 månaders sikt tror jag att sannolikheten för att börsen går upp är större än sannolikheten för att den går ner.

mvh Charlie

Martin för framtiden sa...

Många som tror vi har långt kvar till botten, själv tror jag vi är på väg att gå på grund, alltså inte så långt till botten.

Dock köper jag på mig hela tiden, oavsett fallande eller inte :D

Anonym sa...

Spara långsiktigt i xact bull är ju det dummaste man kan göra, även om man tror på stigande börs. På lång sikt går både bull och bear minus pga vollan. Att kursen stiger/sjunker med 1.5 gäller bara på DAGENS resultat.

Charlie sa...

Om man tycker att XACT BULL eller BEAR är det dummaste som man kan köpa så skall man naturligtvis låta bli, och visst skulle man kunna få samma effekt genom att belåna sin portfölj, men det kommer jag inte att göra. Anledningen är enkel. Jag köper hellre en färdigpaketerad produkt än sätter ihop den själv.

Vad gäller volatiliteten och urholkningseffekten som skapas så har du naturligtvis rätt. Det har jag skrivit många gånger tidigare, men jag anser likväl att BEAR eller BULL är intressanta produkter, trots dessa nackdelar.

Anledningen till att jag tycker att BULL och BEAR är intressanta är framförallt att man kan ha köp- och säljorder liggande, vilket man inte kan ha om man handlar med aktiefonder som Avanza Zero. (Rätta mig gärna om jag har fel.)

Nackdelarna med de börshandlade fonderna är alltså att det finns en urholkningseffekt, i synnerhet när börsen är volatil, och att XACT tar betalt för att hantera fonderna. Fördelarna som jag ser det är att man får en väldiversifierad finansiell produkt (eftersom den beror av OM30S) med hävstång som handlas på börsen. Det sistnämnda är i min värld viktigast eftersom det gör det möjligt att ha liggande köp- och säljordrar.

Vad handlar du själv med?

mvh Charlie

gustav sa...

Att det skulle finnas en urholkningseffekt i xact bull, annat än förvaltningsavgiften, kan jag inte förstå.

Att björnfonden minskar i värde med volatilitet är ju lätt att begripa men varför skulle samma sak gälla för bull?

Charlie sa...

BEAR och BULL är varandras motsatser så vad som är sant för den ena och är också sant för den andra fast omvänt.

Ex 1 BEAR

Index går upp från 100 till 110 och därefter ner till 100 igen. BEAR kommer då först att gå ner från 100 till 85 (1,5 ggr indexförändringen) och därefter öka med 85*(1+(0,09*1,5)) (den procentuella minskningen från 110 till 100 är 9%), vilket ger 96,5 ungefär. Alltså, eftersom hävstången beräknas på dagsförändringen så kan det uppstå en urholkningseffekt.

Ex 2 BULL

Index rör sig från 100 till 90 och därefter tillbaka till 100. Detta gör att BULL för går ner till 85 och därefter upp till 85*(1+(0,11*1,5)) (från 90 till 100 är en uppgång på 11%), vilket ger 99,12. Det blir alltså en urholkningseffekt även för BULL beroende på att man räknar på dagskursen.

BEAR är alltså bra när det går sämre i princip varje dag under en lång tid och BEAR är på motsvarande sätt bra om det går uppåt under många dagar i följd.

Med tanke på att volatiliteten äter upp en del av värdet så kan det vara klokt att successivt ta hem vinster eller realisera förluster.

Mvh Charlie