01 februari 2019

Byggmax: Är det trevligt att komma till en Byggmax-butik?

I den senaste avsnittet av Börspodden så pratades det om Byggmax. John tyckte att Byggmax inte var ett inspirerande ställe att handla på och jag kan till viss del - tyvärr - hålla med. Det är inte på alla sätt superordnat när man är och handlar i en Byggmax-butik. Det är inte direkt värre än andra bygghandlare tycker jag och jag har bara varit i två olika butiker så det är vad det är - anekdotisk bevisföring - men jag hade gärna haft en annan upplevelse än den jag har. Jag är ganska övertygad om att många av de stora kedjorna som riktigt lyckats har varit duktiga på att se till att butikerna och personalen är städade och allt är i ordning. McDonalds tycker jag t ex är ett föredöme. Det är sällan man ser någon som arbetar i en McDonalds-restaurang som inte är hel och ren (men inte helt ovanligt i en del andra hamburgerrestauranger) och jag har hört att det genomförs en del kvalitetskontroller av restaurangerna för att säkerställa att allt görs enligt manualen. Det kan låta banalt och vad gör det om det ligger lite spill här och där eller om personalens kläder har gjort sitt? Det gör nog mer än vad man tror faktiskt.

Om man tittar på hur många Byggmax-butiker är planerade så är man helt klart på rätt väg som jag ser det. Det verkar alltså som att man har förstått vikten av ordning och reda och jag tror och hoppas att man kommer att lyfta sig både ett och två snäpp när det kommer till shoppingintrycket. Det är som sagt inte säkert att det är ett problem egentligen, men om det är ett problem så tror jag att Byggmax är bättre rustat än många andra mindre bygghandlare. Med många butiker så finns det inte bara skalfördelar när det kommer till inköp utan även när det kommer till att optimera och effektivisera verksamheten. En sådan enkel sak som att medarbetare kan rotera kring olika butiker för att snabbt få fart på nya butiker och få butiker som inte riktigt lever upp till den standard som man vill nå är en möjlighet för en stor spelare som Byggmax. Det handlar inte om raketforskning utan om att använda etablerade modeller och jag litar på att ledningen i Byggmax har koll. Om någonting behöver fixas såt tror jag både att man har kunskapen och förmågan. Och om det finns problem så finns det även potential att lyfta och det är ju någonting positivt.

2017 hade Byggmax en kapitalmarknadsdag och slidesen från den dagen finns att hämta på deras sida (och även via länk nedan). Det finns ett par intressanta saker från denna presentation som jag verkligen hoppas på och som lockar mig.

1. Det finns en tydlig bild över hur butikerna skall byggas. En del av de äldre butikerna är nog inte ändamålsenliga som många av de nya:


2. Det handlar inte bara om butiker utan det handlar om hur man kan skapa en riktigt intressant omnikanal för byggvaror och även trädgårdsprodukter.





3. Trädgårdsvaror kommer att kunna locka nya grupper till butikerna och kombinationen av byggvaror och trädgårdsvaror är någonting som jag tror på en hel del. Det verkar som att man har tänkt sig att en del butiker kommer att få en ytterligare del för trädgårdsvaror och det är sannolikt klokt.



Summa summarum så tror jag att även om butikerna idag inte alltid i alla lägen är upplyftande så kan ehandel, där butikerna fyller en viktig funktion, och trädgårdsvaror göra att bolaget inom inte alltför lång framtid blir mer tilltalande för många kunder. Att dessutom storstädningen i Skånska Byggvaror snart bör vara klar gör att det kan vara ett par olika faktorer som samverkar ganska fint.

Jag är som sagt många gånger tidigare positiv till Byggmax och det är i särklass mitt största innehav. Det är väsentligt i sammanhanget. Det är möjligt att jag ser saker som jag vill se - confirmation bias - och det är möjligt att jag övertolkar saker och ting. Siffrorna har inte övertygat och enbart sett till de senaste årens försäljning och vinst så är det inte så imponerande. Jag tycker dock att det finns anledning att våga sig på att försöka se bortom dessa siffror. Det innebär så klart en risk, men det kanske det kan vara värt. Risken är som jag ser det hanterbar. Det är t ex ingen amerikansk myndighet som kan spela några godkännande-spratt (jag tänker på Camurus och FDA-godkänanden). Tyvärr kommer det att dröja ett tag innan man kan dra några riktiga slutsatser om strategin funkar eller inte. Q1 kan ge en vägledning, men det är först när Q2 kommer in som effekterna kommer fram. I Q1 handlas det nämligen inte så mycket byggmaterial och det är därmed inget superviktigt kvartal, dock kan det ge vägledning och det kan vara väl så viktigt.

Länk till hela presentationen:
https://om.byggmax.se/media/23935/Presentation-Capital-Markets-Event.pdf

Inga kommentarer: