25 maj 2008

Sammanställning april månad

Det har dröjt alldeles för länge med sammanställningen för april månad, men bättre sent än aldrig. För att säga något generellt om april så var det ganska låg aktivitet från min sida. Anledningen till att jag inte varit särskilt aktiv är framförallt för att jag har varit upptagen med mitt arbete och fritiden har även den varit tämligen uppbokad.

Innan jag dyker ner i enskilda affärer så tänkte jag tänka lite högt om börsen i stort och om den stora farliga kreditkrisen i USA. Tidigare i bloggen har jag skrivit att jag tror att index kommer att landa någonstans mellan -5 och -10% på helåret. I nuläget står index runt -8%, vilket då borde innebära att jag tror att börsen kommer att stå och stampa resten av året. Det tror jag iofs sig mer eller mindre, men jag är faktiskt något mer positiv nu än när jag skrev att jag trodde att börsen skulle landa mellan -5 och -10% på helåret. Anledningen till att jag är något mer positiv i nuläget är att det känns som att den negativa kreditförlustspiralen har stillat sig. Om man har en positiv syn skulle man kunna tolka detta som att det värsta är över och att vi nu successivt kan kravla oss uppåt igen. Jag tror inte att verkningarna av kreditkrisen är över, men precis som allmänheten (inklusive mig själv) inte förstod att det barkade åt fel förrän det var rätt illa så kommer inte allmänheten att inse att faran är över förrän den verkligen är över. Jag tror att ju längre tiden går, desto mindre är risken för jättesmällar.

Affärerna för april månad var följande:

Köp:

2008-04-14 Anoto á 6,80 SEK
2008-04-16 AXIS á 89 SEK
2008-04-21 Alfa Laval á 359 SEK
2008-04-22 Handelsbanken á 180 SEK

Sälj:

2008-04-01 Anoto á 7,45 SEK
2008-04-17 AXIS á 93 SEK
2008-04-18 Anoto á 7,20 SEK

Det blir kanske inte helt tydligt hur jag handlat under månaden med ovanstående köp-sälj-sammanställningen, men jag började månaden med ett par Anoto-aktier på handen som jag sålde direkt med en liten vinst. Två veckor senare köpte jag tillbaka dessa för att sedan sälja dem några dagar senare med en liten vinst.

Vad gäller AXIS så köpte jag dem när de föll kraftigt och sålde dem dagen efter när marknaden korrigerade den relativt stora nedgången efter rapporten. Jag tjänade med andra ord ett par kronor på rekylen.

Naturligtvis så skulle man kunna säga att jag borde behållt mina AXIS och tjänat mer pengar. Kursen är idag nämligen runt 100 SEK. Det är sant att jag kunde ha gjort, men jag tycker inte att AXIS är billig för tillfället och jag väljer därför att avvakta.

Om det var otur att jag inte behöll AXIS, så var det tur att jag inte behöll Anoto. Kursen står idag på 6,15 SEK efter en trist kvartalsrapport och lite oroväckande ägarförändringar.

Det bästa köpet under månaden var tveklöst min påfyllning av Alfa Laval. Köpte gjordes dagen innan rapporten. Eftersom rapporten var trevlig läsning med fina siffror så stack kursen snabbt upp. Det känns kul och jag kommer troligen att hålla kvar vid mina Alfa Laval under ganska lång tid.

Handelsbanken-köpet var precis som Alfa Laval-köpet ett påfyllnadsköp. Anledningen till att jag köpte var att jag ville vara med och ta del av utdelningen på 13 SEK/aktie. I nuläget är inte köpet ett jättebra köp, men jag tror att bankaktierna repar sig så jag ligger kvar med ganska mycket pengar i denna sektor. Vi får se. Alla svenska banker går kanske i konkurs det närmsta halvåret :)

Kommentera gärna.

mvh Charlie

7 kommentarer:

Anonym sa...

Såg ju rikitg bra ut :)

Tror likadant som dig att bankerna kommer att repa sig framöver. Så behåll dinna handelsbank aktier.

Förövrigt väldigt trevlig läsning!

Anonym sa...

En aningen sen kommentar, men jag vill bara ge dig medhåll i placeringarna i banksektorn. Jag tror dock att du valde det "säkra" alternativet, och har betydligt större kurspotential i Swedbank, SEB och Kaupthing.

Anonym sa...

Hej Charlie, du har inspirerat mig till att köpa ett domän, jag hade turen att läsa om ett bygge i köpenhamn som skall bli det nya landmärket

http://www.oresund.skanska.dk/upload/%C3%96vrigt/Skanska%20%C3%98resund%20K%C3%B8benhavn/Pr%C3%A6sentationer/Mini%20prospekt%20Tower%20-%20logo.pdf

jag har köpt upp dem här domänen

www.havneholmentower.dk/eu/com

hur värderar jag dem här, vad kan jag göra för att få ut så mycket som möjligt av dem?

Jag tänker inte bygga något på sidan utan tänker vänta in budet som jag hoppas skall komma, hoppas på svar då detta är mitt första köp och har inte så bra koll på det.. Jag har btw köpt det via loopia och får man något ägandebevis eller liknande?

Anonym sa...

www.metrobloggen.se/kapitalist kan du svara mig på mvh micke

Charlie sa...

Hej Destination Miljardär!

Det var kul att höra att du uppskattar läsningen.

Vi får se hur det blir med bankaktier. Hitintills har det inte varit en bra investering, men det kan vända.

mvh Charlie

Charlie sa...

Hej Gambleronomoen!

Jag håller med dig om att uppsidan förmodligen är större i SEB och Swedbank än i SHB, men som i de flesta fall så går denna eventuella uppsida hand i hand med en högre risk. Om Östeuropa utvecklas på ett trevligt sätt utan överraskningar så kommer SEBs och Swedbanks satsningar där att ge "klirr i kassan". Om det däremot blir hårdlandning så kommer det att synas i siffrorna på ett negativt sätt.

mvh Charlie

Charlie sa...

Hej Micke!

Lycka till med domänen.

Det kan bli problem om namnet är varumärkesskyddat. Det är anledningen till att jag har satsat på generella domännamn. Ingen kan hävda rätt till ekonomibloggar till exempel.

mvh Charlie