07 juli 2021

Shop Apotheke, Huscompagniet, TUI: Inte enligt plan

Det är mycket som har utvecklats fint i portföljen och mina två tungviktare i portföljen - Byggmax och Scandic Hotels tycker jag utvecklas fint. Vad gäller Scandic så tror jag att det kan gå upp en hel del till och jag tror, som jag har skrivit tidigare, att 45 SEK innan året är slut är otänkbart, men det bygger på att det inte kommer några ytterligare bakslag eller att samhället har förändrats på ett sätt som jag inte räknat med. 

Även om mycket går bra i portföljen så finns det en del innehav som inte levererat som jag hoppats. Shop Apotheke, som jag tror mycket på, skickade ut en vinstvarning, i alla fall tolkade jag informationen som en vinstvarning och kursen har gått ner ganska brant igår och även idag. Det är möjligt att det är köpläge på dessa nivåer och det är möjligt att problemen med de nya distributionscentralerna är temporära bakslag, men jag tar det säkra före det osäkra och ligger kvar med nuvarande vikt, vilket är cirka 2-3% av portföljen. Det är möjligt att jag kommer att minska ytterligare eller helt lämna inom inte alltför lång tid. Det är ett varningstecken att man inte levererar enligt plan och risken är att man förlorar marknadsandelar när man inte kan skala upp så som man har tänkt sig. Om man skall se det från den ljusa sidan så är det sällan så att en verksamhet byggs upp under hög tillväxt utan ett och annat bakslag. Det är möjligt att detta är just ett sådant bakslag, som kommer att vara en liten parantes när man blickar tillbaka om fem-sex år. Det som gör att jag inte vågar ta ett riktigt stort bet är att jag tycker att det är svårt att riktigt skapa sig en bra bild av verksamheten. Det är lättare med svenska företag på många sätt.

Huscompagniet har heller inte rosat marknaden. Jag tyckte när jag köpte att bolaget skulle kunna vara en pandemivinnare och jag tror på många sätt att hus kommer att efterfrågas under lång tid framöver. Att ha en egen parkeringsplats kommer att vara viktigare när allt fler väljer att köpa elbilar, att kunna ha gott om plats kommer att bli allt viktigare i takt med att allt fler kommer att arbeta hemifrån (om så nu blir fallet), osv. Tyvärr är Huscompagniet en aktie som mer eller mindre är bortglömd och handelsvolymerna är låga. Det finns risk för att det kommer att vara mer eller mindre dött fram till att Q2-rapporten levereras och även om rapporter ofta drar lite uppmärksamhet så kommer sannolikt bolagets rapport att förpassas till pressreleasesidan hos de större börstidningarna. Om man är långsiktig så spelar det egentligen inte jättestor roll om handeln mer eller mindre är obefintlig, men det kan bli ganska ryckigt. Om folk vill sälja så kan det falla snabbt och om folk vill köpa så kan det ticka upp. Så här i efterhand så blev jag lite väl inspirerad när jag köpte bolaget och jag köpte nog lite väl mycket, cirka 7-8% av portföljen. Om det visar sig att Q2-rapporten blir så bra som jag tror att den kommer att bli och det finns köpare som gärna vill in så kommer jag kanske att sälja av en del av mina aktier. Förhoppningsvis kan jag få uppåt 130 DKK, men det är kanske att hoppas för mycket. Vi får se. Jag tycker att mycket ser bra ut när man läser om bolaget och jag har egentligen inte bråttom.

TUI är lite lurigt och jag vet inte riktigt hur jag ska ställa mig till aktien. Det är lätt som svensk att se TUI som det som tidigare var Fritidsresor, men det är inte hela sanningen. TUI är mycket mer än det som tidigare var Fritidsresor och det är möjligt att vissa segment kommer att återhämta sig långsamt. Det räcker med andra ord inte att det är fler svenskar som köper charterresor för att TUI ska vara ett bra köp, tror jag. Naturligtvis ska man inte underskatta betydelsen av att allt fler vill resa och köper resor, men det är lätt att bli övermodig. Jag tror mer på Scandic och jag tror att det är lättare att se att Scandic kommer att återhämta sig ganska snabbt. Norden, Scandics marknad, har kommit ganska långt och jag tror att det är mycket som talar för att hotellefterfrågan snart är uppe på OK nivåer. När det kommer till TUIs marknader, som inte är begränsade till Norden, så tror jag att allt blir lite mer komplicerat och risken ökar. Det man också ska komma ihåg är att TUI sitter på en del hotell, flygplan, mm, vilket innebär att man i en del fall kan ha påverkats och påverkas hårdare än t ex Scandic som oftast inte äger fastigheterna. Det kan naturligtvis slå åt olika håll och det finns säkert bra skäl till varför TUI är en bättre investering än Scandic. Jag har dock valt att lägga mer pengar på Scandic än på TUI. Även om jag tycker att Scandic är något lättare att analysera så tycker jag att TUI är intressant och jag tror att det finns goda skäl att tro att aktiekursen kommer att återhämta sig fint under resten av året. Jag ligger inte speciellt tungt i TUI och jag kommer nog att fortsätta att ha aktien som ett litet innehav. Om jag läser på ordentligt och jag tycker att det finns goda skäl att tro att det kommer att bli en uppvärdering så kan det ändras, men jag tror att jag väljer att spela hyggligt safe med en ganska liten insats. 

Inga kommentarer: