05 maj 2008

Vem vill ha bank?

Den senaste tiden har det varit lite svårt att bedöma hur min kamp mot index egentligen går. Anledningen till detta är naturligtvis utdelningarna. När aktien handlas utan utdelning så sjunker den ungefär med motsvarande utdelningen, men det tar ett pra dagar innan man får själva utdelningen, vilket naturligtvis slår negativt och inte ger en helt rättvis bild. Hur som helst, jag ligger fortfarande ungefär +-0% sedan årsskiftet och har en del orealiserade förluster i portföljen, bl a Ericsson (snittkurs 23 SEK).

Jag har inte köpt några aktier på senaste tiden. Anledningen är dels att jag ligger ganska tungt i aktier samt att det är ganska jobbigt att handla aktier i tider av utdelning. Min nätmäklare, Aktiedirekt.se, har nämligen inte avstämningsdag inlagd i den data som presenteras, vilket gör att man får ägna lite tid till att kolla upp detta. Förra året råkade jag missa HiQ:s avstämningsdag, vilket gjorde att jag köpte onödigt dyrt. Det är lätt hänt när man handlar med många liggande köpordrar. Jag vet inte om andra nätmäklare har denna data, men det är en sak som jag skulle uppskatta.

Mina planer för den närmsta tiden är att försöka få sålt mina XACT BULL till den förbestämda säljnivån 156 SEK, dvs 10% upp från köpkursen (Läs gärna mina tidigare inlägg om XACT BULL - använd etiketterna till höger). Jag kommer troligtvis även att lägga in säljorder för Swedbank, SHB och SEB. Säljordrar kommer troligtvis att ligga ungefär kring inköpspris, vilket innebär att de får ticka upp ungefär 7% i Swedbanks fall, 4% i SEB:s fall och runt 8% i Handelsbankens fall. Det är viktigt att komma ihåg att jag har fått bra utdelning i samtliga aktier, vilket gör att en försäljning till inköpspris är en ganska bra affär.

Anledningen till att jag köpte mina bankaktier är för att jag tror att bankerna är ganska välmående och har straffats lite väl hårt den senaste tiden, vilket borde kunna leda till en uppgång. Å andra sidan så tror jag att uppsidan är begränsad för banksektorn, vilket gör att jag funderar på att sälja av. Det är ganska lösa tankar som ni märker och det är inte omöjligt att jag säljer för att sedan köpa tillbaka igen eller att jag behåller dem.

mvh Charlie

2 kommentarer:

Bryggarn' sa...

Jag har också börjat överväga att sälja mina Bulls. Dels för att det inte är aktier och dels för att jag har gjort en fin slant på dem nu.

Angående utdelningsdagar (vilket inte aktiespar.se heller presenterar) hittade jag den här listan på dn. Fungerar fint för mig för att kolla avstämningsdagar.

Lycka till med dina Banker, jag känner mig snart redo att hoppa på det tåget :)

Charlie sa...

Tack för tipset!

mvh Charlie