12 maj 2014

Mycket likvider, men inga Industrivärden

 
Det har inte haglat av inlägg den senaste tiden och jag vet inte om det är så många som följer min blogg längre, men eftersom huvudsyftet egentligen är att dokumentera mina tankar i samband med mina investeringar och kloka kommentarer från andra är en välkommen bieffekt så knatar jag på ändå.
 
Den senaste tiden har bestått av en hel del försäljningar. Både Swedbank och Industrivärden har lämnat portföljen. Swedbank gjorde jag av med strax under 175 SEK innan utdelningen avskiljdes och Industrivärden gjorde jag också av med innan utdelningen. Industrivärden fick jag 134,80 SEK för, vilket jag är nöjd med. Eftersom Swedbank och Industrivärden båda var stora innehav så ligger jag med mycket likvider för tillfället, faktiskt över 50%, se nedan. 
 

Anledningen till att jag sålde Swedbank var dels på grund av att värderingen inte längre är fullt lika attraktiv som den var tidigare, dels på grund av att jag är lite orolig att valet i höst kan leda till att bankerna får det jobbigare. Man kan egentligen säga att i och med att kursen stack upp så tyckte jag att Swedbank nådde en värdering som gjorde att jag hade svårt att se någon större uppsida, vilket jag hade definierat för mig själv med en målkurs. Eftersom jag såg lite orosmoln på himlen snarare än ljusare utsikter så såg jag heller ingen anledning att revidera min målkurs.

Industrivärden var en liknande historia. Jag köpte på mig för att jag tyckte att Industrivärden var det mest prisvärda investmentbolaget (mycket påverkad av Lundaluppens inlägg) och jag spekulerade även i att utldelningen skulle kunna elda på kursen något. När målkursen (nästan) nåddes så sålde jag. Anledningen till att jag inte tyckte att det fanns anledning att ompröva min målkurs berodde ganska mycket på att jag tyckte att utvecklingen i Ukraina var oroväckande och jag var rädd för att oron skulle smitta av sig på marknaderna.

Jag har under dagen lagt in en köporder av Avanza Zero. Ökningen av Avanza Zero satt ändå rätt hårt inne måste jag säga. Det är inte lätt att hitta köpvärda aktier, vilket framförallt beror på att jag inte lägger tillräckligt med tid på att leta, men också på att kurserna pinnat upp mer än vinsterna. Alternativen som jag ser det är räntebärande, fond eller bundet på sparkonto, eller att amortera. Jag har fortfarande inte riktigt bestämt mig för vad jag skall göra, men det lutar inte åt att amortera. För att jag skall överväga att amortera får räntan bli något högre.

Några aktier som jag lite lockas av är Protector och Bonheur, men jag kan för lite om dessa i nuläget.

3 kommentarer:

Erik sa...

Hej hej,

Jag hittade ingen mailadress till dig så det fick bli till att skriva en ovanligt lång kommentar istället.

Erik Bergman heter jag och jag har länge följt din blogg även om jag varit lite dålig på att kommentera. Jag brukar bara vara här lite sporadiskt så det gör inte så mycket att det inte haglar inlägg. Vi är nog många som följer dina tankar till som tätt ändå :)

Anledningen till att jag skriver till dig är att jag hade tyckt det var väldigt intressant att läsa dina tankar om nyligen börsintroducerade bolaget XL Media (XLM - London alternative). De jobbar med så kallad affiliate verksamhet (marknadsföring på provision via online kanaler) i huvudsak riktad mot spelbranschen och har nära samarbeten med våra svenska bolag Betsson, Unibet och MrGreen med flera. De är marknadsledande och är branschens klart största aktör inom detta.

Anledningen till att jag själv är extra intresserad av att läsa dina tankar om dem är att de är vår största konkurrent. Jag är själv VD på JohnSlots.com som är en av Skandinaviens största aktörer inom samma bransch om än betydligt mindre än XL Media. Vi är ett 20-tal anställda medan XLM är 120+.

Vi växer dock väldigt snabbt och vi funderar själva på att gå in på börsen om 2-3 år då vi förhoppningsvis nått en bra bit mot XLM's nivå.

Om det här låter som ett intressant case att skriva om så ställer jag mer än gärna upp och besvarar så många frågor jag kan. Jag är som du förstår väl insatt i XLM's verksamhet även om jag inte är lika väl insatt i hur man skriver bra aktieanalyser. Jag har däremot skrivit lite kort om XLM's börsintroduktion och mina tankar kring det hela här som du gärna får läsa.

Ha en fortsatt fin söndag,
Erik Bergman
mail@erikbergman.se

Charlie sa...

Hej!

Jag kan branschen alldeles för dåligt för att uttala mig egentligen, men spontant så är jag alltid lite tveksam till företag vars konceptet relativt enkelt kan kopieras och där man är väldigt beroende av några få nyckelpersoner. Det verkar som att XL Media faller inom den kategorin.

Om jag hade varit i din bransch, som jag för övrigt tycker verkar intressant på många sätt, så hade jag nog försökt mig på att bli stor inom områden som knappt finns idag, men som troligtvis kan bli det i framtiden. Ett exempel skulle kunna vara att driva trafik till online-matbutiker. Det är nog en bransch som är i sin linda och som kan lära sig mycket från online-kasino.

Linda sa...

extra pengar i kassan=)