22 augusti 2023

Kort uppdatering

Det är oroliga tider på börsen. Räntan har höjts. Det är fortfarande krig i Europa. Kinas tillväxt hackar. Det är bara några av anledningarna. 

För egen del har jag inte gjort några direkta affärer. Det enda jag kan komma på är att jag sålde mina LMK-aktier innan den överraskande bra Q2-rapporten presenterades.

Några snabba funderingar:

- Storbolagens eventuella framtida problem

Jag är för tillfället ganska tveksam till att köpa svenska industribolag. Det är möjligt att jag är fel ute, men jag tror att om det skulle bli en eskalering mellan Kina och USA så kommer det att kunna leda till att svenska industribolag hamnar i en jobbig situation. De senaste åren så har, enligt vad jag tror, svenska bolag varit gynnade av Kinas starka tillväxt, mycket mer än vad som direkta siffror visar. Exempelvis har mycket industriexport till Tyskland inte stannat i landet utan fortsatt till Kina. Det är på många sätt positivt, men om det blir konflikt så kommer det att påverka svenska företag.

Även om det inte blir konflikt så tror jag att svenska företag skulle kunna vara förlorare på den ökande protektionismen. Kina håller på att bygga upp en egen industri och har gjort så länge. USA föredrar "prodly made in America". Det kan vara så att svenska industribolags tillväxt kan komma att hacka under kommande år. Det är bara spekulationer från min sida, men Kinas utveckling oroar mig.

- Småbolagens kräftgång

När det kommer till småbolagens kräftgång på börsen så tror jag att det finns en bra förklaring. Först ska det kanske sägas att småbolag är ett uttryck med många olika betydelser och min förklaring kanske bara stämmer på de riktigt små bolagen. Hur som helst, en anledning till att jag tror att småbolagsmaskineriet hackar, och nu pratar jag om svenska småbolag, är att många svenska småsparare har prioriterat amortering framför aktieköp. Det kan låta som en aspekt som inte borde spela så stor roll och det gör det säkert inte i många fall, men i en del (och det är heller inte den enda förklaringen). Många småbolag är för små för institutionella investerare, vilket gör att det till stor del är småsparare som handlar aktierna. När dessa småsparare väljer att flytta pengar till annat så gör det skillnad. Det går säkert att räkna på detta mer i detalj och det finns säkert statistik som man kan luta sig emot, men det har jag tyvärr inte. Det är alltså bara en hypotes.

- XXL och nyemissionen

Idag så syns teckningsrätterna och de närmsta dagarna kommer att bli intressanta. Jag har räknat en del och jag har kommit fram till att jag kommer att teckna. Det är möjligt att det är dumt, men jag tycker att det ser tillräckligt intressant ut. Förmodligen har jag gjort de flesta misstagen som man kan göra när det kommer till aktiehandel när jag har handlat i XXL. Det ska bli intressant att följa aktien den närmsta tiden och jag tror inte att bolaget kommer att gå omkull utan jag tror att ledningen kommer att få rätsida på verksamheten.

Inga kommentarer: