06 mars 2016

Ocado och Amazon

Det är lite intressant att titta på vad som händer i England om man är intresserad av mat på nätet. Ocado, med bland annat Jörn Rausing, en av Tetra Pak-ägarna, i styrelsen och på ägarlistan, har haft det lite motigt den senaste tiden. De ska nämligen försöka stå upp mot den på inget sätt okända e-handelsjätten Amazon. Bezos med anhängare har nämligen bestämt sig för att Amazon Fresh och Amazon Prime Pantry ska etablera sig på bred front i Storbritannien. Detta är inte nytt. Vad som däremot är nytt är att man har tecknat avtal med Morrisons, Storbritanniens fjärde största matvaruhandlare, om att sälja deras varor i sina kanaler. Morrisons har sedan tidigare avtal med Ocado, där, om jag har förstått saken rätt, Ocado har hand om Morrisons ehandel. Det skakade naturligtvis till för Ocado när detta blev känt, även om kursen återhämtade sig en del under den senaste handelsdagen, vilket förmodligen var ett uttryck för att en massa elände redan anses vara inprisat.

Man kan välja att se Amazons inträde på två sätt. Antingen så ser man det som att Amazon kommer att ta över världen och att den dagen som Amazon tycker att det är lämpligt att gå in i Sverige så går man in och tar över hela marknaden på relativt kort tid, vilket är ganska lång tid i mat på nätet-sammanhang - år snarare än veckor, eller så ser man det som att Amazon på allvar kan få personer att ändra invanda mönster och börja handla på nätet i större utsträckning och faktiskt att de flesta aktörer gynnas av Amazons inträde. Jag är inte alls säker på om Ocado är betjänta av att Amazon kommer in på deras hemmamarknad, men jag tror faktiskt att ett bolag som Matse, som inom överskådlig framtid troligtvis inte kommer att konkurrera panna mot panna med Amazon, faktiskt drar nytta av Amazons inträde i UK.


På tal om Ocado så har bolaget ett börsvärde på 1.6 BGBP, alltså 1.6 miljarder pund (enligt siffror som jag hittade via investing.com). Omsättningen hamnade på 1.1 BGBP för 2015 och man gjorde en liten vinst, 80 MGBP enligt de preliminära siffrorna som jag hittade på ocadogroup.com. Man har dessutom en del skulder. Poängen är inte att jag kan leta upp siffror på olika sajter utan att Ocaod värderas högre än prognostiserad omsättning för innevarande år (jag kan nämligen inte tro att man skall växa med runt 50%, förra året växte man med runt 15%). Matse däremot, som förvisso inte går med vinst, värderas lägre än prognostiserad omsättning för i år. Nu tror jag inte att Ocado funderar på att köpa företag för att expandera utanför Storbritannien utan jag tror att man vill fokusera på att försvara sin marknadsandel, men det är ändå intressant att jämföra hur de båda bolagen är värderade. Som den tilltufsade Matse-aktieägare jag är så vill jag gärna hitta argument för varför mitt investeringsäventyr kommer att sluta lyckligt.

Efter att ha läst artikeln, som jag nämnde i tidigare inlägg, med Anders Stråman, Axfoods VD, där han avslöjar att han har försökt köpa både Mathem och Linas matkasse (samtidigt som han har sagt att det inte kommer att kunna gå att få bra lönsamhet i mat på nätet och dessutom sålt Netxtra till Mathem för ett par år sedan) så känner jag mig ganska säker på att det har funnits friare som har uppvaktat Matse. De mest troliga köparna till Matse är dock i mina ögon familjen Brandberg och familjen Mattsson. Nu tror jag iofs inte att de kommer att slå till inom kort, men om det visar sig att kursen sticker ner mer och om ägandet blir än mer koncentrerat till storägarna finns det snart ingen riktig poäng med att vara noterade.

Den mystiska UBS-ägaren som sitter på 14% av aktierna kanske också slår till och köper loss bolaget. Jag tror ju som jag har skrivit tidigare att det är familjen Bergendahl, som äger Citygross, som sitter på aktierna, men en annan vild gissning skulle kunna vara att det är Jörn Rausing. Han gillar ju bevisligen mat på nätet och han gillar att vara anonym.

http://www.ocadogroup.com/

http://www.ocadogroup.com/~/media/Files/O/Ocado-Group/documents/fy2015-prelim-results-anouncement.pdf

http://www.investing.com/news/technology-news/amazon-enters-britain's-fresh-food-market-with-morrisons-deal%E2%80%8B-386908

Inga kommentarer: