15 oktober 2014

Oro på världens börser

Det har tidigare sagts i olika sammanhang att det förmodligen är ett bra tillfälle att hoppa av när stödköpen i USA upphör eller det visar sig att den amerikanska ekonomin inte orkar hållas igång trots stimulanser. USA är trots allt den ekonomiska motorn i världen och om man tar bort medicinen från den småsjuke patienten eller om han/hon blir sämre trots medicinen så kan det vara klokt att fly till säkra papper. Nu skall jag inte påstå att jag vet riktigt vad som har hänt och när det stormar som värst är det alltid svårt att förstå vad som har hänt och vad som orsak och verkan. Klart är i alla fall att många av alla dem som har dansat nära utgången har flytt med sjunkande kurser som effekt.

Min tanke med att köpa Avanza Zero var dels att få en bra riskspridning till ett bra pris (noll) samt att det skulle vara lätt för mig att snabbt klippa banden om det började krisa. Det senare har gått dåligt. OMXS30 har gått ner knappt 10% sedan förra månadsskiftet och naturligtvis borde jag ha sålt tidigt. Tyvärr var jag inte beredd på att det skulle gå så snabbt, men jag kan inte säga att grämer mig mycket.

Vid nedgångar som de senaste veckorna tycker jag att man skall försöka bilda sig sin egen uppfattning. Marknaden styrs i hög grad av följare. När det börjar gå dåligt skall man snabbt hoppa av och när det börjar gå bra skall man snabbt hoppa på igen. Det finns naturligtvis de som sitter still i båten, men de påverkar inte kurserna. Hur som helst, min uppfattning är att marknaden ofta överreagerar. Dock är inte "ofta" lika med "alltid" och naturligtvis finns det ibland skäl för att marknaden går ned, t ex i samband med att den amerikanska bolånebubblan sprack för ett par år sedan. Det är svårt att veta vad som är en överreaktion som kommer att rättas till och vad som är en motiverad omvärdering.

Alla hobbypsykologer kan naturligtvis säga, kanske med rätta, att min uppfattning om den senaste tidens nedgång är en direkt effekt av att jag inte lyckades hoppa av i tid. Det får framtiden utvisa. Med facit i hand önskar jag att jag hade sålt Avanza Zero tidigt i nedgångsfasten, men nu känner jag att det är för sent och som sagt eftersom räntebärande känns både tråkigt och olönsamt med dagens låga ränta så hoppas jag att mina val över tid visar sig vara riktiga.

Apropå låg ränta så flyttade jag över pengar från min onödigt stora buffert och köpte Industrivärden C för 116,70 SEK. Nu ligger de under 114 SEK om jag inte är felinformerad. Jag räknar med en utdelning på runt 5 SEK i maj, drygt ett halvår från nu, och jag håller det för sannolikt att man kan sälja för över 125 SEK innan utdelningen alternativt över 120 SEK efter utdelningen och innan september 2015. Det är möjligt att jag kommer att skruva upp dessa riktkurser något framöver, men i nuläget har jag köpt med riktkurserna ovan. Det är möjligt att en del av innehaven har det lite kämpigt, men som helhet tycker jag att risken i portföljen är hanterbar. Att man äger mycket Handelsbanken ser jag inte som ett problem. Innehavet är på inget sett försumbart utan utgör drygt 10% av portföljen.

Matse Holding och Multiq har så låg omsättning att det är svårt att säga mycket om kursutvecklingen när man tittar i kortare perspektiv. I ett lite längre perspektiv så är det naturligtvis så att Matse handlas betydligt lägre än när jag köpte (runt 15 SEK). Förhoppningsvis visar Matse lika fin utveckling för oktober som för september. Med lite tur kanske det blir ett nytt omsättningsrekord. Multiq verkar dock vara ganska populär och jag kan tänka mig att det finns en del som tycker att aktien är värd en chansning.

Inga kommentarer: