28 december 2014

Om jag fått en miljon... Del 1

Jag lekte med tanken under julhelgen hur jag skulle investerat om jag fått en miljon kronor. För ett par månader sedan var det ett gäng ekonomibloggare som diskuterade ämnet och det är väl därifrån som jag har snappat upp det hela. Hur som helst, en miljon i handen idag och en investeringshorisont som är tills vidare, eller mer precist 10 år eller mer.(Just gällande investeringshorisont så kanske jag har en bild som skiljer sig lite från många andra atkiebloggare. För att jag skall investera i en aktie så vill jag hålla det för troligt att aktien kommer att ha gått upp de närmsta 6-12 månader eller avkastat positivt genom utdelning. Jag köper inte och lägger i byrålådan och är beredd att vänta ett halvt liv på att kurvan skall peka uppåt.)

Innan jag går in på vilka aktier som jag hade övervägt så är det på sin plats med några generella tankar:

- Börsen är förmodligen ett klokt val med tanke på den långa investeringshorisonten. Pengarna skall inte användas på ett bra tag är det tänkt och räntebärande känns inte lockande med tanke på de låga räntorna. (Att alla säger så skrämmer dock mig och får mig att snegla mot utgången, men likväl väljer jag att gå in på börsen, om än med en blick riktad mot utgången)

- Det är förmodligen också klokt att successivt gå in med pengarna på börsen. Det kan mycket väl vara så att det kommer lite besvikelser under början av året och under hösten har åtminstone jag lärt mig att det kan gå snabbt ner när det väl går ner. De pengarna som jag låter stå vid sidan av skulle jag sätta i Spiltan Räntefond i en aktiedepå. Anledningen till att jag valt Spiltan Räntefond är för att det är en väl ansedd räntefond (och jag väljer i detta läge att lita på andra) och att jag väljer att ha den i en depå är för att det blir något lite bättre med dagens låga ränta jämfört med att ha den i en ISK. Förmodligen hade jag puttat in 100 kSEK per månad under januari till augusti under nästa år och behållit 200 kSEK i Spiltan räntefond som en buffert för riktigt intressant köplägen och för att minska risken.

- Eftersom utdelningarna inte direkt beskattas i en ISK så skulle jag börja med att köpa bolag som med stor sannolikhet kommer att dela ut en bra slant till våren och avvakta att gå in i bolag som inte delar ut, eller delar ut lite, allt annat lika. Jag har skrivit om detta i tidigare inlägg och jag menar att man i en ISK har en edge mot aktiedepåer och utländska investerare som många gånger skattar för utdelningen direkt.

- Jag hade hållt mig till stora bolag för att minska risken för bakslag. Mindre bolag har inte samma historik och inte samma genomlysning som större bolag, vilket naturligtvis öppnar upp för risker. Naturligtvis följer möjligheter med riskerna, men generellt så tror jag att risk-reward för små bolag är för dålig. Min tro är att människor betalar för mycket för att få en liten del av småbolag med stora drömmar. Man skulle kunna visa detta med allehanda nyckeltal, men eftersom det finns så mycket osäkerheter kring småbolag blir sådana analyser oftast inte så intressanta. I denna fråga är jag absolut påverkad av vad jag läst Daniel Kahnemans väldigt bra bok "Tänka snabbt och långsamt". (Det kanske finns en och annan läsare som tycker att mina köp i Matse stämmer dåligt med detta resonemang och det gör det till viss del också. I fallet med Matse så tycker jag dock att de positiva aspekterna är så pass starka att de överväger nackdelarna kopplat till ett litet bolag, men jag kan absolut ha fel. Man skulle kunna säga att det nog finns en och annan som tycker att vilken driftig sjuttonåring som helst med uppkoppling skulle kunna börja kränga livsmedel på nätet och successivt bygga något stort, men inte att vem som helst skulle kunna svänga ihop en superlovande läkemedelskandidat. Det är naturligtvis sant att vem som helst inte skulle kunna svänga ihop en superlovande läkemedelskandidat, om man nu överhuvudtaget kan säga så, men det är precis lika sant att inte vem som helst kan utvärdera om det verkligen stämmer. Forskning är just forskning och även om ett projekt har verkat lovande så kan det snabbt gå utför. Alldeles för många i mina ögon är beredda att riska väldigt mycket för att vara tidigt inne i nästa SOBI och de utfästelser som görs om kommande intäkter kan snabbt förvandlas till investerarkuriosa. Det var en lång utsvävelse om bolaget som jag tror mycket på.) 

Det var lite allmäna tankar. För att fylla en portfölj så behövs något att fylla den med. I mitt fall blir det aktier, Avanza Zero (det hade gått bra med en annan gratis indexfond också) och en räntefond.

Tyvärr har jag inte riktigt hunnit tänka igenom portföljen, men jag har en aktie som jag skulle ha köpt under årets första månader och en sektor som jag tycker verkar lite spännande och en aktie som eventuellt kan vara intressant att ta in i portföljen.Vi kör:

- Telia Sonera



Telia handlas strax över 50 SEK och om utdelningen landar på 3 SEK som förra året så ligger man nästa på 6% direktavkastning. Det är inte dåligt med dagens låga räntor. Telia Sonera lider fortfarande av att vara sprungna ur gamla Televerket och mycket av det som har lovats kring Telia har inte riktigt blivit av alla gånger. Bolaget är med andra ord inte ett bolag som många människor går igång på, snarare det motsatta. De som inte bara säger "jag gillar inte Telia" brukar utveckla det hela med att säga att det ser svårt ut med tillväxten, vilket känns som en rimlig förklaring, dock inte något som hindrar mig från att ta med den i portföljen.

Jag skulle snappa upp en ganska stor post Telia innan utdelningen, som förra året var i april, för under 50-lappen och antingen sälja för 54 SEK innan utdelningen eller behålla över utdelningen och sälja för 50 SEK efter utdelningen. Anledningen till att jag kan tänka mig att tjäna en krona mindre efter utdelningen är att jag ser utdelningen som drivande och det är möjligt att det blir en liten hype inför utdelningen.

Om kursen går ner under 50 SEK innan utdelning hade jag köpt 2000-4000 aktier, dvs mellan 100-200 kSEK.

- NCC/JM/Skanska mfl

Det kan bli intressant framöver att äga aktier i byggbolag som bygger bostäder i Sverige. Det kommer fömodligen att hända saker från politiskt håll vad gäller bostadsbyggandet. Idag är det tungrott att bygga i Sverige och jag gissar att detta kommer att bli bättre framöver. Om det blir enklare för byggbolagen så kommer detta att gynna aktieägarna.

Det finns även mycket att göra inom byggbranschen vad gäller kostnadseffektivitet. NCC:s styrelseordförande talade för inte så länge sedan om att skära ner byggkostnaderna markant. Jag vill inte ta denna typ av uttalande på alltför stort allvar, men att det görs den typen av uttalande är åtminstone lovande.

Redan idag har många av byggbolagen ganska ordentliga utdelningar även om aktiekurserna har stuckit iväg en del, t ex Skanska som jag har i portföljen. Det är möjligt att det är så att en del av mina poänger redan är inprisade i kurserna och att det därför inte är så intressant trots allt, men jag hade åtminstone kollat upp sektorn om jag fått en miljon i handen.

Jag köpte på mig de Skanska-aktier som jag fortfarande har under mars och april 2013. Då handlas aktien för runt 115 SEK precis innan en utdelning på 6 SEK. Jag kommer inte exakt ihåg vad jag tänkte när jag köpte, men jag såg inte framför mig att aktien 20 månader senare skulle handlas nästan för 170 SEK. Det har varit en bra resa och jag är glad att jag har hängt i som jag har gjort. Mitt generalfel brukar annars vara att jag lämnar för tidigt, något som jag tror är vanligt bland alla som följer sina investeringar dagligen. NCC och JM har presterat jättefint under samma period och sett över tre år (graferna nedan) så är båda dessa kursdubblare med råge.




Man skall inte basera ett investeringsbeslut på grafer som dessa, men det kan vara bra att ha i åtanke att det en hel del av de positiva triggers som finns kanske redan är inprisade. Det som jag ser som en fara med byggbolagen är att minsta antydan om att räntan kan komma att höjas tidigare än vad som är aviserat och inprisat i kombination med nya amorteringsregler eller annat som kan "svalka av" marknaden kan utlösa oro bland aktieägarna med fallande kurser som resultat. Detta gäller naturligtvis framförallt de byggbolag som är verksamma i Sverige och har stor exponering mot bostäder.

Jag hade nog trots allt vågat mig på en position, men det hade varit en ganska liten position och jag hade nog väntat till mars, dvs efter att jag köpt på mig Telia Sonera-aktierna.

- Holmen

Jag köpte på mig Holmen under förra året för runt 190 SEK i april och ytterligare i juni för strax under 180 SEK eftersom jag tyckte att det tråkiga skogsbolaget som sysslade med ohippt tidningspapper kanske var en ganska bra investering med tanke på en OK direktavkastning och runt 1 miljon hektar som skulle kunna borga för att kursen inte blev noll och ingenting. Efter att ha fått två utdelningar á 9 SEK styck så sålde jag i augusti för 222 SEK. Det var lite synd med tanke på att kursen idag fyra månader senare är på runt 270 SEK.

En förklaring till uppgången är att Fredrik Lundberg har visat större intresse för Holmen och det är nog mer än en person som sitter och gissar på att det kommer att hända någonting inom skogsnäringen under nästa år. Kanske kommer de som sitter på Holmen-aktier att bli lyckliga eller så händer ingenting. Det får framtiden utvisa.

Holmen känns inte som särskilt köpvärd på dagens nivåer, men jag tror att aktien har en bra krockkudde i skogstillgångarna och det är möjligt att dessa tillgångar kommer att uppvärderas under nästa år. Det känns osäkert och jag skulle avvakta ett par månader in på det nya året innan jag slog till, men om det skulle komma en dipp på grund av att Putin ilsknar till, att Draghi inte trycker tillräckligt med pengar eller något annat som vi vet om i nuläget och att detta leder till en häftig reaktion nedåt så skulle jag eventuellt plocka upp några Holmen-aktier.

 
 


Telia Sonera och eventuellt ett byggbolag och kanske Holmen gör ingen miljonportölj. Det får eventuellt bli ett ytterligare inlägg om saken.

Det jag inser nu i slutet att jag borde ha tagit in är naturligtvis några icke-svenska aktier. En miljon är så pass mycket så att man borde ha en bättre geografisk riskspridning.

Kommentarer?

27 december 2014

Matse: Pressat inför årsskiftet

Om man tittar på utvecklingen av aktiekursen under året för Matse Holding så har det inte varit en munter historia. Bolaget introducerades i slutet av april och har successivt dalat under året.

 
Det känns inte helt främmande att en och annan investerare som vill skatteplanera väljer att sälja sina Matse innan året är slut. Själv valde jag att sälja mina Nordea-aktier och köpte ytterligare Matse-aktier. Anledningen till affären var faktiskt framförallt att jag ville göra mig av med mina Nordea-aktier. Innehavet var väl litet och jag gillar inte bolagets exponering mot Ryssland. Eftersom jag tyckte att Matse för 11 SEK och under känns som ett ganska lockande tillfälle så valde jag att hoppa på. Man kan naturligtvis fundera på om det är sunt att ha mer än 10% av sin aktieportfölj i Matse, men förmodligen så kommer jag inte att ha det så länge. Min förhoppning är att kursen skall repa sig efter årsskiftet. Det som skulle kunna ställa till det är om december visar sig bli en riktigt dålig månad, men det är en risk jag kan leva med.

Det som jag ser som drivande i Matse efter årsskiftet är att fokus på mat på nätet kommer att öka, att säljtrycket pga av skatteskäl kommer att minska efter årsskiftet, att det eventuellt kan komma en notering av Mathem som kan gagna prissättningen på Matse, att det kommer att göras företagsförvärv inom nischen, och så klart att Matse fortsätter att visa fin tillväxt. Även om man kan dra väldigt långtgående slutsatser om Q4-rapporten redan i samband med att decembersiffran redovisas efter helgerna så kan det vara en och annan som får upp ögonen för Matse i samband med denna delårsrapport.

Jag tänkte att jag skulle klämma hit några siffror vad gäller hur jag ser på värderingen av ett bolag som Matse, men det får bli en annan gång. Medjulfirare kallar.

God Jul läsare!

20 december 2014

Matse: Olika typer av mat på nätet

Igår så åkte mina Multiq-aktier ut till förmån för ännu fler Matse-aktier. Bakgrunden är att jag tycker att orderingången för Multiq känns låg samt att jag misstänker att den stora ordern från 2013 syntes en del i Q3-rapporten. Från min horisont så känns det alltså inte orimligt att bolaget kan komma att visa ganska svaga siffror för Q4. Detta i kombination med att min post var för liten för att göra någon egentlig skillnad i portföljen som helhet gjorde att jag valde att göra mig av med aktierna. Det blev en liten vinst, men inget som gör att jag kommer att leva livet annorlunda.
 
Att det blev ytterligare aktier i Matse kanske inte förvånar direkt, men att man kan handla aktierna för runt 11 SEK kändes intressant och därför slog jag till. En kurs på 11 SEK motsvarar att EV är ungefär samma som Q4-omsättningen gånger fyra, alltså runt 160 MSEK eller ett väldigt defensivt estimat för 2015.
 
Efter att jag hört ICA prata om sin online-verksamhet så är det ytterligare ett par saker som jag tycker är värda att lyfta fram. Först, ICA skiljde på menyer och fullsortiment, se statistiken nedan, men det är inte helt rättvist att bara göra den skillnaden. En annan skillnad (som jag ser att Coop ibland lyfter fram när de gör reklam för sin onlineverksamhet) är att ICA och Coop plockar sina varor i sina fysiska butiker, medan Mat.se och Mathem har s k "dark stores", dvs logistikcenter där man plockar varorna. Idag bör det vara så att Coop och ICA har betydligt lägre lönsamhet på sina onlinekunder jämfört med butikskunder, eftersom det merarbete som onlinekunder medför inte fullt ut kan överföras på kunderna. Man skulle också kunna säga att man egentligen inte har en online-verksamhet i egentlig mening utan snarare att man har en tilläggstjänst som går ut på att man plockar varorna åt kunderna. Jag inser att definitionen på onlinehandel bör vara om man kan handla online eller inte, men det är ändå en viktig skillnad att Coop och ICA inte har någon renodlad onlinehandel över huvud taget i nuläget och kanske heller inte planerar för det.

 
 
 
Att det lönar sig att ha en optimerad logistikapparat är ganska självklart, men med tanke på att ICA säljer tjänster till sina butiksinnehavare så är det ändå inte självklart för ICA och de måste vara medvetna om denna problematik själva. I sin plan för att bli marknadsledare för onlinehandeln i Sverige så har de dock med att de ska ha "possible test picking warehouse", vilket stämmer dåligt med tidigare slides i presentationen där onlinehandeln skall driva ytterligare försäljning i butik och där ICA säljer tjänster till butiksinnehavarna som kan välja att haka på och ha onlineförsäljning som en del av utbudet, eller inte. Att det ändå finns med en punkt som heter just "possible test central picking stations" betyder, som jag ser det, att de kanske behöver ompröva sin nuvarande modell.





Det skall sägas i samband att för att få riktigt snurr på verksamheten så ska man ha riktigt stora volymer och ha ett helautomatiskt höglager (eller motsvarande supereffektivt logistiksystem). När det är på plats då kommer definitivt Sveriges billigaste matkasse att finnas på nätet, men förmodligen långt innan. Jag kan tänka mig att det finns dem som tycker att det inte går att plocka avokado och tomater på ett bra sätt med ett automatiskt system och det kanske är sant. De varorna får hanteras av människor som plockar medan mjölk, läsk, muffinsformar, etc kan hanteras av det automatiska systemet.

Summa summarum så är ICAs onlinepresentation ganska märklig och det är helt tydligt att de har gett sig in i spelet för att inte hamna på efterkälken, men de kommer på inget sätt vara att de som driver en konvertering av butikskunder till onlinekunder helt enkelt för att de har för mycket att förlora på det. (Det är för övrigt intressant att man väljer att ta med Tesco som ett bra exempel. Nog för att Tesco har kommit långt på onlinesidan, men det är inte bara klang- och jubelsång i det bolaget för tillfället.)

Onlinehandeln kommer förmodligen att skaka om dagligvaruhandeln i Sverige de kommande åren och det är intressant att följa. Jag tror att det finns en del aktörer som sitter och räknar på både Mat.se och Mathem. Det skulle inte förvåna mig jättemycket om Mathem inte hamnar på börsen nästa eller nästnästa år utan istället säljs till något annat riskkapitalbolag. Det skulle heller inte förvåna mig om Matse köps ut från börsen om man fortsätter att växa samtidigt som kursen inte lyfter.

14 december 2014

Matse: Andras tankar om Matse och olinemarknaden för mat

En intressant spin-off av ICAs kapitalmarknadsdagar är att näthandeln för mat nämnts i lite olika sammanhang. De kommentarer som jag har hört skulle jag vilja sammanfatta i följande (naturligtvis skall detta ses i ljuset av att jag är aktieägare i Matse och lätt faller för de positiva tongångarna):

- Man ser en potential för näthandel inom livsmedelsbranschen

Att näthandeln för mat kommer att växa ser jag som mer eller mindre självklart. Det är prispress inom segmentet och dagens upplägg med fysiska butiker är onödigt arbetskrävande och därmed kommer morgondagens billigaste matkasse att hittas på nätet. Lägg därtill att en näthandel skulle kunna ge olika priser beroende på hur lång tid i förväg du lägger din order. Alla som har någon som helst erfarenhet av inköp och logistik tror jag ser möjligheterna. Eftersom ganska få kunder dessutom förmodligen utan speciellt mycket knussel skulle kunna tänka sig att betala för varorna vid beställandet så kan lönsamheten ytterligare bättras på. Om man vill betala mot faktura finns dessutom Klarna m fl som gärna hoppar på tåget för att ordna den saken (i utbyte mot eventuella lån till de som inte kan betala). Jag känner att jag har sagt allt detta tidigare, men att näthandeln kommer att växa ser jag som högst sannolikt.

- ICAs upplägg för näthandel kan komma att bli besvärligt eftersom många av butikerna inte ägs av ICA direkt utan drivs av franchisetagare (eller "retailers" som ICA-gruppen verkar vilja kalla dem)

Detta blev ganska uppenbart under frågestunden i samband med online-delen under kapitalmarknadsdagen  att man inte riktigt vet hur man skall få till en vettig e-handelslösning för företaget som helhet (kolla kommentaren till förra inlägget för att hitta en länk till webcasten). Franchisetagarna (i brist på bättre namn som kallar jag dem det) som hittills varit med i försöket har på egen hand fått sätta priser, avgjort om man skall kunna hämta i butik eller ha möjlighet att få varorna hemkörda etc, vilket om jag förstod saken rätt verkar vara hur man ser att det även skall fungera i framtiden.

Efter att man sagt att ICA-butikerna själva skulle sätta priser mm så var det någon i publiken som undrade om man inte trodde att det fanns risk för priskrig i storstadsregionerna där flera ICA-butiker skulle kunna leverera till en viss kund. Klart relevant fråga. Liv Forshaug, som presenterade, menade att det naturligtvis fanns en risk för att det skulle bli lite "shopping around", men att hon trodde att man skulle vara trogen "sin" ICA-butik. Jag tror att man har en övertro på lojaliteten hos sina kunder och jag skule definitivt inte betala mer för att få exakt samma varor från en speciell ICA-butik. Det är nog väldigt få kunder som skulle göra det och de som gör det är kunderna som har för vana att komma tillbaka och klaga.

Här är några länkar till intressant information till alla som delar mitt intresse:
  
Börspanelen (Avanzavideo med köp- och säljtips) diskuterade ICA och Axfood i senaste avsnittet:

Börspanelen december 2014
https://www.avanza.se/kundaktiviteter/borspanelen.html

I senaste poddavsnittet diskuterades också mat på nätet och tydligen ägde en av programledaren en liten chanspost.

STOCKholmsbörsen avsnitt 6
https://www.avanza.se/placera/redaktionellt/2014/12/11/stockholmsborsen-avsnitt-6.html

11 december 2014

Matse: ICA skall bli ledande på online till 2017

Idag hade ICA kapitalmarknadsdag och presenterade bland annat lite ny information kring hur de tänker kring sin onlineverksamhet:

http://www.icagruppen.se/globalassets/3.-investerare/5.-rapporter/arkiv---finansiellt/svenska/arkiv/2014/09.-kapitalmarknadsdag/cmd_online.pdf


De siktar bland annat på att vara ledande till 2017, vilket känns som ett ganska modest mål för ett företag som ICA med tanke på motståndet. Det känns snarare som ett bevis för att online inte är så viktigt för ICA än det motsatta.

Förutom målet för 2017 så visade man lite statistik. Tyvärr är det inte speciellt givande med statistik för 2013 när tillväxttalen bland de företagen som man visar har varit två- eller tresiffrig under året och det skulle varit mycket mer intressant med förväntad omsättning för 2014.


10 december 2014

Matse: Målet för årsomsättningen för 2016 är 400 MSEK och inget annat

Jag upptäckte precis att målet för omsättningen 2016 är 400 MSEK och inte som jag tidigare har skrivit 600 MSEK.

Matse: Ett "me too"-bolag?

Om jag skulle vara kritisk till Matse så skulle jag påstå att det var ett "me too"-bolag, dvs ett bolag som egentligen inte har mer att erbjuda än större aktörer på samma marknad. I Matses fall skulle jag vilja säga att Mathem är den ledande aktören och Matse "me too"-bolaget.

Man skulle säkert kunna hitta skillnader i butikens utformning, val av tider för hemleverans, utbud etc, men alla dessa skulle jag vilja påstå är mindre skillnader. Det är möjligt att jag har fel, men jag ser inga större skillnader.

En styrka som Matse har är att man är duktig på e-handel. Många av dem som sitter i ledningsgruppen verkar ha direkt erfarenhet av att bedriva e-handel sedan tidigare och jag tror att de är duktiga på att generera trafik, bygga bra sajter, bygga lösningar för att hålla koll på vad kunder tittar på när man är inne och trycker runt i butiken, etc. Verdane Capital som är en av de stora ägarna bakom Mathem har också erfarenhet av e-handel, men i egenskap av investerare. Verdane har byggt upp en hel del bolag inom e-handel och några av dem skulle kunna kallas ledare inom sina nischer, tex bythjul.com.

Jag skulle gärna vilja veta vad Mat.se har för hårda konkurrensfördelar jämfört med Mathem. Det är möjligt att de finns, men just nu är de inte helt tydliga för mig.

Trots allt så kommer jag att ligga kvar med mina aktier. Marknaden växer rejält och när man väl kommer att kunna erbjuda bättre priser jämfört med de fysiska butikerna så kan det komma ett riktigt lyft. Det känns absolut som en framtidsnisch i mitt tycke.


Matse: Kassafödet för Q4?

Det känns i min värld som ett rimligt antagande att omsättningen för Q4 kommer att landa strax ovanför 40 MSEK. Oktober och november stod för en omsättning på 27 MSEK för Mat.se och med en december-månad som hamnar i samma intervall och ett tillskott från de andra koncernbolagen så kommer man sannolikt upp i 40 MSEK. En kvartalsomsättning på 40 MSEK innebär att man växer med knappt 50% jämfört med Q3, vilket är positivt så klart.

Det skall bli intressant att se hur kassaflödet för Q4 kommer att se ut. Q3-kassaflödet landade på -7 MSEK och det känns rimligt att de ytterligare 13 MSEK som omsattes under Q4 kommer att bidra till att kassaflödet förbättras. Det skulle inte kännas helt orimligt om omsättningsökningen skulle leda till att kassaflödet blir -5 MSEK eller bättre. Vi får se.

För övrigt så fyllde Ludwig Mattson på med ytterligare aktier för ett par dagar sedan.


04 december 2014

Matse: Minskad försäljning under november jämfört med oktober

Man kan naturligtvis ifrågasätta om det är vettigt att dra slutsatser på månadsbasis, men i fallet med Matse så tycker jag att det är motiverat att dra vissa slutsatser i ett så kort perspektiv. November bjöd nämligen inte på något nytt rekord och jämfört med månaden innan så minskade försäljningen med 12,5%. Förra året var november en bättre månad än oktober så det finns inget som ur den aspekten kan förklara nedgången i försäljningen. Det skall naturligtvis sägas i sammanhanget att oktober var en rekordmånad och november var den nästbästa månaden någonsin så jag inser att jag ställer höga krav. Nedan finns månadsförsäljningen för 2014 så här långt.


Anledningen till att jag inte gillar att försäljningen under november går ner är att Matse måste växa snabbt för att inte hamna på efterkälken och om det visar sig att kunder väljer att handla via ICA istället för Matse så kommer jag att lämna skutan. Att dra sådana slutsatser enbart på novembersiffran vore väl förhastat,  men om försäljningen dalar från november till december utan någon vettig förklaring då kanske jag lämnar.

Det kanske finns de som tycker att jag borde vara nöjd med tillväxttal på över 100%, men tillväxttalen från 2013 är inte fullt jämförbara eftersom man förra året bara sålde i Göteborg, medan man nu säljer i Göteborg och Stockholm. Naturligtvis tar det tid att etablera sig på en ny marknad så att man säljer dubbelt så mycket bara för att man finns på två marknader är ingen självklarhet.

Att man kommer att landa någonstans runt 120-125 MSEK i årsomsättning känns inte som en högoddsare nu när man efter tre kvartal ligger på drygt 81 MSEK och efter att Mat.se omsatt drygt 27 MSEK under oktober och november (alltså inte koncernen som helhet utan bara Mat.se, vilket påverkar något lite), dvs sammanlagt åtminstone 108 MSEK i skrivande stund. Man kan också konstatera att man med råge kommer att göra sitt bästa kvartalsresultat någonsin under innevarande kvartal. 


Detta låter naturligtvis bra, men ambitionerna är också höga och skall man omsätta 600 MSEK under 2016 så måste man ligga i. Om man landar på 125 MSEK och dubblar omsättningen två år i rad så kommer man bara att komma upp i 500 MSEK för 2016. Det räcker med andra ord inte med dubblad omsättning utan man måste växa mer än så.

Jag tror att jag har skrivit det tidigare, men det måste finnas en plan för hur man skall växa ytterligare som ännu inte är kommunicerad. Förmodligen kommer man att annonsera denna plan på årsstämman. Det känns naturligt att tro att nästa marknad skulle vara Malmö, men jag är inte helt säker på att det blir så. Om inte lagar och regler sätter käppar i hjulen så skulle det vara intressant om man valde att satsa på Oslo, men det känns tyvärr inte troligt just på grund av lagar och regler. Vi får se helt enkelt.

27 november 2014

Matse: Fler insiderköp och tankar om Novemberrapporten

Matse Holding är ett företag där ledningen sitter på en hel del aktier. Ungefär en tredjedel ligger hos ledningsgruppen och en tredjedel ligger hos familjen Mattson, bl a styrelseordförande Ludwig Mattson och pappa "Mr Santa Maria" Mats Mattson (som av vad jag har hört och sett verkar vara en affärsman som jag gillar).
 
Det är även intressant att se att många i ledningen väljer att fylla på med ännu mer aktier. Det tycker jag är lovande även om det rör sig om småbelopp. Dagens affär stod Kimmo Björnsson för:
 

Nästa pressrelease som kommer från Matse är av allt att döma rapporten från försäljningen i november. Det skall bli intressant att se om man fortsätter den positiva trenden som man haft de senaste månaderna eller om man parkerar för tillfället runt 15 MSEK. Jag är ganska imponerad att man kan växa så snabbt som man gör utan att det verkar bli några större misslyckanden. De verkar ha en bra logistikapparat och det känns väldigt bra.

 

För min del så skulle det kännas väldigt bra om man träffar 16-17 MSEK för november, men om man skulle landa på 15 MSEK skulle det också vara OK. Om det mot förmodan skulle visa sig att försäljningen minskar jämfört med oktober så kommer jag att bli fundersam och oroad. Matse har de senaste månaderna dock infriat förväntningarna så jag skulle tippa på att det blir en ny rekordmånad.

En möjlig trigger i aktien skulle kunna vara om man träffar 50 MSEK för Q4 och kassaflödet bara blir minus nån miljon, dvs att man kan vissa att man inte är långt i från att vara kassaflödespositiva. Det är möjligt att det skulle få en och annan att bli intresserad av att köpa på sig aktier. Dock, även om Mangold har fått i uppgift att få upp likviditeten i aktien, så är det ändå ett rätt stort problem med aktien att omsättning oftast är väldigt låg och därmed är det inte säkert att en bra Q4 ändå skulle få kursen att lyfta, tror jag.

26 november 2014

Matse: Q3 landade på 29 MSEK, tillväxt 119% och kassaflöde -7MSEK

Matse Holdings kvartalresultat är relativt ospännande i och med att man redovisar omsättning för Matse (dock ej Cold Cargo och Kokaihop) varje månad. Det som var lite av en nyhet är kassaflödet. Det var ganska klart att det skulle vara negativt och i Q1-rapporten försäkrade Måns Danielsson att kassaflödet för Q1 var en bottennotering. Q2-resultatet är bättre förvisso, men man gör av med en del pengar och det är möjligt att det fanns de som hade hoppats på ett lite bättre kassaflöde. Jag är själv inte så orolig för kassaflödet i nuläget.

Det finns ett par andra saker som jag lite oroar mig för med Matse istället. En sak är att man måste lägga en hel del pengar på marknadsföring för att inte förlora marknadsandelar. Det är klart och helt rätt i mitt tycke, men problemet som jag ser det är att man inte alls har samma muskler som Mathem och definitivt inte samma muskler som ICA. Man skriver i kvartalsrapporten att Matse gynnas av att ICA har börjat med näthandel eftersom detta kommer att växa marknaden. Att marknaden växer är förvisso bra, men om det får till följd att Matse blir en marginalspelare så är det inte alls bra.

ICA har ett antal fördelar som inte Matse har. För det första så kommer man att kunna hämta i butik. För min del spelar en sådan sak roll. Det är ingen större sak att svänga förbi och hämta upp veckohandlingen på vägen hem från jobbet eller i samband med att man gör något annat ärende. Samtidigt så tycker jag inte om att vara bunden att vara hemma vissa tider. Jag vill inte tacka nej till saker för att jag väntar på matkassar. Att hämta i butik tror jag kommer att vara en fördel för ICA.

En annan fördel som ICA har är att de kommer att kunna locka över kunder som idag kanske har övervägt att handla på Matse eller Mathem, men som konstaterar att det är för dyrt. I vår familj äter vi exempelvis mycket äpplen. När äpplen kostar 5 kr/styck, vilket (om jag gissar vikten på ett äpple någorlunda rätt) bör motsvara ett kilopris över 30 kr/kg, så är det en sak som får mig att avstå. ICA kommer, förmodar jag, att använda samma priser som man har i butik och då kommer äpplepriserna troligtvis att ligga runt 20 kr/kg. Priset på äpplen är ett exempel och kanske bara gäller mig, men jag tror att andra har precis som jag kollat priser på några få varor och kommit fram till att det inte är tillräckligt konkurrenskraftiga priser.

Jag är du dock aktieägare i Matse, och jag brukar att vara ganska snabb att göra mig av med aktier som jag inte tror på, så visst ser jag även fördelar. Prisargumentet kan man så klart även vända till Matses fördel. Man har idag kunnat visa imponerande tillväxt trots att man inte kan mäta sig med stormarknadernas priser. Priser går alltid att sänka och när man väl har fått upp volymerna så kommer man att kunna konkurrera även med pris. Man har fördelen gentemot ICA att varorna ska inte först packas upp på en hylla för att sedan packas ner i påse, utan kan gå raka vägen till påsen. Tesco som har en hel del näthandel började precis som ICA, men har nu även s k dark rooms (anläggningar där man packar matkassar enbart till näthandlarna). Det är möjligt att ICA kommer att gå i Tescos fotspår.

En annan nackdel ICA har är att nätet är nytt för dem. Deras modell bygger i mångt och mycket på att kunder skall komma till butiken med idén att man skall köpa vissa relativt billiga basvaror (mjölk, frukt etc) med låg marginal för ICA, men göra ett och annat spontanköp med hög marginal för ICA(presentpapper etc), som totalt gör att ICA gör en OK affär på dig. På nätet kan man göra precis samma sak, men nätet är nytt för ICA och det tror jag att man vet om. Kan man inte bara anställa någon som är bra på näthandel? Jo, det kan man och det tror jag att man redan har gjort, men när en stor organisation ska ställa om så är det inte helt enkelt trots att man har kompetensen. Det finns även en hel del indikationer att ICA ser sina butiker som centrala även i fortsättningen. Man har köpt Apoteket Hjärtat och man har skrivit samarbetsavtal med Starbucks. Det skall bli en upplevelse att gå att handla. (Starbucks har jag personligen svårt att förstå tjusningen med. Dussincaféer med överstora överprisade bakverk känns som gårdagens nyheter. Det är möjligt att det finns en hel del som kommer att prova för att de har hört talas om Starbucks, men jag har svårt att se att det samarbetet blir en hit. Naturligtvis kan jag ha fel och jag inser själv att jag inte alls är typkonsumenten.)

Jag ser även ett värde i Matse genom att bolaget kan vara en intressant uppköpskandidat. Man kan naturligtvis argumentera att ingen skulle hosta upp de pengar som krävs för att storägarna skulle släppa bolaget. Det är fömodligen sant i nuläget, men om Matse börjar tappa mark så tror jag att det finns en plan B som är att man skall sälja bolaget till någon som vill in på näthandelnsscenen för mat i Sverige. Jag känner mig rätt säker på att det finns intressenter som kan tänka sig att betala ganska bra för att få in en fot (eftersom alternativet att bygga upp en verksamhet från grunden kommer att ta för lång tid). Vi är inte där än, men om marknaden visar finfin tillväxt och Matse visar fin tillväxt och att kursen står och hackar på dagens nivåer då kan detta bli ett alternativ. Matse har själv skrivit att det är viktigt att vara stor (om det t o m kanske var störst) för att kunna lyckas med näthandel så jag tror att man är varse problemet. Ett uppköp ser jag alltså egentligen mer som något som reducerar nedsidan för kursen.

Det var ännu en gång osorterade tankar om Matse. Många av dem har säkert dryftats tidigare. Kommentera gärna vad du tror om Matse. 

13 november 2014

De föreslagna amorteringskrav

Det är intressant att se hur mycket det skrivs i tidningar, visas i TV och pratas på arbetsplatser när villkoren för bolån ändras. Det är på inget sätt konstigt eftersom det på många håll, i synnerhet storstäderna, finns väldigt många, särskilt yngre vuxna, som sitter på stora bolån. Effekterna kommer att vara kännbara för denna grupp. Frågan är bara hur mycket det kommer att kännas? Svida lite eller göra riktigt ont?

Finansinspektionen skrev att de trodde att en nedgång på 5% var att vänta. Det är möjligt att det är korrekt även om jag inte har sett beräkningarna bakom denna siffra. För min del är det ganska klart att detta bör leda till att bopriserna går ner. Argumentet att färre bostäder skulle komma ut och att det därmed skulle driva upp priserna tror jag inte så mycket på. Äldre människor kommer även i fortsättningen att flytta från sina hus/lägenheter, nya familjer kommer att bildas som kommer att vilja bo större etc. Det kommer fortsatt att finnas en marknad. (Ärligt talat så är det redan idag skitdyrt att flytta. 2-3% i mäklararvode plus en lagfartskostnad på 1,5% landar lätt på 100 000 SEK för en villa i en storstad).

En sak som jag inte har hört någon diskutera är att om priserna kommer att sjunka så kommer det i sin tur att få effekt på amorteringstakten. Att amortera 2% per år ner till 70% av bostadens värde är 7,5 år räknat från en ursprunglig belåningsgrad på 85% förutsatt att bostadens värde är oförändrat. Om vi får en nedgång så kommer alltså tiden 7,5 år att bli längre. Det är möjligt att man kommer att täppa till denna lucka (eller att man redan har täppt till den och att jag inte vet om det).

Det skall bli intressant att se var det hela landar och det skall också bli intressant att se effekterna. Jag tror själv inte på några större prisfall, men 5% i snitt känns inte helt orimligt (dock mindre på billiga hus och mer på dyra hus).

För övrigt hoppas jag att regeringen kommer att se över de ineffektiva regler som idag finns för nybyggande och att det kommer att göras satsningar på energismarta hus (subventioner). Jag tycker även att man skall se över lagfartskostnaden. Det hade jag gillat.

UPPDATERING
I förslaget står det inte bostadens värde utan köpeskilling, dvs bostadens värde vid köpet, vilket gör att amorteringstakten enligt förslaget inte skall påverkas om priserna viker. För mer information se kommentarerna.

Multiq levererar ett förvånansvärt starkt Q3

Den ibland utskällde Fritz the Cat (http://fritzthecat1.wordpress.com/) fick mig att få upp ögonen för det nyemissionsglada och därmed ofta utskällda Multiq och jag slog till på en post som motsvarar knappt 5% av portföljens totala värde. Då, när jag köpte, hade bolaget precis levererat ett jättestarkt Q2-resultat och bolaget såg med den ökande omsättningen och vinsten ut som ett ganska bra köp sett till klassiska nyckeltal. Efter att kursen hade stuckit upp en bit till 80 öre så har det stått där under ett par månader tills idag då Q3-rapporten levererades.

Q3-rapporten var inte alls så dålig som många hade trott och kursen handlades under dagen upp drygt 20% och i slutet av dagen fick man betala mer än en krona för en aktie. Jag blev mycket förvånad. Eftersom man inte har rapporterat så mycket ordrar de senaste månaderna så trodde jag att det skulle se sämre ut både omsättningsmässigt och resultatmässigt. Spontant när jag såg siffror så började jag funderade på om det fortfarande är jätteordern från slutet av förra året som ger avtryck, men det tror jag inte att det är.

Om detta hänt för ett par år sedan så hade jag nog blivit sugen på att ta hem vinsten, men det tror jag inte att kommer att göra. Istället skall jag försöka skaffa mig en bättre bild av företaget. Förhoppningsvis kan det bli tillfälle att gå på årsstämman.

Länk:
http://www.multiq.com/sv/investerare/finansiella-rapporter/?urlid=1749013

03 november 2014

Matse: Försäljningsrekord igen! 143% och nästan 15 MSEK

Matse levererar återigen ett riktigt bra månadsresultat. Man når nästan 15 MSEK (14,6 MSEK), vilket innebär en ökning på hela 143% jämfört med oktober 2013. Det verkar som att den fina formen håller i sig och kanske kommer man att nå 50 MSEK under Q4.

När jag summerar omsättningen för årets tio första månader hamnar man på 86,3 MSEK. Eftersom det finns andra bolag i koncernen Matse Holding så kommer denna siffra att växa något när man räknar på hela koncernen, men eftersom endast omsättningen för Mat.se redovisas månadsvis så får vi hålla oss till tåls med koncernens totala omsättning till kvartalsrapporterna. Om man säljer runt 15 MSEK för november och december, vilket känns fullt rimligt med den medvind som råder, så kommer man att komma upp i ungefär 116 MSEK. Inräknat övriga delar av koncernen så landar då förmodligen totalomsättningen på 120 MSEK, och kanske lite till.

Eftersom Stockholm inte bidrog förrän Q2, och förmodligen lite under detta kvartal, så kommer förmodligen vi att få tillväxttal över 100% de kommande 6 månaderna. Det känns därför fullt rimligt som jag ser det att räkna på en årsomsättning på 150-160 MSEK för dagens Matse. Det känns bra med tanke på att börsvärdet är runt 200 MSEK (efter dagens uppgång något högre).

Det skall bli intressant att se vad Mathem landar på för omsättning för oktober. Om de skall vara fortsatt fyra gånger så stora som Matse så ska de nå knappt 58-59 MSEK. Det känns tveksamt eftersom det skulle innebära en ökning på 8-9 MSEK från förra månaden.

En annan sak som jag tycker skall bli intressant är att se hur Matse ska möjliggöra den häftiga tillväxten som de siktar på. Det skall bli intressant att se om Matse kommer att öppna ytterligare siter och i så fall var.

http://mb.cision.com/Main/9826/9672690/307013.pdf

31 oktober 2014

Matse: Hur många fordon har man och var finns dem?

Jag hörde någon gång en historia om en amerikansk analytiker som var osedvanligt träffsäker i sina prognoser. Ingen förstod riktigt hur detta gick till för han verkade inte speciellt insatt i t ex de branschrapporter som kom ut. Sanningen var att han satt en stor del av dagen och räknade lastbilar som körde in och ut till bolaget som han i huvudsak bevakade. Det måste inte vara svårt.

Vad jag kan se på allabolag.se så har Matse:s dotterbolag, Cold Cargo, 22 registrerade fordon medan Mathem har hela 87 fordon. Det stämmer bra med bilden att Mathem är ungefär fyra gånger så stort.

Tyvärr verkar det inte som att man kan få fram var i landet dessa är registrerade. Det skulle vara intressant att veta för att få en bild av hur försäljningsfördelningen ser ut i landet. Jag inser att det inte är ett hundraprocentigt sätt att få den bilden, men det skulle vara en intresant pusselbit.

Är det någon som vet hur man kan få fram informationen eller t o m som sitter på informationen?

27 oktober 2014

Matse: Defensiven skriver om Tescos onlineverksamhet

Det vimlar inte av blogginlägg som handlar om dagligvaruhandel på nätet, men ibland så dyker det upp relaterade inlägg. Defensiven, som tror på Tesco, skriver om Tescos onlineverksamhet i samband med att Berkshire Hathway kommunicerat att de minskar i bolaget, se länk:

http://www.defensiven.com/search?updated-max=2014-10-26T09:52:00%2B01:00&max-results=1

Jag är ingen expert på Tesco, men det är intressant att se att företaget väljer att satsa så pass hårt på onlinehandel. Det är också intressant att se multiplar som företag motsvarande Matse värderas till i UK. Om man gör en kvaliferad gissning på att Matse hamnar på en omsättning på 110-120 MSEK för 2014 så skulle dagens börskurs ge ungefär motsvarande multipel, men värt att komma ihåg är att Stockholm började bidra ungefär vid halvårsskiftet (jag räknar inte med att man bidrog så mycket de tre första månaderna) och att marknaden i Sverige växer med runt 50% (se HUIs rapporter).

De gånger man ser kommentarer på Matse handlar det oftast om att företaget inte går med vinst. Det är inget som skrämmer mig. Man verkar ha kontroll på läget och vid halvårsskiftet 2016 skall man kunna visa svarta siffror enligt prospektet i samband med noteringen. Det känns fullt rimligt i mina ögon.

Jag har sagt det förr, men det som oroar mig är att man är en liten spelare jämfört med Mathem. Enbart sett till förra månaden så omsatte Mathem fyra gånger så mycket som Matse. Det är mycket och det är svårt för Matse att komma ikapp. Just att Mathem har ett stort försprång ser jag som ett stort problem och jag tror eventuellt att detta kan leda till att Matse gör något drastiskt, t ex någon form av samarbete som gör att man kan ta upp kampen med Mathem.


Matse: Insiders köper

Jag tog mig friheten att klippa lite information från Matse:s sida, se nedan.



Källa: http://www.mat.se/investor/finansiell

Det är inga svindlande belopp, men det verkar finnas en tro på bolaget hos ledningen. Eftersom alla som har köpt redan sitter på mer än en miljon aktier så handlar det om ökningar på marginalen. Naturligtvis kan man argumentera att det inte finns någon betydande handel och att det därför är svårt att köpa större volymer även om man vill. Min gissning är att de ökar för de tycker att en kurs under 13 SEK är ett bra köp, men kanske också att de gärna ser att kursen inte dyker alltför mycket.

Det skall bli intressant att se statistiken för oktober som bör komma i nästa vecka. Min gissning är att den landar ungefär som september, dvs 12-13 MSEK i omsättning.

20 oktober 2014

Mathem sålde för mer än 50 MSEK i september

Mathem växer på bra och satte ett nytt omsättningsrekord för september precis som Matse. Matse nådde nästan 13 MSEK och Mathem sålde för mer än 50 MSEK.

http://www.mynewsdesk.com/se/mathem/pressreleases/mathem-se-dubblar-foersaeljningen-1067395

15 oktober 2014

Oro på världens börser

Det har tidigare sagts i olika sammanhang att det förmodligen är ett bra tillfälle att hoppa av när stödköpen i USA upphör eller det visar sig att den amerikanska ekonomin inte orkar hållas igång trots stimulanser. USA är trots allt den ekonomiska motorn i världen och om man tar bort medicinen från den småsjuke patienten eller om han/hon blir sämre trots medicinen så kan det vara klokt att fly till säkra papper. Nu skall jag inte påstå att jag vet riktigt vad som har hänt och när det stormar som värst är det alltid svårt att förstå vad som har hänt och vad som orsak och verkan. Klart är i alla fall att många av alla dem som har dansat nära utgången har flytt med sjunkande kurser som effekt.

Min tanke med att köpa Avanza Zero var dels att få en bra riskspridning till ett bra pris (noll) samt att det skulle vara lätt för mig att snabbt klippa banden om det började krisa. Det senare har gått dåligt. OMXS30 har gått ner knappt 10% sedan förra månadsskiftet och naturligtvis borde jag ha sålt tidigt. Tyvärr var jag inte beredd på att det skulle gå så snabbt, men jag kan inte säga att grämer mig mycket.

Vid nedgångar som de senaste veckorna tycker jag att man skall försöka bilda sig sin egen uppfattning. Marknaden styrs i hög grad av följare. När det börjar gå dåligt skall man snabbt hoppa av och när det börjar gå bra skall man snabbt hoppa på igen. Det finns naturligtvis de som sitter still i båten, men de påverkar inte kurserna. Hur som helst, min uppfattning är att marknaden ofta överreagerar. Dock är inte "ofta" lika med "alltid" och naturligtvis finns det ibland skäl för att marknaden går ned, t ex i samband med att den amerikanska bolånebubblan sprack för ett par år sedan. Det är svårt att veta vad som är en överreaktion som kommer att rättas till och vad som är en motiverad omvärdering.

Alla hobbypsykologer kan naturligtvis säga, kanske med rätta, att min uppfattning om den senaste tidens nedgång är en direkt effekt av att jag inte lyckades hoppa av i tid. Det får framtiden utvisa. Med facit i hand önskar jag att jag hade sålt Avanza Zero tidigt i nedgångsfasten, men nu känner jag att det är för sent och som sagt eftersom räntebärande känns både tråkigt och olönsamt med dagens låga ränta så hoppas jag att mina val över tid visar sig vara riktiga.

Apropå låg ränta så flyttade jag över pengar från min onödigt stora buffert och köpte Industrivärden C för 116,70 SEK. Nu ligger de under 114 SEK om jag inte är felinformerad. Jag räknar med en utdelning på runt 5 SEK i maj, drygt ett halvår från nu, och jag håller det för sannolikt att man kan sälja för över 125 SEK innan utdelningen alternativt över 120 SEK efter utdelningen och innan september 2015. Det är möjligt att jag kommer att skruva upp dessa riktkurser något framöver, men i nuläget har jag köpt med riktkurserna ovan. Det är möjligt att en del av innehaven har det lite kämpigt, men som helhet tycker jag att risken i portföljen är hanterbar. Att man äger mycket Handelsbanken ser jag inte som ett problem. Innehavet är på inget sett försumbart utan utgör drygt 10% av portföljen.

Matse Holding och Multiq har så låg omsättning att det är svårt att säga mycket om kursutvecklingen när man tittar i kortare perspektiv. I ett lite längre perspektiv så är det naturligtvis så att Matse handlas betydligt lägre än när jag köpte (runt 15 SEK). Förhoppningsvis visar Matse lika fin utveckling för oktober som för september. Med lite tur kanske det blir ett nytt omsättningsrekord. Multiq verkar dock vara ganska populär och jag kan tänka mig att det finns en del som tycker att aktien är värd en chansning.

06 oktober 2014

Matse: ICA säljer Norge-verksamheten

Om man jämför ICA med Matse så är det förvisso två företag som båda är verksamma inom dagligvaruhandeln, men i övrigt är det mycket som skiljer. Matse är ett litet start-up-företag som erbjuder hemkörda dagligvaror som köps via nätet. ICA däremot har allt från små kvartersbutiker till stormarknader och omsätter 100 000 MSEK om året (Matse förmodligen en bit över 100 MSEK i år).
 
Utan att vara expert på ICA så känns det ganska uppenbart att man håller på att renodla verksamheten till dagligvaruhandel i Sverige. Norgeverksamheten meddelas idag ha avyttrats och för inte länge sedan så såldes Kjell & Co. Det är säkert riktigt och en strategi som verkar sund. Frågan som jag och många andra säkert också ställer är vad man skall göra med pengarna.
 
Det känns inte troligt att man satsar pengar på geografisk expansion efter att man haft problem med att få snurr på verksamheten i Norge. Det känns inte heller troligt att man satsar allt på att bli större inom bankdelen. Det fyller sin funktion, men jag tror inte att man vill att den delen blir för stor. På samma sätt tror jag inte att fastighetsbenet kommer att växa stort. Man vill helt enkelt varken vara bank eller fastighetsbolag.
 
Man är ju hyggligt tydlig i presentationen som levererades till Q2-rapporten om vad man vill göra. För det första säger man att man vill göra någonting åt situationen i Norge. Det har man gjort nu i och med att man har sålt den delen av verksamheten. Man vill också, precis som Coop och alla andra, utveckla lojalitetsprogram, dvs om man handlar sina mjölk, flingor, köttfärs mm så får man SAS-poäng, billiga blöjor, prisvärda weekends i mellansvenska orter, lite pengar tillbaka och kanske en biobiljett. Jag är förvånad att inte fler ser igenom hela konceptet med lojalitetsprogram, men jag inser också att de flesta är inte som jag (i det här fallet och kanske i en del andra fall också).  
 
