20 oktober 2007

Tuffa tider och kapitalförsäkringar

De senaste börsdagarna har varit mindre roliga och efter bomben som Ericsson släppte har en ganska trevlig utveckling i portföljen vänts till en dålig utveckling. I nuläget ligger jag faktiskt något back på helåret om man räknar med både realiserade och orealiserade vinster och förluster. Om man bara räknar med realiserade vinster så ligger jag en del plus, vilket gör att jag kanske kommer att sälja av en del förluster i slutet av året om läget är ungefär detsamma som nu. (Det är nämligen dumt att skatta för realiserade vinster om man har orealiserade förluster innestående.) Denna möjlighet har man inte med kapitalförsäkring, där betalar man 1% av portföljens värde vid årets slut i skatt, vilket gör att kapitalförsäkringar inte i alla lägen är det bästa altiernativet.

En fördel med att inte ha sina fonder/aktier i en kapitalförsäkring är att man kan anpassa risknivån under slutet av året efter hur bra den tidigare delen av året har gått. Om man till exempel har gjort bra affärer under det första havåret och realiserat en bra slant med pengar så är det mer intressant att ta större risker under resterande delen av året. Om man gör en förlust kan man nämligen kvitta denna mot en del av den vinsten som man har realiserat under den tidigare delen av året. Detta är förmodligen gammal skåpmat för de flesta, men det är förhoppningsvis nytt för någon.

Jag kommer förmodligen inte att öka risknivån i portföljen under den kvarvarande delen av året, utan kommer istället att passa på att sälja av en del gamla förlustpapper för att på så sätt slippa en onödigt hög reavinstskatt. Mina förlustpapper är i nuläget Ericsson, Broström och Readsoft. Det sistnämnda företaget tror jag på och det kommer jag inte att sälja. Ericsson kommer jag förmodligen inte heller att sälja. Det är möjligt att jag gör mig av med Broström faktiskt. En annan möjlighet är att jag säljer Broström och sedan köper tillbaka dem direkt, bara för att realsiera förlusten under detta år.

mvh Charlie

Inga kommentarer: