12 februari 2019

Byggmax: Google Trends

Jag har härjat runt lite på Google Trends och helt ovetenskapligt så har jag tagit fram lite grafer. De företagen som jag har tittat på är Byggmax, Bauhaus, Hornbach och Bygghemma. Det är lite olika spelare och det skiljer sig ganska mycket. Bygghemma är en renodlad e-handlare och Hornbach verkar hellre skicka pappersreklam än någonting annat. Det kanske är fel, men det är mitt intryck. Det skiljer alltså en hel del och det är stora skillnader.

I dessa första grafer så har jag tittat på perioden januari 2016 fram till idag:

Nedan finns istället grafer för juli 2018 fram till idag.


Det man även kan fundera lite på är hur de olika företagen är placerade i Sverige, som är Byggmax hemmamarknad och därför det som intresserar mig. Se nedan:

Det man kan konstatera är att byggmax verkar ha ett ganska bra grepp om landsbygden, eller icke-storstadsområdena. Det är ingenting som förvånar och det är i linje med strategin skulle jag vilja säga. Bauhaus och Hornbach med sina jätteanläggningar kräver ett storstadsområde eller i alla fall ett relativt folktätt område för att det skall bära sig ekonomiskt. Byggmax kan med sina små butiker och koncentrerade sortiment finnas även på mindre orter.

Det är egentligen ingenting som förvånar som jag ser det. Det är ungefär som man skulle kunna förvänta sig. Eventuellt är jag lite förvånad över att bygghemma rankar så mycket lägre, men det kanske finns någon bra förklaring. Att det inte är något som förvånar är förvisso ingenting dåligt. Det kommer sannolikt att bli ett Q1 som ungefär kommer in som förra året, eventuellt något bättre pga av att man har fler butiker och ett Skånska Byggvaror som inte tynger på samma sätt som det tidigare gjort. Vi får se.

Inga kommentarer: