01 april 2016

Matse: Tankar inför marssiffran

Den senaste tiden har Matse levererat två pressreleaser. Ingen av dem säger egentligen inte så mycket. Den första handlade om att 7% av ordrarna under skärtorsdagen var samma-dag-ordrar. Det låter ganska bra, men det är naturligtvis mer intressant med absoluta tal på försäljning än relativa tal mellan samma-dag-ordrar och övriga ordrar. Den andra pressreleasen handlade om att man gjort sin leverans nummer 500 000, vilket är bra, men inget som stoppar pressarna.



Man har sålt för runt 44 MSEK under januari och februari, 21 respektive 23 MSEK. Min gissning är att mars-resultatet kommer att vara runt 25 MSEK, vilket ger total försäljning på 69 MSEK för kvartalet. Om man antar att omsättningsbidragen från Cold Cargo och sajterna ger runt 5 MSEK under Q1, vilket är ungefär de har gjort tidigare kvartal, så landar man på 74 MSEK, dvs något högre än prognosen på 73 MSEK.

Det kan vara så att samma-dag-leveranserna har fått lite extra fart på affärerna och att man levererar t o m bättre än 25 MSEK och att man därmed går en bit över 73 MSEK som man prognosticerade. Det tillhör i och för sig ovanligheterna att man överträffar prognoser, men kanske kan pressreleaserna vara ett tecken på att det rullar på bra för tillfället.

Förutom omsättningen ska det bli intressant att se vad förlusten för kvartalet landar på. Det har startats upp en ny sajt i Malmö och det har naturligtvis kostat, men förhoppningsvis har man kunnat hålla overheadkostnaderna intakt mer eller mindre och att detta syns i siffrorna. Det är fortfarande sekundärt som jag ser det. Det viktiga är att man växer omsättningsmässigt. Det är ett race och det är viktigt att man inte tappar kontakten med Mathem.

Inga kommentarer: