13 april 2011

SCA ser billig ut

Det är gäckande med ett företag som SCA som i mitt tycke oftast ser billig ut, men som aldrig lyckas tvätta av sig tråkstämpeln och aldrig riktigt lyfter. Det finns bra anledningar till att SCA är "billig" för tillfället. Dyr el och dyr olja är knappast någonting som spelar SCA i händerna. En stark krona är heller inte helt bra för ett företag som har en hel del kostnader i svenska kronor. Ständiga problem med dåliga marginaler inom en del av affärsområdena gör heller inte saken bättre. Kort sagt, det finns anledningar till att SCA inte utvecklas uppåt i racerfart.

Trots att jag alltså oftast lyfter fram SCA som en bra placering och trots att det på senare tid inte var särskilt svårt att hitta bättre placeringar så tycker jag faktiskt ännu en gång att aktien ser billig ut. För närvarande handlas aktien runt 96 SEK, vilket bör innebära en direktavkastning på runt 4%, kanske t o m drygt 4% om man skall tro på bolagets historiska direktavkastning. Lägg därtill att mycket är dåligt för tillfället, vilket man kan se som att nedsidan är begränsad. (Alternativt, om man tror på ytterligare höjda olje- och elpriser, fortsatt marginalpress etc så blir naturligtvis slutsatsen en annan.) Utöver det så finns det en styckningspotential i bolaget - delarna är värda mer för sig än tillsammans. Hygiendelen med varumärken som t ex Libero skulle förmodligen prissättas ganska annorlunda om denna del var särnoterad. Att SCA skall styckas är dock allt annat än nytänkande hos SCA-aktieägare. Bolaget har dock hittills visat lite intresse för att dela upp och det är inprisat i kursen.

Jag funderar på att köpa på mig ännu mer aktier i SCA trots att jag redan sitter på ganska många. Det är ett tråkigt bolag som inte ofta bjuder på överraskningar som får kursen att hoppa upp, men det finns värden i bolaget (skog, varumärken etc) som gör värderingen attraktiv. Lägg därtill att SCA är det mest osexiga och tråkiga man kan äga så behöver inte företagsledningen göra något supercrazy för att marknaden skall bli förvånad. För att vända på steken, vad SCA skulle kunna göra för att bli en mer tråkig aktie har jag svårt att komma på faktiskt. Om någonting händer så kommer det med andra ord förhoppningsvis att få marknaden att reagera positivt.

Det är möjligt att SCA är en väl defensiv aktie och att det finns bättre köp, men det är inte omöjligt att jag slår till likväl. Om aktien sticker upp till runt 102-103 SEK så kommer jag nog att sälja om jag nu väljer att fylla på med ytterligare aktier.

Charlie

1 kommentar:

Anonym sa...

Kika närmare på Beijer Alma, kvalitetsbolag som handlas till P/E 10.