20 november 2008

Vem gynnas av lågt oljepris och hög dollarkurs?

Idag stack börsen ner ytterligare en bit och vi är tillbaka på bottennivåerna som vi var på för ungefär en månad sedan. Just nu står OMX30 på -48% sedan årsskiftet. Det är inte så bra, faktiskt riktigt urdåligt.

Det som drar ner är naturligtvis oron för riktigt svåra tider, vilket kommer att ta form i arbetslöshet, företag som levererar sämre resultat, konkurser, etc. Dåliga saker föder ofta andra dåliga saker. Exempelvis kommer en ökad arbetslöshet att leda till att detaljhandeln går på knäna, vilket i sin tur leder till ytterligare arbetslöshet. En ökad arbetslöshet leder även till att bostadspriserna sjunker eftersom människor får mindre pengar att röra sig med. En sackande bostadsmarknad leder i sin tur till att människor håller hårdare i plånboken, vilket ytterligare gör att ekonomin sackar. Vi är alltså inne i en negativ spiral.

Några av de företag som har det värst för tillfället är de amerikanska bilföretagen. Det är naturligtvis beklagligt, dels eftersom många människor hamnar i jobbiga situationer när de ställs utan jobb, dels för att dessa haltande jättar faktiskt får effekt på stora delar av världsekonomin. Jag kan dock känna att det till viss del är självförvållat. Man har varit för dålig på att ställa om till mer miljöriktiga bilar och nu får man ta konsekvenerna. Amerikanska bilföretag gör inte bränslesnåla bilar och har mig veterligen inte heller varit intresserade av att göra det. Idag, som jag förstår det, väljer allt fler människor bränslesnåla bilar när de köper ny, dels för miljöns skull, dels för den egna ekonomins skull. Marknaden har kanske sagt sitt. Det finns inte plats för så många bilföretag som gör stora bensintörstiga jättebilar. Tyvärr kommer omställningen att bli stor och smärtsam. Jag tror att vi kommer att få se minst en amerikansk biljätte gå i graven.

Samtidigt som det går dåligt för ett stort antal företag, däribland förresten Sandvik som varslade 1500 personer idag, så finns det en del faktorer som pekar i rätt riktning. Oljepriset har fallit till under 50 USD, vilket är mycket lågt, och dollarn har stärkts mot kronan och kursen ligger nu strax över 8 SEK per dollar. Metallprisern har havererat och handlas för tillfället lågt. Detta sammantaget borde göra att svenska exportföretag, som använder en del olja och metall, borde kunna utvecklas på ett positivt sätt under rådande förutsättningar. Samtidigt som dessa indikatorer pekar i rätt riktning så spelar det mindre roll om man kan tillverka billigt om man inte har någon att sälja till. Det är inte alltså så enkelt att man skall leta upp företag som förbrukar mycket olja och som säljer till USA. Är det någon som har en idé på företag som gynnas av dessa förutsättningar?

Jag funderar lite på AXIS som har stor exponering mot USA och på så sätt bör gynnas av den stigande dollarkursen. Å andra sidan spelar förmodligen olje- och metallpris mindre roll, men det gör inte jättemycket eftersom dessa priser ofta sätts i dollar och på så sätt är korrelerade till dollarn i viss mån. AXIS verkar dessutom vara ett företag med vind i seglen om man skall döma av den senaste kvartalsrapporten.

Kommentera gärna om du har någon favoritaktie som passar under rådande förutsättningar?

Mvh Charlie

3 kommentarer:

Anonym sa...

SSAB och Volvo och kan bli bra på sikt.
Kommer förmodligen öka något i Öresund också om det blir några kronor över

minna sa...

jag köpte lite oriflame...

Anonym sa...

Astra Zeneca har gått bra i år.
Vist finns det företag som inte drabbas så hårt av lågkonjunkturen, men aktiemarknaden är mer ologisk än vad den brukar vara. så jag ser ingen anledning att sitta och leta efter dessa företag, dom aktierna går ner likt förbannat om index går ner. Vissa undantag förekommer imellanåt.

Jag tror istället att ett högt risktagande nu kan gynnas om 2-3 år.

mvh.