06 juli 2024

Halvårsavstämning

Nedanstående inlägg påbörjades precis vid halvårsskiftet. Kurserna som anges är kurserna den 30 juni.

Portföljen har gått upp cirka 13% sedan årsskiftet. Budet på Calliditas påverkade absolut mitt resultat, dock finns inte aktien kvar i portföljen så den syns inte i genomgången för de enskilda innehaven. Jag har även handlat en del fram- och tillbaka i t ex Nibe som inte heller syns i siffrorna nedan, men generellt så har dessa kortsiktiga affärerna bidragit positivt (och när det inte blivit riktigt bra så har de fastnat i portföljen, tyvärr). Utdelningar är inräknade, men det är inte så många av mina innehav som delar ut mycket. Med det sagt, nedan finns en kort sammanfattning av innehaven i storleksordning, fallande:

Byggmax 35 SEK, -7,7% i år

Mitt största innehav har inte levererat hittills i år. Det ska sägas att man delat ut 50 öre per aktie så det bättrar på det hela något, men även inräknat denna utdelning så är det en mager kursutveckling. Byggmax har funnits i min portfölj riktigt länge. Jag börjar köpa in mig ett par år innan pandemin och en anledning till att jag köpte då var IFRS 16-reglerna. I samband med att dessa infördes ökade skuldsättningen på bolaget från en dag till en annan (eftersom dessa regler ändrade förutsättningarna så att t ex framtida hyresbetalningar skulle bokföras som skuld, något förenklat), vilket gjorde bolaget mindre attraktivt för alla som screenade på nyckeltal. Det var ganska kämpigt under långa perioder, men efter att tag så sålde jag stora delar av innehavet runt 50-60 SEK (många köp gjordes runt 25-30 SEK) och det var så klart någonting som jag var väldigt nöjd med. Efter att jag sålt stora delar av innehavet så kom pandemin och kursen pressades upp till över 90 SEK som mest. Under denna veva levererade man vinst på över 10 SEK per aktie så värderingen var inte helt orimlig trots allt, som jag ser det. Det var dock exceptionella tider och efter att pandemin tog slut så droppade efterfrågan. I samma veva blev det krig i Ukraina och inflationen stack iväg som en effekt av oroligheterna och dyrare livsmedel. Från exceptionellt bra tider så blev det exceptionellt dåliga tider. När det kommer till pandemitoppen så var jag med både i uppgången och nedgången. Eftersom jag gillar bolaget och levde i förhoppningen att den minskade efterfrågan inte skulle bli fullt så illa så blev det tyvärr även en del mindre bra köp på vägen ner.

Jag tycker att Byggmax är ett rätt intressant case för närvarande. Det är ganska illa omtyckt och det skrivs inte mycket om bolaget. Det är bra saker båda två när det kommer till att hitta bra case, i alla fall i min bok. Min bild är att efterfrågan på byggmaterial kommer att komma tillbaka. Det bör vara hyggligt jämn efterfrågan över längre tidsperioder och jag tror att i takt med att bostadstransaktionerna stiger så kommer det att få effekt även på Byggmax försäljning. När det kommer till vad de som inte gillar bolaget brukar säga så är det framförallt två argument som jag tycker mig göra; man har dåligt virke och man gjorde fel som gjorde återköp på 90 SEK. Vad gäller virket så stämmer det säker i en del fall, men eftersom virket hos de flesta bygghandlare kommer från samma leverantörer så är det inte något som oroar mig nämnvärt. Det känns mest som ett argument som lågprisaktörer alltid dras med. När det kommer till återköpen på 90 SEK så var de så klart misstajmade och om det får någon att förlora tilltron till styrelsen så får det väl vara så. Det är ingen stor sak för mig.

Det som har hänt den senaste tiden är att ledningen har tecknat optioner. Det ligger långt fram i tiden, men det är ändå positivt. 

Rapporten kommer om ett par veckor och jag tror att den kan komma att överraska marknaden faktiskt. Jag har inte stenkoll på bostadsmarknaden, men mitt intryck är att marknaden till viss del kommit tillbaka. Det blev en chock när inflationen stack iväg och räntan höjdes, men det känns som att det har infunnit sig någon form av ny jämvikt mellan köpare och säljare. Det är sannolikt för tidigt att ropa hej. Det kan också vara så att den svaga kronan gynnar Byggmax. Det verkar som att många svenskar (kanske även norrmän) kommer att semestra hemma och om så är fallet så kommer det eventuellt även att byggas en del. Vi får se om det stämmer och om det stämmer så kommer man nog framförallt att se det i Q3:an.

Även om jag gillar Byggmax så kommer jag att minska när kursen letar sig upp mot 45 SEK. Det kan komma att ändras om det kommer ny information, men just nu är det planen. Jag håller det inte för otroligt att vi kan nå 45 SEK innan årsskiftet, dvs upp ca 30%.

Pricer 13,52 SEK, 73% i år

Pricer har varit en stor och positiv bidragsgivare till resultatet hittills i år. Jag har skrivit det tidigare, men det tål att upprepas: Anledningen till att jag hittade Pricer var 89Olle, som går att hitta på X, och det är jag tacksam för. Tyvärr får olika former av finansforum väldigt mycket skit. Det är synd och på många sätt orättvist. Jag tycker att det finns många intressanta personer som delar frikostigt och det är väldigt givande.

I början av året hade jag inga aktier alls. Ju mer jag läste på, desto mer gillade jag caset. Det var väldigt många indikatorer som pekade åt samma håll och jag tyckte att det kändes som att det var sannolikt att rapporten (Q1) skulle kunna bli riktigt bra. Det blev den också. Jag sålde av lite direkt efter rapporten, men efter det så har jag valt att ligga kvar. Riktkursen som jag jobbar efter är 14-15 SEK.

Det som hände i fredags var att det kom ett pressmeddelande om en stor affär i USA. Det är tillsammans med den partner som Pricer har i Nordamerika och det ser väldigt intressant ut. Jag tror det finns goda möjligheter till att tillväxten kommer att hålla i sig. Förhoppningsvis kommer vinsten att följa med tillväxten.

Det är möjligt att jag minskar lite i bolaget om vi når 15 SEK inom kort. Vi får se.

XXL 0.84 NOK, -11.5% i år

XXL har varit med länge i portföljen och jag har köpt på mig mer hela vägen från 10 NOK. Det har varit min absolut sämsta investering hur man än mäter. Så här med facit i hand så skulle jag sålt allt när Pål Wibe lämnade VD-posten. Tyvärr har jag tänkt gång på gång att det inte kan bli sämre. Under resan ner så har jag även varit med i alla nyemissioner. I slutet av förra året så sålde jag cirka hälften av innehavet. Det var ett lite jobbigt beslut, men det var dags att dra av plåstret (i alla fall halva) och jag hade dessutom en vinst jag kunde kvitta.

I fredags så stack kursen upp en del. Det kan vara kopplat till att Frasers köper mer och mer aktier och nu är väldigt nära budgränsen (om jag förstår saken rätt). Det är intressant att se hur Frasers har successivt gått in i bolaget och hur Altor successivt har fått se förutsättningarna ändras. För inte så länge sedan så kom det en pressrelease om att Frasers och XXL ska inleda ett djupare samarbete. Det kan vara ett sätt för Frasers att få bättre koll på vad XXL faktiskt är för ett bolag. Det kan också vara ett sätt för Frasers att se om de egna varumärkena (t ex Everlast, Slazenger - om jag kommer ihåg rätt) skulle kunna fungera i Skandinavien. Min gissning är att bolaget till slut kommer att hamna hos Frasers. Det ska bli intressant att följa.

Det är intressant att konstatera att Altor skjuter till pengar till XXL, men säljer i RVRC Holding. Det har knappast varit en bra investering för Altor med XXL och jag gissar att man sedan en tid tillbaka försöker att få till ett bra avslut. Det kan inte vara bra för någon involverad att bolaget får kämpa med så många otydligheter. Det man skulle kunna hoppas på är att Frasers som nästa steg börjar köpa aktier i marknaden direkt för att komma upp i budnivå och därefter lägger ett pliktskydligt bud för att kunna köpa aktier förhållandevis billigt från småägare som börjat tröttna. Jag vet inte riktigt hur det funkar i Norge, men vi skulle eventuellt kunna få se en liknande situation som i Duni med familjen Andersson. 

Det tråkiga med XXL är att det kommer inte att bli en bra affär för min del. Det är klart sedan länge. Det som skulle kunna ske är att bolaget till slut köps ut från börsen och då är det sannolikt bra att ligga kvar. Det kanske även skulle kunna vara en idé att köpa på dessa nivåer, men jag kommer att avstå. Det ska hur som helst bli mycket intressant att se Q2-rapporten.

Camurus, 600 SEK, 11.5% i år

Camurus får leva lite sitt eget liv och jag har faktiskt ingen riktkurs. Tyvärr sålde jag av halva innehavet för ett tag sedan när den amerikanska partnern Braeburn inte verkade få rätt på sina saker. Det var överilat så här i efterhand, men jag är glad att jag inte sålde allt. Jag tror mycket på Buvidal/Brixadi och jag tror även att en hel del av de preparaten som ligger i pipelinen kan komma att utvecklas fint. Vid något tillfälle så måste jag djupdyka i detta innehav för att förstå caset bättre. En intressant sak som jag upptäckte idag är att Grenspecialisten har ett inte helt oväsentligt innehav i Camurus. Det är positivt i min bok.

SEB A, 156.50 SEK, 13% i år

SEB har legat hur länge som helst i portföljen och det tillhör de aktierna som jag har som jag egentligen knappt alls följer. I samband med kvartalsrapporterna så brukar jag läsa igenom dessa och läsa lite kommentarer, men så mycket mer än så är det inte. Man kan så klart fundera på om det är vettigt att ha innehav som man inte har så bra koll på.

Pandox B, 189 SEK, 26% i år

Hotellfastighetsbolaget har legat ett tag i portföljen nu. Bakgrunden var att jag under pandemin tyckte att det fanns världens läge att satsa på hotellbranschen. Eftersom jag redan låg väldigt tung i Scandic Hotels så kändes det vettigt att sprida riskerna något så att jag inte vara bara exponerad mot operatörer men också fastighetsägarna. Jag fick ett väldigt bra intryck av förre VD:n när jag lyssnade på en intervju med honom (det kan ha varit Börspodden) och efter det så har jag haft ett hyggligt stort innehav i Pandox. Det ska sägas att jag inte är insatt i fastighetsvärlden och jag tycker att det är rätt lätt att bli förvirrad när man tittar på olika branschspecifika nyckeltal. Det blir inte lättare med ett bolag som verkar inom hotellbranschen. Många avtalen är omsättningsbaserade och det är ganska svårt att skapa sig en riktigt klar bild. Eftersom man inte får ta del av avtalen är det förmodligen omöjligt. Hur som helst, jag tror att hotellbranschen i Norden fortsätter att gå ganska starkt och jag tror kanske att det finns mer potential än vad vissa tror i Pandox. Vi får se.

RVRC Holding, 45,70 SEK, -24% i år

Precis som Pricer så fanns inte RVRC i portföljen när året började. Jag har köpt på mig vid ett par tillfällen och jag ligger i nuläget -18%. Jag tog en medveten risk och köpte före Q1-rapporten (som kanske kan heta Q3 enligt RVRC:s sätt att räkna) även om jag visste att Altor och Nyrenstens satt med handen på säljknappen. Jag trodde att det kanske var inprisat eller att det skulle lösa sig på något annat sätt som inte medförde kursnedgång, men det blev som de flesta trodde. Storägarna sålde och kursen vek ner.

Det finns mycket som jag gillar med bolaget och om jag inte haft mitt XXL-debaclet så hade jag kanske tryckt på köpknappen och mer eller mindre struntat i att storägarna säljer. Det blir dock inte så. Jag kommer att ta det lite försiktigt. Om det skulle visa sig att Q2-rapporten är positiv så kanske jag ökar lite, men just nu kommer jag att avvakta. Det kan komma tillfällen efter Q2-rapporten också pga av att storägarna säljer. Av de innehav som jag har skrivit om hittills är det nog framförallt RVRC som jag skulle kunna tänka mig att öka i. Byggmax och XXL är innehav som jag funderar på att minska i och övriga hittills nämnda kommer jag nog att ligga kvar i.

SCA B, 156,55 SEK, 3.6% i år

SCA, Holmen och Stora Enso tillhör mina skogsinnehav och de är tillsammans med SEB A och Skanska innehav som jag tänker mig ha mer eller mindre så länge jag lever, om inget oförutsett händer så klart. SCA äger jag på grund av det stora skogsinnehavet. Det finns en del som oroar kring framtida lagstiftning, men det är ingenting som gör att jag ligger sömnlös. Jag kommer med största sannolikhet ligga kvar, men jag kommer inte öka.

Acconeer, 6,20 SEK, -70.75% i år

Acconeer har jag hoppat på under året och jag har byggt upp ett litet innehav. En hel del av pengarna som jag fick loss från Calliditas-försäljningen har gått in i Acconeer. Förhoppningen är att man kommer att kunna sälja sin radarsensor till många biltillverkare de kommande åren och att de design wins som man har fått kommer att materialiseras till konkreta intäkter. Det kommer in en ny VD nu under sommaren, Ted Hansson, med erfarenhet från Fingerprint Cards. Om det blir ett insiderköp och kursen sticker upp så kanske jag säljer. Tyvärr har jag en känsla att det inte kommer att bli något köp av den nye VD:n i närtid, men jag har gärna fel.

Firefly, 228 SEK, 31% i år

Firefly har vekligen gått upp mycket sedan jag köpte, ca 400%. Även om det har gått upp en hel del sedan jag köpte så tror jag att det finns potential för bolaget att växa mer. Jag följer med ett halvt öga och jag tänker att jag kommer att sitta på dessa aktierna åtminstone ett par år framåt. För ett tag sedan minskade jag, runt 190 SEK. Det var så här med facit i hand lite tidigt, men så kan det bli. Det var John från Börspodden som gjorde att jag tittat närmre på bolaget och köpte. Jag gillar att det finns en tydlig storägare i form av Erik Mitteregger. Sannolikt kommer jag att ligga kvar.

Scandic Hotels Group, 64.20 SEK, 38% i år

Under lång tid så var Byggmax, XXL och Scandic mina tre stora innehav och de stod tillsammans länge för mer än halva portföljvärdet. Jag hade en idé om att det var bra med ett fåtal innehav som man följde noga. Det var väl i sig en bra idé och det fungerade OK. Misstaget som jag gjorde var att jag inte var snabbare på att agera på de varningssignaler som fanns i XXL. Om XXL var haveriet så stod Scandic för det positiva. Jag köpte mycket runt 25-25 SEK och jag sålde en hel del runt 40-45 SEK. Det är möjligt att jag kommer ihåg lite fel, men det spelar mindre roll för den stora bilden. Under året så har jag gjort två rätt stora minskningar runt 50-55 SEK. Jag har en del kvar och de låter jag jobba vidare. Idag tycker jag inte att det känns lika intressant, men det kan nog ticka på uppåt ytterligare en bit. Det som ska bli intressant att se är vad som händer med konvertiblerna.

Maven Wireless Group, 17.80 SEK, 34% i år

Niclas på Market Makers pitchade caset och jag tyckte att det verkade intressant. Efter att jag tittat lite närmre på det så landade det i att jag köpte på mig en del. Det var ganska bra tajmning och efter att jag köpt så hoppade kursen upp en bit. Den senaste tiden så har kursen hackat lite och det har inte varit så mycket nyheter. Det kan bli precis som Niclas så nyligen i sin podd att det kommer att bli lite dyster stämning framöver när jämförelsetalen är tuffare. Även om så må vara fallet så vill jag ligga kvar i caset för jag tror på det långsiktigt och jag vill inte riskera att stå vid sidan om det kommer positiva nyheter. Det kan vara fel, men så resonerar jag. Jag kommer dock inte att öka utan jag känner att jag ligger med en ganska bra exponering.

Smart Eye, 103.40 SEK, 16% i år

Smart Eye är jag rätt kluven till. Jag har köpt caset att det kommer lagstiftning som kommer att göra att alla nya bilar måste ha DMS (Driver Monitoring System) och Smart Eye har en hel drös med design wins. Det kan bli så att caset spelar ut precis så som alla supporters vill att det ska göra, men jag känner mig inte helt övertygad. Det blir ofta en massa problem på vägen och den jättemarknad som man ser framför sig blir oftast inte så som man föreställt sig. Jag skulle gärna se att det kommer en nyhet om EX90 eller Polestar 3 som får kursen att sticka upp. Om det skulle ske, vilket bara är spekulation från min sida, så kan det bli så att jag lämnar. Det är ett förhoppningsbolag och jag är inte helt säker på att det passar mig. 

Husqvarna B, 84,94 SEK, 2.4% i år

För ett tag sedan kom det ut en nyhet om att Liverpool kommer att använda Husqvarnas gräsklipparrobotar för några av sina träningsplaner. Det finns nog en ganska bra potential när det kommer till automatisering inom trädgårdsskötsel. Bolaget känns fortfarande pressat av sviterna från räntehöjningar mm, men jag tror att det kommer att vända. Det är inget innehav som jag följer jättenoga. Sannolikt kommer jag att ligga kvar.  

Huscompagniet, 55 DKK, 18.3% i år

Huscompagniet ligger jag riktigt mycket back i. Jag hoppas, tyvärr är det helt rätt ord, på att efterfrågan kommer att komma tillbaka, men det ser mörkt ut fortsatt. Bolaget gynnas verkligen inte av räntehöjningarna och det ser fortsatt mörkt ut. Jag har funderat på att bara släppa det, dvs sälja, men jag tror att det kan vara en rätt OK investering på dessa nivåer. Nya hus är energieffektiva hus generellt sett och jag tror att det skulle kunna vara något som blir mer viktigt framöver. Vi får se. 

Trelleborg B, 412.40 SEK, 22.2% i år

Trelleborg finns bland mina byrålådeinnehav och jag lägger väldigt lite tid på att följa bolaget. Generellt så gillar jag Peter Nilssons arbete med att till viss del ändra inriktning för bolaget och jag gillar även att man gör kontinuerliga återköp.

Thule Group, 278 SEK, 1.3% i år

I samband med att Magnus Wieslander fick gå som VD så stack kursen ned och då passade jag på att köpa. Jag tycker att bolaget gör mycket rätt och man har byggt upp en stark marknadsposition. I takt med att konsumenten hittar tillbaka till butikerna så tror jag att Thule kommer att diskuteras mer och mer. Jag kommer sannolikt att ligga kvar med de aktier som jag har åtminstone ett år framåt. 

Nibe Industrier B, 44.94 SEK, -36.5% i år

Om jag inte funderat så mycket på Trelleborg och Thule så har jag funderat desto mer på Nibe. Jag gillar Nibes produkter och om jag idag skulle köpt ett nytt värmesystem så är det sannolikt att det skulle blivit ett Nibe-system. Jag är ingen expert inom området och jag har heller inte gjort några detaljerade jämförelser så det är möjligt att jag kommit fram till en annan slutsats när jag djupdykt, men det är hur som helst var jag står idag.

En del av de P/E-siffror som jag har sett nämnas i olika sammanhang tror jag till viss del skapar en lite felaktig bild. Nibe kämpar för närvarande och att det inte byggs för närvarande och att det inte har byggts på ett tag påverkar bolaget negativt. De höjda räntor och hyggligt låga energipriser skapar heller inte ett köpsug hos potentiella kunder. Det är med andra ord mycket som talar till bolagets nackdel. Det handlar säkert också till viss del om att flödena har vänt från att vara nettopositiva, dvs strömma in i bolaget, till att bli nettonegativa.

Jag tror att det är väldigt mycket som temporärt talar till bolagets nackdel och jag tror att det marknaden överreagerar, vilket är mer regel än undantag som jag ser det. Min gissning är att det kommer att bli bättre, att det finns en efterfrågan för produkterna och att den kommer att komma tillbaka. Det kan säkert vara klokt att vänta, men jag har landat i att jag tycker att det värt att ha en liten slant i bolaget. Med XXL-lärdomen i ryggen så kommer jag inte att gå in med mer pengar utan jag kommer nog att ligga kvar på nuvarande exponering. Om det kommer ny information så kan det ändras, men givet dagens förutsättningar så är jag rätt nöjd.

Embellence Group, 33.80 SEK, 36.3% i år

Embellence Group tycker jag känns ganska intressant, men jag har inte riktigt bestämt mig fullt ut. Det finns en hel del starka varumärken och det verkar som att det finns en marknad för tapeter och liknande. Det finns sannolikt en moderisk, men det kan kanske vara OK med tanke på att det finns en ganska bred palett av produkter. Förutom att jag tycker att det verkar vara produkter som jag tror på så tror jag att bolaget kan gynnas när byggandet och renoveringen kommer tillbaka, för det kommer det att göra förr eller senare. Med tanke på den senaste statistiken kring bostadstransaktioner så tycker jag att det finns anledning att vara ganska optimistisk. Andra saker som jag gillar med caset är att det går bra i USA och jag gillar även att Magnus Wieslander, Thules förra VD, gått in som ordförande. Jag ligger inte aptungt i caset och jag tror heller inte att jag kommer att göra det heller för det är lite för stora osäkerheter för min smak. Det ska bli väldigt intressant att läsa Q2-rapporten.

Securitas B, 105.20 SEK, 6.7% i år

Securitas är ett ganska nytt innehav i portföljen. Jag har ägt bolaget tidigare, tex i samband med att det splittades upp i tre delar för ganska länge sedan nu. Det finns en ambitiös plan som innefattar ökad marginal drivet av ökat teknikinnehåll i tjänsterna. Det som ska möjliggöra resan är förvärvet från Stanley. Det skrivs också om att Securitas funderar på att sälja sin flygplatsdel. Vi får se var det hela landar. Jag tycker att det känns hyggligt aptitligt, men det är lite för stort för mig och inte helt lätt att greppa.

Redcare Pharmacy, 114 EUR, -13.4% i år

Redcare Pharmacy hette tidigare Shop Apotheke och är noterat i Tyskland. Jag tror att jag första gången hörde talas om bolage i Placera-podden. Jag tror ganska mycket på apoteksverksamhet på nätet och jag tror även att Sverige kanske lite för mellan-Europa när det kommer till e-handel. Apotek på nätet fungerar bra i Sverige, som jag ser det, och jag tror att det finns fog för att tro att det samma kan gälla i andra delar av Europa. Tyvärr är det inte helt lätt att följa innehavet tycker jag. Kvartalsrapporterna är inte lika överskådliga som många av de svenska bolagen som jag följer. Det är mycket möjligt att jag gör mig av med detta innehav faktiskt. 

Dustin Group, 11.78 SEK, 20.2% i år

Dustin Group köpte jag efter att det gjorts en nyemission och det såg rätt mörkt ut. Jag känner till bolaget ganska väl som kund, både som privatkund och på företagssidan. Min uppfattning är att man har en stark ställning och jag tycker att det mesta fungerar ganska friktionsfritt. Jag tror att bolaget kan komma att visa ganska siffror framöver. Det gjordes en hel del IT-investeringar under pandemin och jag tror att det skapade en mindre efterfrågan efter pandemin. Nu tror jag att det har gått så pass lång tid att efterfrågan kan studsa tillbaka till mer normala nivåer, dvs det historiska snittet. En liten egen spaning som kanske inte alla håller med om är att alldeles för många sitter alldeles för länge med t ex dåliga skärmar och tangentbord. Om man sitter och skriver flera timmar varje dag så finns det all anledning att satsa på ett lite bättre tangentbord istället för att nöja sig med ett standardtangentbord. Liknande resonemang går att tillämpa på skärmar, mikrofoner, webbkameror, konferensutrustning, etc. 

Dustin är inte ett innehav som jag kommer att ha kvar så länge som det inte finns något annat som känns mer intressant. Jag tror att Dustin kommer att kunna leverera helt OK rapporter det kommande eller de kommande åren, men jag förväntar mig ingen rakettillväxt.

Holmen B, 417.20 SEK, -2.0 i år

Holmen ligger i portföljen som ett av mina skogsinnehav. För ett par år sedan så kom jag fram till att det skulle kunna vara en bra idé att ha aktier i några skogsbolag. När jag gjorde analysen så landade jag i att det skulle kunna vara en bra idé att köpa SCA, Holmen och Stora Enso. Jag köpte dubbelt så mycket SCA som Holmen och Stora Enso. Jag äger Holmen-aktierna väldigt långsiktigt och jag läser egentligen bara kvartalsrapporterna översiktligt. Man skulle kunna fundera på om det är klokt att köpa aktier för att sedan bara låta de ligga under flera år, men det är hur som helst vad jag har gjort i Holmen. Hittills tycker jag att det funkat helt OK, även 2024 hittills inte varit ett bra år för Holmen.

Skanska B, 190.80 SEK, 4.6% i år

Skanska tillhör precis som skogsbolagen och Trelleborg ett av mina byrålådeinnehav. Skanska ger OK direktavkastning och har i och med sin storlek en ganska bra diversifiering. När jag köpte Skanska, vilket jag tror är ca 10 år sedan, så tyckte jag att det kändes som en bra aktie att ha i byrålådan. Det har varit en bra investering, men det finns absolut aktier som har presterat bättre än Skanska under denna period. Sannolikt kommer jag att ligga kvar i Skanska under många år framöver, men det kan också bli så att jag säljer om jag tycker att det finns bättre investeringar.

Tobii, 2.72 SEK, -53.8 % i år

Tobii köpte jag i samband med att det talades om förvärv för Tobii Dynavox, dvs innan dessa två blev två separata bolag. Jag tyckte att det såg lovande ut med samarbetet med Sony, eller i alla fall vad jag uppfattade som ett samarbete. Tyvärr har problemen fortsatt för Tobii. Tobii Dynavox har det däremot gått bättre för. I samband med att det kom en pressmeddelande som sa att Apple ska integrera ögonstyrning i sina produkter så valde jag att sälja mina Tobii Dynavox. Det blev en bra affär. Om man ska summera allt som har hänt sedan jag köpte mina första Tobii så tror jag att jag ligger på plus totalt, men det har inte blivit vad jag hoppades. Att man nu styr om verksamheten mot automotive från gaming känns aningen desperat, men det kanske är rätt och riktning. Det är absolut möjligt att jag lämnar Tobii.

Telia Company, 28.43 SEK, 10.5% i år

Jag har några Telia-aktier som har legat länge i portföljen. Under lång tid hade jag ganska mycket Telia och jag hade en idé om att bolaget skulle kunna komma tillbaka när alla mutaffärer var ur världen, men så har det inte blivit. Det är alltid problem verkar det som. Precis som för Tobii så är det mycket möjligt att jag helt lämnar.

Stora Enso R, 144.80 SEK, 4.1% i år

Stora Enso ingår i mina skogsaktier som ligger som byrålådeinnehav. Det är ett förhållandevis litet innehav och det har gått ganska dåligt sedan jag köpte, i alla fall relativt mycket annat. Det kanske skulle vara på sin plats att titta på detta närmre så att jag kan komma fram till ett beslut om det ska vara kvar i portföljen eller inte.

Ferroamp, 12.08 SEK, 38.5% i år

Ferroamp har varit en riktigt dålig investering. Jag tänkte nog så här i efterhand att de skulle vara ett nytt Plejd som skulle ha en riktigt bra börsresa, men så har det inte blivit. Man har nog bra lösningar som löser riktiga problem, men jag tror inte att man sitter på helt unika lösningar. Jag har funderat på att sälja ett par gånger, men det har hittills landat i att jag tänkt att det kanske skulle kunna vara en idé att avvakta lite till. Det rätta är nog att rycka plåstret.

Nilörngruppen B, 72.80 SEK, 21.3% i år

Magnus Skoog, som numer hörs i Market Makers, tycker jag är klok och vettig. Hans största innehav är Nilörngruppen, om jag har rätt för mig. Efter att jag hört honom prata om bolaget så tittade jag närmre på bolaget och det var aptitligt. 

Efter att detta inlägg påbörjades så har jag ökat i detta innehav.

Tradedoubler, 4.18 SEK, -4.4% i år

Tradedoubler köpte jag ganska nyligen. Det är en liten post och jag ligger lite back sedan jag köpte. Det var tyvärr lite förhastat av mig att köpa i Tradedoubler och jag tror egentligen inte att bolaget är något för mig. Det är mycket möjligt att jag lämar innan Q2-rapporten.

Episurf B, 0.217 SEK, -78% i år

Medicinteknik är på inget sätt enkelt. Det tar evinnerligt lång tid och det finns tusentals fallgropar. Episurf har behövt ta in pengar och bolaget har straffats ganska hårt. Jag är inte så insatt, men jag skulle säga att det är inte något speciellt som har hänt. Pengar har blivit dyrare och jag tror att det är huvudanledningen till att kursen stuckit ned. Försäljningen har inte tagit fart och det påverkar säkert också, men jag tror att många investerare inte är så förvånade över att det tar tid. Mitt innehav i Episurf är numer ganska litet och en del av mig känner att det lika gärna kan få ligga kvar. Det är inte osannolikt att jag säljer.

New Wave B, 109.50 SEK, 7.5% i år

Mitt minsta innehav är New Wave. Anledningen till att det är så är lite av en slump faktiskt. Jag hade bestämt mig för att köpa New Wave och något annat bolag, vilket har jag nu glömt. Det slumpade sig så att köpordern på det andra bolaget trillade in ganska snabbt och det blev inte så mycket pengar kvar så det fick bli ett litet antal New Wave-aktier. Jag har funderat på att öka och det kommer jag nog att göra, men hittills har det inte blivit av.

***

Sammanfattningsvis så kan man säga att portföljen blivit väldigt spretig. Det finns en del innehav som finns kvar för att jag inte förmår mig själv att dra av plåstret. Det finns andra innehav som finns kvar för att jag inte riktigt sätter mig in i dem och för att jag tycker att det inte känns helt fel. Några av innehaven är vad jag kallar byrålådeinnehav och de kanske tjänar sitt syfte. Åtta till tio innehav följer jag relativt noga och de är också i de flesta fall bland de större, vilket så klart är fullt rimligt. 

Det jag spontant känner när jag tittar på sammanställning är att jag måste rensa i portföljen. Det finns för mycket innehav som ligger kvar av historiska skäl och inte nödvändigtvis för att jag tror att de har framtiden för sig. För min del handlar det nog lite om den klassiska pendeln. Det blev inte helt bra med tre stora innehav och det ledde till att jag hoppade på ganska många olika idéer. Jag tror inte att de många innehaven direkt tynger ner mig, men det kanske de gör utan att jag rit

Inga kommentarer: