18 juli 2010

Nya affärer - Nokia, Axis och Fortum

Efter fredagens käftsmäll på -1,9% så trillade lite köpordrar in för min del. Först och främst fyllde jag på med fler Nokia-aktier på 6,86 EUR. Efter köpet har jag nått upp till en nivå som jag är ganska nöjd med och kommer med ganska stor sannolikhet inte att pumpa in mer pengar i företaget. Rapporten som kommer nästa vecka kommer att vara dålig och det skulle inte förvåna mig jättemycket om den i mitt tycke redan pressade kursen trycks ned ännu en bit, men förhoppningsvis blir reaktionen den omvända - lite positiva nyheter om framtiden och en inte fullt så sur rapport trots allt.

Cornucopia, gissningsvis Sveriges mest välbesökta ekonomiblogg för tillfället, försvarade sig själv i ett inlägg med att en bra investerare skall ompröva sina beslut hela tiden. I fallet med Nokia så har jag sannerligen gjort det. Från att tycka att en marknadsandel på runt 40% inte avspeglas tillräckligt i aktiekursen till att tycka att mobilbranschen är en skoningslös bransch där ett företag kan elimineras från en marknad efter ett par felsatsningar (t ex Panasonic hade 8% av mobilmarknaden 1998) så har tankarna på Nokia som en bra eller dålig investering snurrat rätt vilt i huvudet den senaste tiden. Nu har jag kommit fram till att det är värt en chansning och jag tror att Nokia kommer att repa sig (åtminstone som en sista desperat dödsryckning innan de försvinner för gott).

Eftersom jag är tveksam kring bolaget så kommer jag inte att trycka in aktierna djupast ner i madrassen och tillbringa semestern med huvudet i sanden (bokstavligt förvisso ja, men bildligt nej). Om kursen sticker upp mot 7,50 EUR under sommarmånaderna eller tidig höst så kommer jag nog att sälja, åtminstone följa kursen med en glidande stop-loss.

En annan aktie som trillade in i portföljen under fredagen var AXIS, som precis som Nokia redan fanns representerad i portföljen. Aktierna trillade in för 85,75 SEK, vilket jag bedömer som ett bra pris. Företaget har framtiden för sig - en växande marknad, bra produkter, gott rykte och duktig personal. De kommer nog inte att bli ett storföretag så snabbt som många verkar tro, vilket kanske får kursen att hacka lite framöver, men framtiden finns där ändå. Ett annat orosmoment är hur styrelsen ser på företaget, närmare bestämt på hur man skall expandera. Idag verkar bilden vara att man skall växa organiskt, vilket inte får mig att jubla. Jag hade hellre sett att det gjordes i form av förvärv, vilket inte AXIS skämmer bort sina aktieägare med och skall man bli en storspelare så måste man kunna göra förvärv. Jag hade exempelvis gärna sett att AXIS köpte något företag med specialkompetens inom värmekameror.

Det tredje företaget som trillade in var Fortum, numera mitt största innehav. Aktierna trillade in för 18,21 EUR efter att företaget levererat en rapport som inte levde upp till förväntningarna och som, om jag kommer ihåg rätt, var sämre än motsvarande period 2009. Fortum är en trygg hamn för mig och jag räknar kallt med att jag skall få 1 EUR i utdelning per år, vilket idag ger en direktavkastning på drygt 5%. Den dåliga rapporten oroar mig dock lite och om kursen sticker upp mot 19,5-19,6 EUR under hösten så är det möjligt att jag slänger bort energiföretaget till förmån för något annat.

F ö skall tilläggas att jag sålt TeliaSonera och Tele2 samt köpt på mig en hel del Alfa Laval.

Inga kommentarer: