29 juli 2012

Image Systems

Det har börjat klia i mitt köpfinger de senaste dagarna. Eftersom börsen har varit på tråkigt humör, enligt mitt sätt att se, så har jag hållit mitt köpfingar borta från tangentbordet de senaste månaderna. Den senaste affären, som ägde rum i april, var SCA för 111 SEK strax innan den störtdök för att sedan efter senaste rapporten kommit igen upp till runt 115 SEK.

Anledningen till att jag börjat fundera på om det skulle kunna vara en idé att köpa är Image Systems. Bolaget har den under året köpt ett bolag Sawco and Rema Control som säljer avsyningsutrustning till sågverksindustrin, med andra ord kamerabaserad kontrollutrustning. Resultatet av detta köp är att bolaget öppnar upp ett nytt område som de kallar Industry. Sedan tidigare har de ett affärsområde som de kallar Digital Vision, som säljer utrustning till mediabranschen, och Image Systems (Motion Analysis) som säljer utrustning/tjänster för kamerabaserad rörelseanalys till bl a fordonsindustrin.

Jag tror absolut mest på affärsområdet Industry. Anledningen till detta är att jag tror att kameror kan göra otrolig skillnad för att öka effektiviteten och höja kvaliteten. Förutom att man får en indikation på att någonting inte är som det skall så kan man ofta se varför det blivit fel, vilket många andra varningssystem saknar. Det finns med andra ord möjlighet att gå till botten med problemen, vilket rimmar bra med modern produktionsfilosofi. Att det just är inom sågverksindustrin spelar inte så stor roll för mig. Det skulle kunna vara inom många andra branscher, vilket är det fina.

Min förhoppning är att Image Systems (vilket för övrigt är att tragiskt slätstruket namn och i mina ögon en typ av system och inte ett företagsnamn) köper på sig fler företag som har liknande produkter riktade mot andra branscher och att man säljer av Motion Analysis-benet eftersom jag tror att detta tar alldeles för mycket tid i anspråk och att marknaden inte är tillräckligt stor. Vad gäller Digital Vision-benet så tror jag inte så mycket på detta heller. Jag har svårt att se någon riktigt framtid eftersom det mesta idag görs digitalt från början.

VD:n som tillträdde i början av året har en bakgrund inom media, vilket är oroande, eftersom detta signalerar att industridelen inte är högst på agendan. Dessutom, vilket också oroar, verkar det enligt hemsidan som att affärsområdeschefen för Industry bara är tillförordnad. Om den tillförordnade chefen är en av tungviktarna bakom Sawco/Rema Control så känns det inte helt bra i mina ögon. Jag skulle vilja ha honom i VD-stolen istället, men han kanske skall spela golf och räkna pengar i framtiden.

Eftersom Image Systems är ett litet puttefnaskföretag som knappt någon handlar med så är det naturligtvis blinkande varningslampor runt hela företaget, men risk och avkastning hör ihop och jag tror att om bolaget får in bra personer som kan hjälpa till att peka ut en rad nischade högmarginalprodukter inom diverse olika branscher så kan man få ett företag som är riktigt intressant. Det är dock mycket som kan gå fel och om man har tänkt fortsätta med att scanna film och hjälpa bilföretagen att analysera krockfilmer så tror jag inte att bolaget kommer att bli något stor, men Industry-området lockar.

Så, kommentarer på detta? Känner ni till företaget? Har jag fått allt om bakfoten?

1 kommentar:

Charlie sa...

Läste på lite mer om Digital Vision-benet och jag var nog lite snabb i min slutsats, men lika intressant som Industry är det inte. Produkter inom Industry kan direkt kopplas till besparingar för kunderna och det är ett framgångsrecept.