 
För att kunna sälja billigt med lönsamhet så kommer man, precis som Coop och alla andra, att fortsätta med sina kopior, eller liknande produkter - egna märkesvaror, på populära produkter. Jag tror inte att detta i det långa loppet är en hållbar strategi. Det är klart att det händer att gänget som skall handla glass till filmen väljer ICAs egen "Ben & Jerry's" framför den riktiga Ben & Jerry's som står bredvid och kostar en tia mer. Frågan är bara om och hur Unilever, som är en större fisk än ICA, slår tillbaka. Det skulle förvåna mig mycket om inte Nestlé, Unilever, Pepsico m fl har ganska häftiga planer på hur man skall komma till rätta med återförsäljare som använder deras välkända produkter för att sälja sina egna liknande produkter. Det är möjligt att jag har fel och det är möjligt att alla stora matvarujättar måste acceptera att det är återförsäljarna som äger kunden (med hjälp av diverse lojalitetsprogram). Argumentet för att det inte kommer att ske något radikalt från de stora jättarna är att det hittills har valt att acceptera situationen.
 
Vad som sedan är intressant för alla som ligger vakna på natten och funderar på vad som skall hända härnäst i utvecklingen för mat på nätet i Sverige så finns en punkt med som heter "Skapa en ledande position inom e-handel". Intressant. På sliden efter står följande:  

 


Nu äger jag några aktier i Multiq, men visst skulle man kunna tänka sig att man i en liten ICA Nära kan gå in till en skärm och beställa alla möjliga varor som man sedan hämtar ut dagen eller får det hemkört. Enkelt för många som inte känner att de vill sitta hemma och klicka på datorn. Likaså kan man tänka sig att man kan fylla butiken med frukt som alla som vill kan klämma och känna på. (Det verkar vara något oerhört viktigt för många människor.) Om man inte vill vara bunden vid hemmet så kan man pinna bort till sin ICA Nära och själv hämta upp paketet med varorna. Man kommer säkert också att ha en traditionell e-handel med hemkörning och appar.

Det som gör mig lite orolig är att om ICA får för sig att lägga ett par miljarder, eller par hundra miljoner, på att fixa en snajdig hemsida, bilar som kan köra ut maten och dygnet runt reklam i alla kanaler och ett anpassat e-handelslager så kommer det att slå både mot mathem och matse, ganska hårt också förmodligen. Det är trots allt ett företag med tusen gånger större omsättning så man kan inte vifta bort det.

Av texten ovan verkar det som att man redan har en plan. Tester i Stockholm i slutet av året och ett e-handelslager under 2015. En anledning till att man inte vill växa en e-handelsverksamhet för snabbt är att man kommer att kannabalisera på sina egna butiker, vilket i sig är ett problem, men eftersom ICA inte äger alla sina butiker så är det säkert ett delikat problem att hantera. Det gör mig lite lugnare.

Sedan är det naturligtvis positivt att ett företag som ICA ser potentialen i e-handel. De inser att e-handel kommer att vara en del som kommer att växa och istället för att streta emot så kommer man att vara med på tåget. Det kommer nog inte aktörer att inse. Förhoppningsvis kommer det att göra matse till en intressant uppköpskandidat. En eventuell köpare av Matse skulle kunna vara Bergendahlgruppen, som bland annat äger Citygross, och redan idag levererar en del till matse, om jag inte är helt missinformerad. Det är naturligtvis bara spekulationer och jag vet inte om man har ekonomin till att göra det, men det är en fundering som jag har.

Det skall bli intressant att se hur de närmsta åren artar sig.

02 oktober 2014

Matse slår omsättningsrekord

September blev bättre än jag hade väntat mig. Min förhoppning på 100% tillväxt mätt per leveransdag jämfört med samma månad i fjol blev infriad och passerad. Tillväxten slutade på hela 115% och eftersom september till skillnad från juni,juli och augusti är en bra månad så innebär det att det förra månadsomsättningsrekordet flög all världens väg, upp hela 40% jämfört med maj i år som tidgare var månaden med högst omsättning.

I absoluta tal så slutade omsättningen för matbutiken mat.se på 12,4 MSEK för september månad. Om jag förstod Kimmos kommentar rätt i förra inlägget så ingår inte exempelvis Cold Cargos omsättning i denna siffra, vilket innebär att omsättningen när Matse Holding redovisas bör bli något högre.

För att illustrera att man har lyft omsättningen en ganska bra bit jämfört med tidigare månader under åren så har jag gjort ett histogram nedan. Värt att komma ihåg är att Stockholm finns med från april och att det är ganska stora säsongseffekter. Min teori är att Stockholm börjar få snurr och att det är förklaringen till lyftet.


Om man summerar ihop månaderna till kvartal så får man att Q3 landar på 25 045 kSEK. Det är som sagt inte hela sanningen när man talar om matse holding. Q1 landar nämligen på 22 465 kSEK baserat på siffrorna ovan, men som helhet 24 883 kSEK, alltså omkring 10% upp (pga Cold Cargo och kokaihop). Motsvarande siffror för Q2 är 24 237 kSEK och 27 908 kSEK, alltså 15% upp. Under antagandet att Cold Cargo tillför 15% upp även för Q3 så landar totalomsättningen på 28 800 kSEK. Det är alltså sannolikt att Q3 kommer in något högre än Q2 omsättningsmässigt, men eftersom man hade en del startkostnader för Stockholm under Q2 kommer kassaflödet för Q3 förmodligen vara något bättre än det i Q2, som landade på -12MSEK om jag inte minns fel. Det är alltså sannolikt att det sämsta kvartalet resultatmässigt ligger bakom oss, precis som Måns  Danielsson skev i Q2-rapporten.



Att kassaflödet inte blir värre känns bra, men det som jag tycker känns extra bra är att man har lyft omsättningen rejält. Det borgar väldigt bra för Q4. Med en såhär bra september i ryggen känns det inte otänkbart att Q4 landar mellan 35 och 40 MSEK. På helåret skulle det innebära 82 MSEK(Q1-Q3) plus 35-40 MSEK, vilket ger 117-122 MSEK, ungefär 120 MSEK. Om medvinden håller i sig och allt fler får upp ögonen för tjänsten kan det bli ännu mer, men jag räknar hellre lite lågt än för högt. Om man skall våga sig på att prognosticera 12 månader framåt (med positiv framtidssyn)  så känns som sagt 40 MSEK för Q4 2014 rimligt, en tillväxt på 100% för Q1 2015 till 50 MSEK känns fullt rimligt med tanke på att Stockholm inte var med Q1 2014, en tillväxt på 60% för Q2 till 45 MSEK känns också rimligt då det är ungefär vad marknaden växer med enligt HUIs senaste mätning och slutligen 45 MSEK även för Q3 2015, räknat på en tillväxt på runt 60%. Sammantaget för kommande 12 månder skulle detta innebära en omsättning på 180 MSEK (40+50+45+45MSEK), vilket inte är jättelångt från dagens börsvärde.

Omsättningen tycker jag i nuläget är väldigt viktig som det säkert märks och jag tycker att ambitionen att vara lönsam första halvåret 2016 känns fullt rimlig i nuläget, även om det är ambitiöst så klart. Tankar kring lönsamheten får bli ett annat inlägg.

Pressrelease om omsättningsrekord:
http://news.cision.com/se/matse-holding-ab/r/nytt-forsaljningsrekord-for-mat-se,c9654115

Försäljning per månad under 2014 jan-sep för mat.se:
http://mb.cision.com/Main/9826/9654108/293544.pdf

30 september 2014

Multiq-ordertorkan är över

Idag kom en trevlig pressrelease från Multiq:

FÅR ORDER PÅ DIGITALA SKYLTAR VÄRD 4,6 MLN KR (Direkt)
https://www.avanza.se/placera/telegram/2014/09/30/multiq-far-order-pa-digitala-skyltar-vard-46-mln-kr.html

Det skall bli intressant att läsa Q3-rapporten för att se hur mycket de omsätter månader när det kommuniceras ut få ordrar. Det skulle kännas välidgt bra om det visar sig att man säljer en hel del mindre lösningar som inte når upp till ordervärdet som ger en pressrelease. I mina ögon verkar det som att man har satt en gräns vid 1 MSEK för när man släpper pressrelease.

Jag har i nuläget inga planer på att fylla på med Multiq-aktier utan jag behåller den lilla post som jag har tills vidare. Förhoppningsvis kommer inte Q3 att vara så fasanfullt illa som många tror och då kanske man kan få ett litet ryck uppåt i aktien.

28 september 2014

Matse: Omsättningen för Q3 tror jag landar på 26 MSEK

 
Jag kom att tänka på att man in introduceringsprospektet angav intäktssnitt per dag och månad för 2013. Det är naturligtvis intressant information och om man kombinerar denna information med att man faktiskt vet tillväxten för både juli och augusti i år så kan man skapa sig en hygglig uppfattning om vad man nådde för försäljning under dessa månader.

 

Förmodligen skulle man landa på 196 kSEK/dag/mån för juli och runt 400 (185kSEK*118%) (Bilden ovan blev tyvärr lite fel) för augusti, vilket sammantaget ger ungefär 600 kSEK. Omsättningen på 20 MSEK för Q4 2013 motsvarar runt 860 kSEK i summerad intäkt per dag och månad. (Det får bli lite lattjo enheter)

September förra året landade på 270 kSEK/dag/mån. Vid ingen tillväxt alls så skulle det innebära att man stannar på en omsättning på 20 MSEK för Q3 2014, men det känns inte troligt naturligtvis. Om man istället tror på en omsättning på 100% skulle siffran för hela kvartalet vara 1140 kSEK(600+270*2), vilket skulle innebära en omsättning på 26,5 MSEK.

Det skall sägas att jag har inte tagit hänsyn till att det kan eventuellt vara olika många vardagar de olika åren. Eventuellt kan det göra skillnad.

 
 
En omsättning på 26,5 MSEK för Q3 skulle vara OK med tanke på att juli uppenbarligen är en tuff månad för mat-e-handlare, men det skulle behövas en högre växel för att komma ikapp mathem som tuffade in runt 250 MSEK under 2013 i omsättning.
 
Eftersom mathem redan gått ut och pratat om att man eventuellt vill notera så skulle man kunna gissa att man under 2014 gärna ser att förlusten minskar och kanske att man kan visa svarta siffror under nästa år, eller t o m nästa halvår, så att bruden är klädd inför noteringen. Mathems utveckling känns inte helt bra.


Spännande Q3-rapporter

Jag är inte särskilt förtjust i att kalla aktier för kryddor för det stämmer dåligt överens med hur jag ser på aktieinvesterande, men om nu några av mina aktier skulle kunna kallas kryddor så borde det vara matse och multiq. Båda har en hel del att leva upp till, men om man gör det så kan det bli roligt för aktieägarna (och naturligtvis finns även det motsatta alternativet).

Både multiq och matse Q3-rapporterar i november, matse den 26 november och mutltiq den 13 november. Det skulle inte förvåna mig något oerhört om matse aviserar en nyemission i samband med Q3-rapporten, men det kan också bli en ganska obemärkt tillställning där man redovisar siffror som man går att gissa sig till med hygglig precision baserat på månadsrapporteringarna.

Vad gäller Multiq kommer det framförallt att handla om hur dåligt Q3-resultatet är. Om det bara är dåligt eller jättedåligt så kanske marknaden kommer att ta detta som ett tecken på att även om inga ordrar annonseras så finns det lite att göra. Om det är katastrofdåligt, dvs knappt någon omsättning alls, så kommer förmodligen marknaden att bli tveksam till att det verkligen är en vändning på gång och handla ner kursen. Tyvärr kan jag inte säga att jag känner mig speciellt trygg i att det bara kommer att vara ett dåligt eller jättedåligt kvartal.

Innan kvartalsrapporterna kommer matse, om man är lika snabba som de brukar, att redan på onsdag presentera sin augustisiffra, förhoppningsvis en siffra som ligger en bit över 100% tillväxt.

Multiq kommer förhoppningsvis att få in nåon stororder innan sin Q3-rapport, men det har sett trögt ut en längre period nu.

24 september 2014

Matse:s marknad växer bra

Handelns utredeningsinstitut (HUI) visar varje kvartal siffror på tillväxten för middagslösningar och lösplock, till vilket matse och mathem måste räknas.

Det var föga förvånande fina siffror, hela 55% tillväxt för lösplock. Naturligtvis finns det inprisat en bra tillväxt i matse:s kurs och visst kostar det på att växa, men så länge marknaden växer och matse med den så kan det vara OK.

Länk till rapporten: 
http://www.hui.se/nyheter/d-food-index-q2-2014

För övrigt så kan man numer se transaktioner på matse:s sida, under finansiell information. Två storägare, styrelseordföranden själv Ludwig Mattson och Kimmo Björnsson från ledningsgruppen, har båda ökat sina redan stora innehav. Förmodligen skall man inte dra för stora växlar, men det är i alla fall inte dåligt.

När jag ändå är inne på matse så fick jag hem en tidning från mathem i brevlådan. Typisk redaktionell reklam där olika kockar ger sina tips medan mathem sticker emellan med lite tips om vad man kan köpa hos dem (förmodligen helt rätt typ av reklam). Hur som helst, på någon av de sista sidorna så blir inköpschefen intervjuad och där säger han att man dubblar omsättningen varje år. Det är lite intressant som jag ser det (även om man får ta det för vad det är). En dubblad omsättning för mathem skulle innebära runt 500 MSEK för 2014 och 1 000 MSEK för 2015. Det är ganska bra siffror, men med nackdelen att matse riskerar att hamna rejält på efterkälken eftersom man aviserat att man sikter på 400 MSEK under 2016. Att vara näststörst är inte bra. Jag har för mig att man från matse:s håll har varit ganska klara över att man siktar på att vara etta. Lite smolk i bägaren finns det alltså.




16 september 2014

Portföljen i stort

Den som följer bloggen vet att jag har köpt på mig en del Avanza Zero den senaste tiden. I nuläget består portföljen av omkring 60% Avanza Zero. Andra stora innehav är Skanska, Matse Holding och Investor. Mindre innehav är Lundbergföretagen, Nordea och Multiq.

Anledningen till att jag har valt att köpa på mig mer och mer Avanza Zero är att jag har svårt att få tiden att räcka till att göra ordentliga analyser eller hålla mig uppdaterad. Andra anledningar är naturligtvis riskspridning och att det på senaste tiden varit svårt att hitta intressanta bolag att investera i.

Matse Holding är väl stort i nuläget, knappt 10%, efter att jag köpt på mig både i ISKn och depån. Det kom in bra statistik för augusti och det kom även in en köprekommendation från Börsveckan, men något lyft för aktien blev det inte. Jag kan inte säga att jag tycker att det är konstigt, men jag hade heller inte blivit förvånad om Börsveckan-analysen lyft kursen någon krona. Om kursen hade hoppat upp hade jag förmodligen lättat något, som jag tidigare aviserat. Det känns inte otroligt att man väljer att ta in mer pengar i en nyemission för att kunna skynda på tillväxten ytterligare, tex för att starta upp ytterligare en site.

Vad gäller Multiq så kom det en mindre order i september till slut, men allt pekar nu på att Q3-rapporten kommer att vara långt ifrån lika bra som Q1- och Q2-rapporterna. Till viss del är detta nog inprisat och det skall bli intressant att se hur dålig Q3 blir och hur marknaden reagerar. Om det skulle visa sig att Q3 inte är så katastrofal trots alls så kanske jag väljer att göra mig av med innehavet. Jag tror på digital signage, men jag känner mig inte helt bekväm med att det svajar något otroligt mellan de olika kvartalen. Vi får se.


04 september 2014

Idag slog jag till på Multiq

En del av de pengar som frigjordes i samband med försäljningen av Holmen använde jag för att köpa några Muliq-aktier. Tyvärr gick bara en del av min köporder igenom så jag kommer att försöka fylla på med ytterligare imorgon. Det skall bli en intressant resa. Förhoppningsvis kommer det snart att dimpa ner en pressrelease om ytterligare försäljningsframgångar. Om det inte kommuniceras ut några order under september så kan det bli en mindre rolig Q3-rapport, men med två starka kvartal i ryggen så finns det lite marginaler för mindre roliga kvartal, bara de inte är katastrofala.

03 september 2014

Multiq

Ett företag som jag sneglat lite på den senaste tiden är Multiq. Det är egentligen inte min kopp te och lite för mycket risk för min smak, men ett börsvärde som är ungefär detsamma som omsättningen och en del positiva nyheter kring bolaget den senaste tiden gör att det känns lockande. En som skriver en del om Multiq är Fritz the Cat, se tex hans senaste kommentar kring den relativt färska Q2-rapporten.

Värderingen av Multiq är låg sett till nyckeltal, tex, som sagt, P/S runt 1, och ibland när man läser inlägg om net-nets så dyker bolaget upp. Nyemissioner mm gör dock att många förhåller sig skeptiska och detta har naturligtvis pressat kursen.

Idag poppade kursen upp 12% till 0,84. Det är absolut låg omsättning och man skall inte dra för stora växlar på att kursen tar ett skutt på detta sätt, men det är ändå intressant att notera. Möjligen kan Q2-rapporten vara startskottet för en omvärdering av bolaget. Vi får se.

02 september 2014

Matses augustistatistik

I vanlig ordning har Matse presenterat sin månadsstatisk. Det var munter statistik för augusti. Man växte med 118% jämfört med augusti 2013. Juli växte man med 96%. Intressant i sammanhanget är att augusti 2013 var ca 50% bättre än juli 2013 om man tittar i prospektet som släpptes i samband med noteringen (sid 11, intäktssnitt/dag/månad). Q3 2013 omsatte man enbart 13 MSEK. Baserat på statistiken för juli och augusti känns det fullt rimligt att man kan komma upp i det dubbla för Q3 2014, dvs 26 MSEK, kanske t o m 28-29 MSEK. Räknat på 26 MSEK för Q3 och att Q1-Q2 summerade 53 MSEK hamnar man på 79MSEK för Q1-Q3. Med dessa siffror skulle nolltillväxt för Q4 räcka för att man skall hamna på 100 MSEK i årsomsättning. Räknat på en tillväxt på 100% för Q4 så hamnar man istället på 120 MSEK.

Det är möjligt att mitt sifferdribblande inte var helt lätt att följa, men jag tror att ett rimligt antagande är att omsättningen för helåret hamnar på 120 MSEK, vilket skulle innebära att man ungefär dubblar från 2013 till 2014. Eftersom Stockholm kom med först Q2 2014 så skulle en rullande tolvmnånaders hamna högre än så, förmodligen runt 135 MSEK.

Att man växer är centralt för verksamheten, men naturligtvis gäller det att kunna växa utan att dränera kassan. Q3 var ett svagt kvartal under 2013 och förmodligen kommer det att bli så även under 2014. En del av de kostnader som man har haft för uppstarten av Stockholm under Q2 kommer man förmodligen att slippa, men om kassaflödet inte bättras under Q3 så finns det anledning att vara lite orolig, som jag ser det.

Värt att notera från konkurrenterna är att Linas matkasse har lanserat Linas matbutik. Det är positivt. Det visar att det finns andra som ser möjligheter och som kan se till att fler väljer att handla matvaror via nätet istället för fysisk butik.

31 augusti 2014

Holmen ut ur portföljen och fler Mat.se

Det har hänt en del i portföljen. Först så sålde jag Holmen som jag aviserade innan. Det blev 222,10 SEK per aktie, vilket jag är nöjd med. Anledningen till att jag sålde var för att jag tycker att pengarna ligger bättre i Avanza Zero. Jag har redan börjat att föra över pengarna till Avanza Zero.

Jag har även köpt ytterligare Matse Holding. Eftersom jag har en del vinster i aktiedepån och för att jag känner mig lite tveksam till att kurserna kommer att gå upp så mycket de närmsta 6-12 månaderna så ligger de nya Matse-aktier i depån. Med andra ord, skiter det sig med Matse, t ex på grund av att de får revidera sina mål eller ta in mer pengar, så kan jag kvitta förlusten mot vinster i Investor och Lundbergs som ligger i depån. Det är möjligt att jag kommer att lätta lite på innehavet som ligger i ISKn för att inte vara alltför exponerad mot bolaget. Positiva siffror för augusti och lite massmedial uppmärksamhet hade kunnat bjuda på ett läge.

Delårsrapporten tyckte jag var överlag var positiv. Kassaflödet var något oroande, men om man skall tro på Måns Danielsson, VD, så kommer det att bli bättre. Tillväxten är naturligtvis imponerande, men om man når runt 100 MSEK (vilket känns fult rimligt med tanke på att man omsatte 53 MSEK Q1-Q2 och dessutom har en fin tillväxt i ryggen samt Stockholm  med sedan Q2) så innebär det i runda slängar att man skall dubbla denna två år i rad för att nå målen i noteringsprospektet, 400 MSEK 2016. Tillväxttal på 100% skall alltså vara vardagsmat. Man skall dock ärligt säga att planen är säkert att man skall nå 110-120 MSEK för 2014. Det känns inte otänkbart i nuläget.

Det är möjligt att det är kassaflödet och risken att snart stå med skral kassa som har fått ledningen att satsa på TV-reklam. Jag tycker att TV-reklam är ett bra sätt att nå kunderna, men jag blir bekymrad när den i reklamen utlovade kniven verkade ta slut på nolltid och att reklamen andas lågbudget. Det känns som ett desperat sätt att få igång Stockholm. Kanske kommer det att lyckas, kanske inte.

Överlag är jag fortsatt positiv till bolaget, men det är inte utan risker.

24 augusti 2014

Holmen kan snart vara ute ur portföljen

Jag har de senaste dagarna funderat på att göra mig av med Holmen. När jag köpte för 180 SEK för ett tag sedan så gjorde jag det med förhoppningen att man snart skulle kunna handlas kring nuvarande nivåer igen. Nu är vi vid dessa nivåer och jag har dessutom fått en utdelning på 9 SEK. Om jag säljer så kommer jag troligen att föra över pengarna till Avanza Zero, antingen direkt eller eventuellt efter valet.

Mathem funderar på börsintroduktion, säger Thomas Kull, VD

Jag slängde iväg en kort mening i slutet av ett tidigare inlägg om att jag trodde att mathem, matses konkurrent, kommer att noteras inom kort. Det verkar som att Thomas Kull på Mathem inte gör någon hemlighet av att det är så, läs själva:

http://www.va.se/nyheter/2014/05/26/finns-det-nagot-finare-an-grosshandlare/

Att det finns en exitplan från nuvarande ägare tycker jag är bra. Förhoppningsvis kommer det att lyfta även matse.

Thomas Kull säger även att man nästa år kommer att visa svarta siffror, dvs 2015 kommer man att gå med vinst. Det låter intressant och det skulle inte förvåna mig om man försöker sig på att en introduktion 2015 eller möjligen 2016.

Mathem växte ordentligt mellan 2012 och 2013, som kan ses via länken nedan. Det kostar att växa, vilket tydligt ses i resultaten, men eftersom det var en del uppköp runt dessa år så kan det vara en del nedskrivningar mm som påverkar.

http://www.allabolag.se/5567757264/MatHem_i_Sverige_AB




Matse Holding - vad blir nästa steg?

Jag känner mig som säkert många som har läst mina senaste inlägg förstår aningen ambivalent till Mat.se eller Matse Holding som företaget heter. Det som lockar, och som gör att jag är aktieägare, är att jag ser stora möjligheter för näthandel för mat. De flesta rapporter som man läser spår att tillväxten kommer att vara god åtminstone en 3-4 år framåt i tiden. I tal så bygger mina antaganden på att tillväxten för marknaden som helhet kommer att vara mer än 20%.

Att man inte går vinst oroar mig inte nämnvärt. Det kostar att växa snabbt, etablera ett varumärke, bygga upp en organisation, starta upp distributionscentrum mm. Det är sagt att siffrorna kommer att vara svarta först 2016 och det tycker jag verkar fullt rimligt.

Det som oroar mig är att man verkar vända sig till en målgrupp som inte vill handla och som är beredd på att betala mer, acceptera ett sämre utbud, vänta på att få varorna, vara bunden till att vara hemma en viss tid och inte få välja varor själv i utbyte mot att få varorna hemkörda samt att enkelt kunna fylla kundkorgen via appen/hemsidan. För egen del så är dagens tjänster inte tillräckligt intressanta för att jag skall överväga att börja handla hos någon av näthandlarna, men jag ser en enorm potential att kunna på sikt erbjuda något väldigt attraktivt.

Jag tror att priset är det som kommer att få störst effekt vad gäller kundtillströmning. Ett lägre pris hade spridit sig snabbt och allt fler hade valt att handla helt eller delvis via nätet, förmodligen för de flesta delvis via nätet. Priset beror så klart på skalfördelar och med dagens pytteomsättning så har man inte mycket att säga till om.

En annan aspekt är hemkörningen. Jag tror absolut på "click & collect"-konceptet som används i Storbritannien, dvs att man kör till en upphämtningsplats, knappar in sin kod och hämtar sina varor. Jag tror att sådana stationer hade gjort sig väldigt bra t ex i en saluhall. Fler kunder hade hittat till saluhallen och de varor som man inte hittat via mat.se kunde man handla i saluhallen. Det finns med andra ord möjligheter.

För att summera så tycker jag att erbjudandet som det ser ut just nu är ganska dåligt. Att det finns de som tycker att det är jätteskönt att få varorna hemkörda kan jag förstå och min situation är inte sådan att det spelar jättestor roll för mig om jag får varorna hemkörda eller inte, men jag kan förstå att det finns många där det spelar stor roll, t ex personer som har svårt för att bära tunga matkassar, ont om tid, långt till en bra matbutik, ingen bil, inget körkort etc. Likväl, jag tror inte att dagens erbjudande kommer att räcka för att ta mat.se till en omsättning över 1 miljard och med en marginal på 5-7%, vilket jag tror skulle kunna vara möjligt inom en tioårsperiod om man spelar sina kort rätt.

Att man kan växa enligt plan med ett ganska dåligt erbjudande tolkar jag ändå som något positivt. Man börjar med att bygga volym och försöker att hålla förlusten i schack genom att inte sänka priserna. När man väl har byggt volym och täcker storstadsregionerna kan man ta nästa steg och på allvar börja konkurrera med dagens matvarujättar.

Det som oroar mig lite är att mat.se-gänget verkar vara ett gäng glada e-handlare som hellre pillar med hemsidan än tänker på allt runt omkring, som t ex upphämtningsställen, och om man inte förstår helheten så kommer jag att bli orolig och dra mig ur. Tyvärr kommuniceras det inte så mycket kring framtiden, vilket jag förvisso kan förstå med tanke på att man inte vill ge konkurrenterna sina framtidsplaner.

22 augusti 2014

Matse Holding - intressanta länkar

Att Matse holding inte är ensamma är knappast en nyhet och att Sverige ligger efter andra delar världen när det kommer till att handla mat via nätet är inte heller en hemlighet. Ur ett investeringssyfte är det naturligtvis intressant eftersom det då finns en del att lära genom att läsa om hur det har gått för andra företag inom samma bransch i andra länder. Nedan finns ett par intressanta länkar:

http://www.retail-week.com/sectors/food/analysis-retailers-battle-for-online-grocery-market-share/5050863.article

http://uk.reuters.com/article/2014/07/08/retail-internet-idUKL6N0PB47C20140708

Nu tror jag att det fler än jag som kan googla. Om det är nån som sitter på en intressant och hygglig analys av branschen eller någon av de andra aktörerna så får ni gärna dela med er i kommentarsfältet.

19 augusti 2014

Matse holding - framtida potential

Det är möjligt att intresset för matse holding är ganska klent och att ni som läser detta gärna läst om något annat, men eftersom matse är ett nytt innehav och ett innehav som bjuder på mycket mer risk än mina övriga, i alla fall sett till förhoppningar om framtiden, så upptar det mycket tankekraft för tillfället. Även om jag tror på branschen och tycker att ledningen i matse är kompetent så är jag ändå inte säker på att de kommer att leva upp till mina förväntningar, vilket i mångt och mycket överensstämmer med de mål som de kommunicerade i samband med noteringen, dvs svarta siffror första halvåret 2016 och en omsättning på 600 msek samma år.

Anledningen till att jag tvekar är att jag är inte säker på att matses erbjudande är tillräckligt bra. Till skillnad från stormarknaden så får man varorna hemkörda och man kan enklare hitta varorna via recepttjänster och sökfunktioner. Nackdelarna är att man måste vänta på varorna och vara hemma för att ta emot varorna samt att man är dyrare. Man säger förvisso att priset är detsamma, men i en bransch där alla skriker extrapris så är samma pris lika med dyrare, i alla fall enligt mig. Jag är inte säker på att dessa säljargument räcker för att övertyga den stora massan av kunder. Faktum är att Idag, 5-10 år efter att tjänsten lanserades, så är det inte fler som handlar mat via nätet än vad det är folk som handlar på din lokala ica maxi eller coop forum. Det talar för att något fattas för att folk ska bli riktigt övertygade.

Det finns alltid de som talar om att det tar år innan en omställning som denna verkligen äger rum på bred front, men många som hävdar detta glömmer ofta bort att när det väl händer så är det något som triggar den stora och plötsliga förändringen. Ett exempel är karttjänster i mobilen. Det var under många år en bransch som stod inför ett skifte. När skiftet väl skedde berodde det på att google lanserade tjänsten gratis (definitionsfråga naturligtvis, men jag hoppas att budskapet går fram). Alltså, argumentet att det tar år innan konsumenter ändrar sitt beteende biter inte fullt ut på mig.

Jag tror att man måste vara billigare än stormarknaderna för att riktigt slå igenom på bred front. Det enklaste sättet som jag ser det är att man förlänger leveranstiden. En leveranstid på en vecka gör ingen kund glad förvisso, men om det innebär att matkassen blir märkbart billigare så hade många kunnat börja planera lite bättre. Min hypotes är att den besparing som företag gör genom att ha en leveranstid på en vecka istället för en dag är betydligt större än den besparing kunden förväntar sig för att vänta en vecka. För det första så kommer pengarna in en vecka innan varorna leveras, vilket ger ränta. För det andra blir det enklare att planera inköp, vilket ger besparingar. För det tredje blir det enklare att jämna ut produktionstoppar. I en bransch där marginalerna är små gör detta skillnad.

Det är möjligt att matse tänker i dessa banor, men att man först vill sätta upp en verksamhet som täcker de tre storstadsregionerna innan man går vidare och levererar nya koncept. Det kan vara så att man resonerar att man kan alltid sänka pris och när man väl trycker på startknappen måste man ha en organisation och logistikapparat som kan möta efterfrågan.

För övrigt tror jag att mathem kan komma att börsnoteras under 2015. Verdane capital vill nog ganska snart göra exit.