08 januari 2009

Readsoft smyger i kulisserna

Den senaste tiden har präglats av ganska tråkiga nyheter på ekonomifronten, men det finns en del småbolag som faktiskt går ganska bra om man får tro deras pressreleaser. Ett sådant är Readsoft som gör mjukvara för att effektivisera pappersadministration, framförallt fakturahantering (om jag har förstått saken helt rätt). Idag stack kursen upp 19%, från 6,70 SEK till 8 SEK. Som syns i grafen nedan var det inte många dagar sedan kursen var under 6 SEK. En helt klart OK uppgång de senaste dagarna. Är någonting på gång?


Jag har en del Readsoft-aktier som jag har köpt på mig i omgångar med en snittkurs på 16 SEK, vilket innebär att jag ungefär ligger 50% back. Ingen lysande investering så här långt alltså. Som så många andra mindre bolag som expanderar så lämnar inte Readsoft någon utdelning till sina aktieägare, vilket inte gör min investering bättre.

Kursen stack ned ganska rejält i höstas, tror att det var i oktober, när ledningen för Readsoft meddelade att personalstyrkan skulle minskas för att på så sätt fokusera verksamheten. Det låter naturligtvis inte bra för en aktieägare att man drar ned på personal, men det behöver faktiskt inte vara uteslutande dåligt. Om situationen är sådan att det finns en övertalighet bland personalen är det oftast, ur ett strikt aktieägarperspektiv, rätt att minska personalen. Därmed på inget sätt sagt att personalneddragningar är annat än tråkigt för de som drabbas. I Readsofts fall räknar man med besparingar på 40-45 MSEK, vilket inte skall förringas med tanke på att bolaget omsätter omkring 500 MSEK. Hur som helst, när ledningen, mitt i värsta ekonomiska villervallan, meddelade att det var dags att minska personalstyrkan var det föga förvånande en del aktieägare valde att trycka på säljknappen varpå en redan pressad kurs stack ned ytterligare.

En annan negativ sak som framkom var att en hel del nedskrivningar gjordes i Q3-rapporten. Bakgrunden till detta var att man koncentrerade verksamheten till tre huvudområden. Nedskrivningen var på ungefär 10 MSEK, vilket gjorde att resultatet per aktie blev negativt. En lika stor post skall tas under Q4-kvartalet, vilket kommer att göra att 2008 som helhet blir ett år med röda siffror. Kan det vara så att man försöker vädra ut gammalt för att bolaget skall vara fräscht till 2009? Kan det vara så? Inte omöjligt om du frågar mig.

Förutom personalneddragningar och nedskrivningar så visade Q3-rapporten att niomånadersomsättningen steg med 11% jämfört med motsvarande period under 2007. Detta var förmodligen en effekt av de förstärkningar av säljorganisationen som man gjorde under 2006.

Q4-rapporten är naturligtvis inte publicerad än, men den borde vara bra. Under hela 2007 meddelades 15 affärer via pressrelease. Under 2008 var samma siffra 32, varav 15 meddelades under fjärde kvartalet. Nu kommer inte alla pengar direkt, vilket gör att man inte kan dra för stora växlar, men fjärde kvartalet, som har stått still i en hel del branscher, har sannerligen inte stått still i Readsofts värld. Jan Andersson som är VD på Readsoft säger ibland att sämre tider inte nödvändigtvis är dåligt för Readsoft eftersom många företag blir kostnadsmedvetna i sådana tider, vilket gynnar Readsoft vars mjukvaror just skall spara ersätta kostsamt manuellt arbete med billig automatik. Försäljningsframgångarna har fortsatt och hittills i år har två affärer kungjorts. Den senaste, som sagts ovan, idag.

Förutom att Readsoft får in ordrar så är det intressant att se att licensintäkterna för bolaget är runt 200 MSEK/år. Jag antar att marginalkostnaden för dessa är i de närmaste obefintlig och att denna kan ge en bra lönsamhet på sikt, kanske 2009. Förhoppningsvis har dessa intäkter växt ordentligt under det senaste kvartalet som en effekt av de många nya ordrarna.

Börsvärdet på Readsoft är idag 250 MSEK. Det känns inte jättehögt. Om Readsoft lyckas öka omsättningen under 2009 till 600 MSEK (rullande 12 månader är idag 564 MSEK) samt att minska kostnaderna med 40 MSEK så skulle resultatet före skatt kunna hamna på omkring 70 MSEK, vilket skulle innebära en resultatmarginal före skatt på ungefär 12%. Det är inte omöjligt att nå för företaget, men jag tror det inte.

Sammanfattningsvis så finns det ett par faktorer som talar för Readsoft idag. För det första finns det en stark orderingång. För det andra har kostnadsbesparingar gjorts, vilket kommer att främja 2009 års resultat. För det tredje så verkar den negativa trenden för kursen vara bruten, vilket borde intressera de som gillar att köpa aktier i medvind. Enligt Avanza har faktiskt kursuppgången varit hela 42 % den senaste månaden.

Det som talar mot Readsoft är konjunkturen som helhet samt att VD:n för företaget faktiskt uttalade sig försiktigt om framtiden i förra kvartalsrapporten. En annan sak som inte är till företagets fördel är att man lade en del utvecklingsprojekt på is, vilket skulle kunna leda till att man tappar mark mot konkurrenter på sikt.

Vad tror ni om Readsoft? Är det läge att köpa?

Läs gärna mer på http://www.readsoft.com/

mvh Charlie

2 kommentarer:

Anonym sa...

Mycket intressant inlägg, ska definitivt ta en titt på Readsoft. Har för övrigt en helt nystartad aktieblogg; Aktier and Stuff. Vore kul om du ville titta in.

Mvh Johan
www.aktierandstuff.blogg.se

Charlie sa...

Kul att du gillar inlägget! Läste lite på din blogg. Bra läsning.

mvh Charlie