17 maj 2016

Matse gör riktad nyemission

För ett par timmar sedan kom beskedet att Matse gör en riktad nyemssion. Att man väljer att ta in pengar kommer inte som en överraskning. Det som är lite intressant i sammanhanget är att man denna gång väljer att bredda ägarbasen, vilket man inte gjort på ett tag. Senast det begav sig kom Gullspång Invest in som ägare, dvs familjen Brandberg som tjänat en hel del av sina pengar på en fin resa i AXIS. Det ska bli intressant att se vem som kommer in denna gång.

Man skulle kunna tro att en effekt av att man tar in pengar är att lösenkursen för konvertibellånen kommer att räknas om, men som jag läser pressmeddelandet så kommer pengarna man får in att användas för att "finansiera företagets fortsatta expansion samt refinansiera utestående lån och konvertibler. ", vilket jag läser som att de konvertibellån om 30 MSEK som är utestående inte kommer att lösas i slutet av maj. Jag är ingen expert inom området och det är möjligt att jag har missuppfattat saken och att konvertibellånen visst kommer att lösas i slutet av maj som det står i pressmeddelandena, tex nedanstående från februari.

"Matse Holding genomför del tre av tidigare aviserade riktade emissioner av konvertibler
Styrelsen för Matse Holding AB (publ) beslöt 18 september, med stöd av det bemyndigande som styrelsen erhöll vid senaste årsstämman, att genomföra en serie om tre riktade emissioner av konvertibler.
Det konvertibla förlagslånet uppgår till högst 30 miljoner kronor, fördelat i tre trancher om 10 miljoner kronor, och löper med en årlig ränta på 4,5 procent. Lånet förfaller den 31 maj 2016. Konverteringskursen ska motsvara 20 kronor per ny aktie. Genomför bolaget en kapitalanskaffning tidigare än förfallodagen gäller den konverteringskurs som motsvarar 100 procent av den emissionskurs för aktien som tillämpas i samband med kapitalanskaffningen. Konverteringskursen ska dock inte understiga 15:60 kronor. Lånet kan medföra en maximal utspädning om 10,0 procent av kapitalet vid konvertering på 15:60 kronor.
Emissionskostnaden utgörs endast av rena administrationskostnader.
Emissionen har genomförts med avvikelse från aktieägarnas företrädesrätt på marknadsmässiga villkor. Syftet med att avvika från aktieägarnas företrädesrätt är huvudsakligen att bolaget gör bedömningen att en riktad emission av en konvertibel vid detta tillfälle bedömts vara det för bolaget mest gynnsamma sättet att erhålla finansiering.

Styrelsen väljer att utnyttja den tredje tranchen i en riktad konvertibelemission om 10 miljoner kronor idag den 11 februari. Emissionen tecknas av Gavia Food Holding AB och Isac Brandberg Aktiebolag."


Det ska bli intressant att se vem som kommer in som ny ägare och det skall bli intressant att se vad reaktionen på marknaden blir. Naturligtvis ska det även bli intressant att se hur mycket pengar som man väljer att ta in. Det ska också bli intressant att se vad som händer med de utestående konvertibellånen.

Länk till pressreleasen:

http://news.cision.com/se/matse-holding-ab/r/matse-holding-avser-att-genomfora-en-riktad-nyemission-av-aktier-till-svenska-och-internationella-in,c2011223

Inga kommentarer: