30 november 2008

Varför köper jag XACT BULL?

Jag fick en kommentar på mitt förra inlägg som ifrågasatte varför jag köper XACT BULL. Personen som kommenterade tyckte att det var en bättre idé att fylla på med exempelvis Handelsbanken. Anledningen till att jag inte fyller på med något av de tjugotalet innehav som jag har är för det första att jag ligger kraftig back på dessa och för det andra att jag vill sprida mina risker.

Om jag exempelvis hade köpt på mig mer Handelsbanken hade jag gått från ungefär en -35%-förlust till en förlust runt -20%, naturligtvis beroende på hur mycket jag köper. Eftersom Handelsbanken är ett av mina större innehav så hade det krävts att jag köpt på mig ganska mycket. Jag hade alltså sänkt tiden det tar för mig att få mitt Handelsbanken-innehav på plus, men även om jag hade sänkt tiden så hade det tagit väldigt lång tid, kanske 3 år eller så. Jag behöver vinster ganska fort så att jag kan sälja av aktier som jag inte tror på.

Det finns två alternativ som jag ser det. Antingen köper jag aktier i nya bolag eller så köper jag på mig mycket aktier i XACT BULL. Det första alternativet är, som jag ser det, det sämre alternativet. För det första så äger jag aktier i de flesta bolag som jag tror på och för det andra så finns det en risk att jag bränner mig och blir sittande med ytterligare en förlustaktie. Fördelen med att hamstra XACT BULL är att jag successivt sänker min snittkurs så att när det väl vänder kommer det förhållandevis snabbt att göra att jag hamnar på plus. Nackdelen är naturligtvis att om börsen fortsätter nedåt mycket till kommer jag att sitta med en väldigt stor förlust i XACT BULL. Hävstånden mot index är som bekant 1,5. Jag har gjort bedömningen att det är bättre att köpa XACT BULL än att investera i nya aktier i nuläget.

Det handlar alltså om att få vinster som jag kan realisera för att på så sätt kunna kvitta realiserade förluster.

Mvh Charlie

8 kommentarer:

admin sa...

Satt idag och funderade på om det är en bra idé att plocka ut vinster eftersom jag har större förluster än vinster iår... vad är det jag vinner på det? Tacksam för hjälp =o)

Charlie sa...

Hej!

Om du säljer ett innehav till ett högre pris än vad du köpte för så realiserar du en vinst. På motsvarande sätt om du säljer till ett lägre pris så realiserar du en förlust.

När du skall deklarera dina värdepappersvinster subtraherar du dina realiserade vinster med dina realiserade förluster under det aktuella året. Om differensen är större än noll, dvs att du realiserat mer vinster än förluster, så får du betala 30% i reavinstskatt på denna differens.

Om differensen är negativ, dvs att du realiserat mer förluster än vinster så får du inte skatta någonting.

Slutsatsen är alltså att det är bra att tänka till så att man inte realiserar en massa vinster samtidigt som man har innestående förluster. Då är det bättre att realisera en del förluster för att på så sätt minska reavinstskatten.

Hängde du med?

mvh Charlie

Charlie sa...

Man har inte samma möjligheter med en kapitalförsäkring. Där räknar man ut skatten baserat på värdet vid årsskiftet.

Personligen är jag inte så förtjust i kapitalförsäkringar även om det finns tillfällen dem är bra, exempelvis när börsen går väldigt bra.

mvh Charlie

admin sa...

Absolut! Det är jag med på men i inlägget förstår jag det som att du har mer realiserade förluster än realiserade vinster? Jag kanske missförstår, jag är i alla fall i den situationen och funderar på om det finns någon vinning i att realisera en vinst för att kunna kvitta mot den realiserade förlusten...

Hmm, eller så förstår jag inte helt enkelt =o)

Anonym sa...

"Cut your losses short, let your profits run"
Gör inte du precis tvärtom; behåller förlustaktier och säljer vinstaktier?

Charlie sa...

Hej!

Om du har realiserat förluster så finns det absolut vinning i att realisera en vinst så att du kan kvitta dessa mot varandra. Jag visar med ett exempel:

Antag att du köpte aktier i Storbolaget AB för 10 000 SEK och sålde dessa i år för 9 000 SEK. Detta innebär att du har realiserat en förlust på 1 000 SEK under året.

Antag vidare att du köpt aktier i Megamedicinbolaget AB för 10 000 SEK och att dessa nu är värda 11 000 SEK. Om du väljer att sälja dessa realiserar du en vinst på 1 000 SEK, vilket gör att du kan kvitta denna mot din realiserade vinst. Slutresultatet blir noll, dvs ingen reavinstskatt.

Det finns ingenting som hindrar dig från att köpa tillbaka Megamedicinbolaget.

Man vinner alltså ingenting på att sluta året på minus och kan man undvika det genom att realisera innestående vinster så skall man göra det.

Blev det klarare?

mvh Charlie

Charlie sa...

Vad gäller realiserat så ligger jag plus/minus noll på helåret, men jag har en del innestående förluster som jag vill kunna realisera. För att kunna göra detta på ett bra sätt vill jag ha vinster som jag kan kvitta med.

mvh Charlie

Charlie sa...

Hej anonym!

Det handlar om två olika saker. Jag har för avsikt att göra mig av med en del innehav som jag inte tror på längre, men för att göra detta på ett ekonomiskt klokt sätt behöver jag vinster. Det har jag inte just nu, men jag jobbar på det.

mvh Charlie