03 november 2015

Matse: Oktober bjöd på nytt omsättningsrekord

Det gick bra under oktober. Man satte nytt omsättningsrekord och sålde för 18,5 MSEK, vilket kan jämföras med september som slutade på 17,5 MSEK. Stockholm växer bra, åtminstone procentuellt, och gick upp till 5,3 MSEK att jämföra med 5,0 MSEK för september. Skillnaden mellan Göteborg och Stockholm är förmodligen ganska stor för Matse. I Göteborg har man varit igång ett tag och är förmodligen relativt jämbördig med Mathem, medan i Stockholm måste Mathem vara klart dominerande och förmodligen är det en del som inte vet att det finns alternativ till Mathem.

Tillväxten jämfört med samma period förra året landade på 26%. Det är inga kanonsiffror, vilket kan låta märkligt, men allting skall ses i sitt sammanhang. Marknaden växer ganska mycket mer än 26%, i alla fall om man tittar på HUIs siffror, och man måste växa mycket mer än 26% om man skall omsätta 400 MSEK under 2016, vilket var målsättningen som man lanserade i investeringsprospektet i samband med noteringen. Att tillväxten inte är helt linjär kan man se om man tittar på tidigare månadsredovisningar och jag tycker inte att man skall bli för orolig pga tillväxten, men lite orolig bör man vara. Det är inte bra om man hamnar på efterkälken.

Min slutsats av dagens siffror är ändå positiv. Man kommer troligtvis att omsätta en bra bit över 50 MSEK för Q4 och helåret kommer att gå in på runt 200 MSEK tror jag. Man omsatte 101 MSEK under Q1-Q2 och man kommer förmodligen att landa på drygt 40 MSEK för Q3. Omsättningen på koncernnivå för oktober var förmodligen runt 19 MSEK, vilket borgar för att såvida inte november och december kommer in som kollapssiffror så kommer man att under 2015 att omsätta omkring 200 MSEK.  200 MSEK är en intressant siffra eftersom den hyggligt avspeglar börsvärdet.

Det ska bli intressant att se om man lanserar någon plan för hur man ska komma upp i 400 MSEK under 2016. Malmösatsningen kommer att bidra en del, men av erfarenhet från Stockholmssatsningen så känner i alla fall jag att man inte ska hoppas på någon jättesnabb uppväxling. Man skulle iofs kunna argumentera att Stockholmssatsningen på allvar kommer att bära frukt under 2016 och att Malmösatsningen kommer att ha effekt i större utsträckning först under 2017. Det är dock lätt att glömma att hela branschen växer explosionsartat och att hela verksamheten omsätter kaffepengar i jämförelse med de större aktörerna. Det är naturligtvis positivt eftersom det borgar för fin tillväxt under lång tid framöver.

Länk till pressreleasen:
http://mb.cision.com/Main/9826/9858738/438587.pdf

Inga kommentarer: