25 januari 2024

Byggmax: Liten ökning

Dagens nedgång i Byggmax tyckte jag var något av en överdrift. Det kom en rekommendationssänkning och det kom även en rapport from Byggmaterialindex som visade att Q4 varit tufft. Det jag tycker att man missar med Byggmax och bygghandeln generellt är att varorna inte bara köps av nöje utan ofta av nödvändighet. Man kan så klart argumentera att det inte är svart eller vitt och att man t ex inte heller köper kläder bara av nöje utan också av nödvändighet. Jag tror att marknaden ser byggvaror som någonting som framförallt handlar om nöje och mindre av nödvändighet. Min gissning är att byggvaror till större del handlar om nödvändighet och att det över tid kommer att rätta till sig. Kök behöver inte renoveras vart tionde år, men efter 20 år så är ett kök ofta relativt slitet om det använts mycket. Det spelar ganska stor roll om man själv har använt köket eller om någon annan har använt köket skulle jag säga och därför blir det ofta så att man renoverar i samband med husköp, eller lägenhetsköp. Antalet bostadstransaktioner är alltså, så som jag ser det, viktigt för Byggmax. Om man tror att det är viktigt så är det intressant att titta på hur många transaktioner som det har gjorts de senaste åren (https://www.maklarstatistik.se/omrade/riket/#/villor/48m-antal-salda). Det finns en säsongsvariation och de senaste åren så har det gått ner något.

Att antalet försäljningar har varit relativt sett få det senaste året har sannolikt med räntan att göra. Köpkraften urholkas och säljare och köpare har svårare att mötas. En försäljning kan i vissa fall skjuta upp ett tag, men förr eller senare så kommer det att ske ett ägarbyte. Jag tror att det ligger en puckel framför oss. Det är mycket möjligt att den ligger flera år fram i tiden, men jag tror att vi ganska snart kommer att se fler försäljningar och det kommer att gagna Byggmax.

Räntan styr även renoveringslusten för befintliga bostadsägare. Om det inte finns marginaler så kommer bara det allra nödvändigaste att fixas. En del renovering skjuts med andra ord på framtiden. Förr eller senare kommer dock det läckande taket i förrådsbyggnaden att fixas. Även när det kommer till renovering som inte är direkt kopplad till ägarskifte så tror jag att den häftiga ränteuppgången har fått till effekt att vi har skapat en puckel framför oss.

Det något trötta argumentet att det byggdes trädäck för hundra år framåt under pandemin stämmer inte riktigt tror jag. Det var så klart många som passade på att fixa hemma när det inte var möjligt att resa, men jag tror att slutsatsen som man ska dra är att när det finns tid så är det många som gillar att bygga. Jag tror att om det kommer att bli så att färre kommer att resa utomlands under sommarmånaderna så kommer det få till effekt att det byggs på hemmaplan istället. Det tycker jag följer logiken från pandemin.

En ytterligare aspekt som jag tycker att man kan fundera på är om det kan bli så att det kommer att komma olika stöd som kan gynna Byggmax. ROT-avdraget gynnar Byggmax på så sätt att det stimulerar renovering, men det gynnar nog proffsbutikerna ännu mer än vad det gynnar Byggmax. Om man väljer att ta in en hantverkare till att göra jobbet så är det sannolikt att den personen vill använda en butik som ger honom fördelar och det är inte Byggmax. Om det skulle bli ändrade regler så att t ex välisolerade fönster eller isolering var subventionerat så skulle det kunna gynna Byggmax på ett annat sätt. Egentligen tycker jag att det är märkligt att vi idag - med vårt fokus på miljömedvetenhet - subventionerar allt typ av byggande i hemmiljö via ROT - vindsisolering såväl som byggande av utombubbelpool (som i regel inte samverkar med klimatmålen) - istället för att fokusera på de saker som faktiskt gör skillnad. Man kan nog inte förvänta sig några större förändringar.

Det ska bli intressant att se Byggmax rapport. Det är ett litet kvartal, men jag tror att man har klarat sig relativt bra. Mindre projekt kommer nog att fortsätta ticka på och sannolikt har man fortsatt hålla god kostnadskontroll.

Inga kommentarer: