21 november 2019

Byggmax: Handlade jag aktier idag på botten?

Idag så fortsatte Byggmax ner tillsammans med resten av börsen och jag passade på att fylla på med ännu fler aktier. Förutom att det var en sur börs och att jag köpte ännu mer Byggmax-aktier så kom den en ganska intressant nyhet om Byggmax. ABG Sundal Collier mäklat en storpost på 2,4%, dvs 1,5 miljoner aktier. I nuläget verkar det vara oklart vem det är som har sålt, men sannolikt kommer det att komma fram med tiden.

Så här såg ägarlistan ut i senaste rapporten (Q3-rapporten):

Ägaristan i Q2-rapporten såg ut enligt nedan:


Om jag skulle gissa på någonting så är det att Didner & Gerge har valt att kliva av och sälja sina aktier, men det är bara en gissning. Posten på 1,5 miljoner aktier (ca 40 MSEK) är i sammanhanget ganska lite pengar och om man tittar i Didner & Gerges årsredovisning så är Byggmax ett mindre innehav som finns i fonden Didner & Gerge Småbolagsfond.

I årsrapporten från 2018 hade man ca 1,9 miljoner aktier och i halvårsrapporten från 2019 så hade man ökat till 2,6 miljoner aktier, vilket vid tillfället var 0,8% av fonden. Vad jag kan se så förekommer inte Byggmax bland de aktier som man ha nettoköpt eller nettosålt mest av.

Helst skulle jag vilja tro att Didner & Gerge säljer, om det nu är dem som säljer, på grund av att man måste och inte på grund av att man vill. Det är inte helt lätt att få klarhet i en sådan sak, men man skulle kunna gissa att det har skett ett visst utflöde under året baserat på nettoköpen och nettoförsäljningarna som redovisas i deras Q3-rapport, se nedan:


Samma bild får man om man tittar på fondförmögenheten som legat still runt 12 miljarder under året trots att börsen och fonden gått upp runt 20% (om jag inte läst fel).

Det går inte att se hur många aktier som Didner & Gerge Småbolagsfond ägde i slutet av Q3, men enligt siffrorna från Byggmax kvartalsrapport så skall det vara 1,5 miljoner aktier. Det skulle kunna vara dem som säljer, men det skulle också kunna vara t ex Odin eller Carnegie som säljer.

Det är alltid svårt att skapa sig en tvärsäker bild, men sannolikt är det någon av fonderna som har minskat på grund av att de av någon anledning kommit fram till att de vill minska sin exponering mot bolaget. Eftersom man helst inte vill sitta med för mycket olika innehav så kan det vara någon som helt och hållet lämnar eller så handlar det om att t ex Odin vill minska sin exponering.

Det ska bli lite intressant att se vem det är som har köpt posten.

Didner & Gerges årsrapport från 2018
https://www.didnergerge.se/wp-content/uploads/2019/02/Arsberattelse_2018.pdf

Didner & Gerges halvårsrapport 2019
https://www.didnergerge.se/wp-content/uploads/2019/07/Halvarsrapport_2019.pdf

Didner & Gerge kvartalsrapport Q3 2019:
https://www.didnergerge.se/wp-content/uploads/2019/10/Kvartalsrapport-Q3-2019.pdf

Inga kommentarer: