09 mars 2022

TUI: Minskning

Idag så hoppade börsen upp och jag valde att minska med ungefär hälften i TUI. Anledningen är framförallt att den störste ägaren är föremål för sanktioner. Det är möjligt att det hela är överspelat och det är möjligt att det inte kommer att få några direkta konsekvenser, men jag ser det som en risk. Det är naturligtvis så att TUI inte är föremål för restriktioner bara för att en av ägarna, låt vara den störste ägaren, är föremål för restriktioner, men det finns en risk och jag tycker inte riktigt att den avspelas i värderingen. Det är möjligt att den gör det och det är möjligt att siffrorna så kommer att presenteras i nästa kvartal är så pass bra att de uppväger mer än väl den risk som det innebär att ägaren till 30% av bolaget är en person med nära koppling till Putin. Det återstår att se och jag väljer att dra ner på min exponering.

Det är inte helt klart för mig egentligen vem som sitter på de 30% som tidigare Mordashov sitter på. Det har skett transaktioner, men om jag förstår saken rätt så är det mellan bolag som har koppling till Mordashov. Eventuellt kommer det en lösning inom kort och eventuellt så är detta, som jag skrev ovan, redan inprisat i kursen. Vi får se. Om det är så att det inte längre finns en koppling mellan TUI och Mordashov, vilket jag inte tror, så tycker jag att bolaget inte kommunicerat detta på ett tydligt sätt.

När det kommer till sanktioner så finns det så klart legala problem kopplade till dessa. Det är kanske inte det värsta när allt kommer omkring. Om det visar sig att TUI på olika sätt hamnar i blåsväder rent varumärkesmässigt och att folk som reser med TUI blir starkt ifrågasatta, dvs om det hela utvecklar sig till en varumärkesfråga, så är det värre för alla småsparare.

Det är inte helt enkelt tycker jag. Mitt investeringscase att folk kommer att vilja resa när restriktionerna släpps tror jag fortfarande stämmer. Jag känner mig t o m nästan mer övertygad nu än för en månad sedan, men jag vet inte riktigt hur bolaget kommer att påverkas av att Mordashov finns i ägarlistan. Det återstår att se och jag tror att det jobbas på olika lösningar.

Pengar kommer eventuellt att pumpas in i XXL. Det är inte säkert, men det är mitt huvudspår. Även Careium och Ferroamp är bolag som jag funderar på att öka i. 

Inga kommentarer: