21 september 2015

Matse: Rullande tolvmånadersomsättning

Jag roade mig precis med att göra en graf på Matse:s rullande tolvmånadersomsättning, se nedan:

 

Enligt mina beräkningar är den rullande tolvmånadersomsättningen 163 MSEK (september 2014 - augusti 2015). Det känns OK och inte helt orimligt att man skall nå 200 MSEK för helåret för koncernen. Om man t ex växer med 4%, räknat på rullande tolvmånadersomsättning, under resten av året kommer man att landa på drygt 190 MSEK. Till  dessa 190 MSEK skall man räkna in bidragen för Cold Cargo och matsajterna. Med omsättningen även för dessa skulle man nog komma upp i 200 MSEK.

Om man tittar närmre på hur rullande tolvmånaders har utvecklat sig under 2014 och 2015 så är vi nere på en period av låg tillväxt nu under sommarmånaderna precis som förra året. Skillnaden jämfört med förra året var att tillväxten tog fart igen i augusti, medan så inte har varit fallet i år. Det finns naturligtvis bra förklaringar, tex att man öppnade Stockholmssiten under våren 2014, men det har ändå varit relativt svagt den senaste tiden. Det blir inte roligare för en Matse-aktieägare att höra att Mathem slår omsättningsrekord för samma månad.

 
Det skall bli intressant att se hur årsomsättningen för Matse Holding kommer att stå sig mot Mathem. Mitt tips är att Matse kommer att ha växt mer än Mathem och därmed tagit marknadsandelar. Det är positivt, särskilt med tanke på att Mathem är väldigt mycket mer aggressiva än vad Matse är. Min känsla är att Mathem satsar allt på att bli ohotad etta och är beredda på att satsa rejält på att bygga upp sin ställning. Matse verkar ha tänkt att det är bättre att inte låta kostnaderna skena och att se till att växa i en takt så att man hinner med och kan leverera en bra tjänst. Risken med att trycka på för mycket kan vara att Mathem förlorar kunder och gillar de konceptet, men inte leverantören, kommer kunderna förmodligen att hitta till Matse eller ICAs hemkörningstjänst.

Det jag gillar med Matse är att många är av uppfattningen att Matse är ett förhoppningsbolag. Det finns väldigt lite förhoppning i Matse jämfört med t ex ett biotech-bolag i mina ögon. Matse är gnet och hårt arbete kombinerat med en del affärsmannaskap, men risken att bolaget skulle rasa ihop från en dag till en annan ser jag som ganska liten.

Det jag ser som en risk med Matse är att man inte skall kunna stå emot ICAs satsning. Jag har tidigare avfärdat detta med att ICA inte verkar ha en bra struktur och modell för online. Det står jag för, men likväl: om man trycker på sin online-del, vilket man gör så kommer det att bli tufft för ett företag som Matse. Det som lugnar mig är att Matse befinner sig i en marknad som växer enormt snabbt och en plattform på en sådan marknad är intresssant även om det är en relativt liten plattform.

Snart kommer septembersiffrorna och förhoppningsvis är det bra siffror.

Inga kommentarer: