13 november 2014

De föreslagna amorteringskrav

Det är intressant att se hur mycket det skrivs i tidningar, visas i TV och pratas på arbetsplatser när villkoren för bolån ändras. Det är på inget sätt konstigt eftersom det på många håll, i synnerhet storstäderna, finns väldigt många, särskilt yngre vuxna, som sitter på stora bolån. Effekterna kommer att vara kännbara för denna grupp. Frågan är bara hur mycket det kommer att kännas? Svida lite eller göra riktigt ont?

Finansinspektionen skrev att de trodde att en nedgång på 5% var att vänta. Det är möjligt att det är korrekt även om jag inte har sett beräkningarna bakom denna siffra. För min del är det ganska klart att detta bör leda till att bopriserna går ner. Argumentet att färre bostäder skulle komma ut och att det därmed skulle driva upp priserna tror jag inte så mycket på. Äldre människor kommer även i fortsättningen att flytta från sina hus/lägenheter, nya familjer kommer att bildas som kommer att vilja bo större etc. Det kommer fortsatt att finnas en marknad. (Ärligt talat så är det redan idag skitdyrt att flytta. 2-3% i mäklararvode plus en lagfartskostnad på 1,5% landar lätt på 100 000 SEK för en villa i en storstad).

En sak som jag inte har hört någon diskutera är att om priserna kommer att sjunka så kommer det i sin tur att få effekt på amorteringstakten. Att amortera 2% per år ner till 70% av bostadens värde är 7,5 år räknat från en ursprunglig belåningsgrad på 85% förutsatt att bostadens värde är oförändrat. Om vi får en nedgång så kommer alltså tiden 7,5 år att bli längre. Det är möjligt att man kommer att täppa till denna lucka (eller att man redan har täppt till den och att jag inte vet om det).

Det skall bli intressant att se var det hela landar och det skall också bli intressant att se effekterna. Jag tror själv inte på några större prisfall, men 5% i snitt känns inte helt orimligt (dock mindre på billiga hus och mer på dyra hus).

För övrigt hoppas jag att regeringen kommer att se över de ineffektiva regler som idag finns för nybyggande och att det kommer att göras satsningar på energismarta hus (subventioner). Jag tycker även att man skall se över lagfartskostnaden. Det hade jag gillat.

UPPDATERING
I förslaget står det inte bostadens värde utan köpeskilling, dvs bostadens värde vid köpet, vilket gör att amorteringstakten enligt förslaget inte skall påverkas om priserna viker. För mer information se kommentarerna.

3 kommentarer:

Anonym sa...

Du nämner värde på bostaden och för resonemang om amorteringar baserat på detta - men tittar vi i texten från FI ser vi att:

"
Utifrån kriterierna ovan bedömer FI att det är rimligt att införa ett
amorteringskrav på nya bolån. Kravet innebär att låntagaren amorterar minst 2 procent av det ursprungliga lånebeloppet tills belåningsgraden är 70 procent och därefter minst 1 procent av det ursprungliga lånebeloppet tills belåningsgraden är 50 procent"


Alltså "ursprungliga lånebeloppet" - ej marknadsvärdet som du nämner


FI Dnr 14-15503
Länk
http://www.google.se/url?sa=t&rct=j&q=&esrc=s&source=web&cd=12&cad=rja&uact=8&ved=0CFYQFjAL&url=http%3A%2F%2Fwww.fi.se%2Fupload%2F43_Utredningar%2F90_samverkan%2F2014%2Ffisyn_amorteringskrav_20141111ny.pdf&ei=M9RlVM_rI6WeywP8sILoAg&usg=AFQjCNFKHscu0ysna4B6sFM_gAzsvXGE_g&bvm=bv.79142246,d.bGQ


Vad sägs om att titta närmare på vad ursprungskällan säger och skippa vanliga medias rapportering/påståenden/spekulationer nästa gång?

Anonym sa...

Förslaget handlar om att amortera lånet - oavsett marknadsvärdet på lyan.

Anonym sa...

OK, då var det utrett. /Charlie