14 maj 2024

SmartEye: Minskning

Idag stack SmartEye upp på en i mitt tycke OK rapport som gick mer eller mindre i linje med förväntningarna. Det finns så klart ljuspunkter och det är mycket som är lovande, men å andra sidan så är det mycket inprisat i dagens kurs. Det är många som har räknat och kommit fram till att om marknaden blir så stor som man tror och om SmartEye tar marknadsandelar som står i paritet till vunna design wins. Jag tycker att det ser lockande ut, men jag tycker att risken känns ganska hög trots allt och jag är lite rädd att det kanske inte kommer att bli så bra som många hoppas. Naturligtvis måste man våga för att vinna och jag skulle bli väldigt glad om SmartEye får en väldigt fin utveckling, men jag väljer att minska lite för att inte vara så exponerad. Det som också spelar in är att jag också har en del Tobii-aktier, vilket gör att jag totalt sett är rätt exponerad mot DMS och ögonstyrning generellt.

Det behöver inte finnas några direkta likheter med Fingerprint Cards, men jag var inne och vevade (och förlorade pengar) i Fingerprint för några år sedan. Caset var inte helt annorlunda som jag ser det. Biometri-lösningar var på frammarsch och Fingerprint kablade ut nyheter som var väldigt lovande. Många väldigt insatta personer la fram väldigt övertygande information. Det var väldigt bra till dess att det inte längre var bra, och då var det riktigt illa. Det är inte rätt att jämföra Fingerprint med SmartEye, och det finns absolut skillnader, men i båda fallen handlade det om en stor marknad som var på uppgång. Jag tror inte att vägen fram kommer att vara utan hinder och bakslag, och av den anledningen så har jag minskat något.

Byggmax håller på att vakna till liv riktigt ordentligt och det verkar som att det fina vädret har fått många att dra igång diverse byggprojekt. Många vill säkert koppla uppgången till räntesänkningen och det finns kanske en koppling, men jag tror att det i mångt och mycket handlar om att många projekt skjutits upp de senaste året, att antalet bostadstransaktioner ökar och att det har blivit bättre väder. När jag tittar på Google Trends så ser man att det varit en bra uppgång den senaste tiden och det verkar finnas en viss förskjutning av intresset jämfört med 2023. Det ska bli intressant att följa och jag skulle inte bli jätteförvånad om vi kan nå 45 SEK innan året är slut. Det är en bit upp från dagens 38-39 SEK så säkert är det inte, inte på något sätt, men jag ligger relativt tungt i Byggmax och tror att det kan vara så att trenden vänt. Vi får se om det stämmer.      

Inga kommentarer: