27 november 2014

Matse: Fler insiderköp och tankar om Novemberrapporten

Matse Holding är ett företag där ledningen sitter på en hel del aktier. Ungefär en tredjedel ligger hos ledningsgruppen och en tredjedel ligger hos familjen Mattson, bl a styrelseordförande Ludwig Mattson och pappa "Mr Santa Maria" Mats Mattson (som av vad jag har hört och sett verkar vara en affärsman som jag gillar).
 
Det är även intressant att se att många i ledningen väljer att fylla på med ännu mer aktier. Det tycker jag är lovande även om det rör sig om småbelopp. Dagens affär stod Kimmo Björnsson för:
 

Nästa pressrelease som kommer från Matse är av allt att döma rapporten från försäljningen i november. Det skall bli intressant att se om man fortsätter den positiva trenden som man haft de senaste månaderna eller om man parkerar för tillfället runt 15 MSEK. Jag är ganska imponerad att man kan växa så snabbt som man gör utan att det verkar bli några större misslyckanden. De verkar ha en bra logistikapparat och det känns väldigt bra.

 

För min del så skulle det kännas väldigt bra om man träffar 16-17 MSEK för november, men om man skulle landa på 15 MSEK skulle det också vara OK. Om det mot förmodan skulle visa sig att försäljningen minskar jämfört med oktober så kommer jag att bli fundersam och oroad. Matse har de senaste månaderna dock infriat förväntningarna så jag skulle tippa på att det blir en ny rekordmånad.

En möjlig trigger i aktien skulle kunna vara om man träffar 50 MSEK för Q4 och kassaflödet bara blir minus nån miljon, dvs att man kan vissa att man inte är långt i från att vara kassaflödespositiva. Det är möjligt att det skulle få en och annan att bli intresserad av att köpa på sig aktier. Dock, även om Mangold har fått i uppgift att få upp likviditeten i aktien, så är det ändå ett rätt stort problem med aktien att omsättning oftast är väldigt låg och därmed är det inte säkert att en bra Q4 ändå skulle få kursen att lyfta, tror jag.

26 november 2014

Matse: Q3 landade på 29 MSEK, tillväxt 119% och kassaflöde -7MSEK

Matse Holdings kvartalresultat är relativt ospännande i och med att man redovisar omsättning för Matse (dock ej Cold Cargo och Kokaihop) varje månad. Det som var lite av en nyhet är kassaflödet. Det var ganska klart att det skulle vara negativt och i Q1-rapporten försäkrade Måns Danielsson att kassaflödet för Q1 var en bottennotering. Q2-resultatet är bättre förvisso, men man gör av med en del pengar och det är möjligt att det fanns de som hade hoppats på ett lite bättre kassaflöde. Jag är själv inte så orolig för kassaflödet i nuläget.

Det finns ett par andra saker som jag lite oroar mig för med Matse istället. En sak är att man måste lägga en hel del pengar på marknadsföring för att inte förlora marknadsandelar. Det är klart och helt rätt i mitt tycke, men problemet som jag ser det är att man inte alls har samma muskler som Mathem och definitivt inte samma muskler som ICA. Man skriver i kvartalsrapporten att Matse gynnas av att ICA har börjat med näthandel eftersom detta kommer att växa marknaden. Att marknaden växer är förvisso bra, men om det får till följd att Matse blir en marginalspelare så är det inte alls bra.

ICA har ett antal fördelar som inte Matse har. För det första så kommer man att kunna hämta i butik. För min del spelar en sådan sak roll. Det är ingen större sak att svänga förbi och hämta upp veckohandlingen på vägen hem från jobbet eller i samband med att man gör något annat ärende. Samtidigt så tycker jag inte om att vara bunden att vara hemma vissa tider. Jag vill inte tacka nej till saker för att jag väntar på matkassar. Att hämta i butik tror jag kommer att vara en fördel för ICA.

En annan fördel som ICA har är att de kommer att kunna locka över kunder som idag kanske har övervägt att handla på Matse eller Mathem, men som konstaterar att det är för dyrt. I vår familj äter vi exempelvis mycket äpplen. När äpplen kostar 5 kr/styck, vilket (om jag gissar vikten på ett äpple någorlunda rätt) bör motsvara ett kilopris över 30 kr/kg, så är det en sak som får mig att avstå. ICA kommer, förmodar jag, att använda samma priser som man har i butik och då kommer äpplepriserna troligtvis att ligga runt 20 kr/kg. Priset på äpplen är ett exempel och kanske bara gäller mig, men jag tror att andra har precis som jag kollat priser på några få varor och kommit fram till att det inte är tillräckligt konkurrenskraftiga priser.

Jag är du dock aktieägare i Matse, och jag brukar att vara ganska snabb att göra mig av med aktier som jag inte tror på, så visst ser jag även fördelar. Prisargumentet kan man så klart även vända till Matses fördel. Man har idag kunnat visa imponerande tillväxt trots att man inte kan mäta sig med stormarknadernas priser. Priser går alltid att sänka och när man väl har fått upp volymerna så kommer man att kunna konkurrera även med pris. Man har fördelen gentemot ICA att varorna ska inte först packas upp på en hylla för att sedan packas ner i påse, utan kan gå raka vägen till påsen. Tesco som har en hel del näthandel började precis som ICA, men har nu även s k dark rooms (anläggningar där man packar matkassar enbart till näthandlarna). Det är möjligt att ICA kommer att gå i Tescos fotspår.

En annan nackdel ICA har är att nätet är nytt för dem. Deras modell bygger i mångt och mycket på att kunder skall komma till butiken med idén att man skall köpa vissa relativt billiga basvaror (mjölk, frukt etc) med låg marginal för ICA, men göra ett och annat spontanköp med hög marginal för ICA(presentpapper etc), som totalt gör att ICA gör en OK affär på dig. På nätet kan man göra precis samma sak, men nätet är nytt för ICA och det tror jag att man vet om. Kan man inte bara anställa någon som är bra på näthandel? Jo, det kan man och det tror jag att man redan har gjort, men när en stor organisation ska ställa om så är det inte helt enkelt trots att man har kompetensen. Det finns även en hel del indikationer att ICA ser sina butiker som centrala även i fortsättningen. Man har köpt Apoteket Hjärtat och man har skrivit samarbetsavtal med Starbucks. Det skall bli en upplevelse att gå att handla. (Starbucks har jag personligen svårt att förstå tjusningen med. Dussincaféer med överstora överprisade bakverk känns som gårdagens nyheter. Det är möjligt att det finns en hel del som kommer att prova för att de har hört talas om Starbucks, men jag har svårt att se att det samarbetet blir en hit. Naturligtvis kan jag ha fel och jag inser själv att jag inte alls är typkonsumenten.)

Jag ser även ett värde i Matse genom att bolaget kan vara en intressant uppköpskandidat. Man kan naturligtvis argumentera att ingen skulle hosta upp de pengar som krävs för att storägarna skulle släppa bolaget. Det är fömodligen sant i nuläget, men om Matse börjar tappa mark så tror jag att det finns en plan B som är att man skall sälja bolaget till någon som vill in på näthandelnsscenen för mat i Sverige. Jag känner mig rätt säker på att det finns intressenter som kan tänka sig att betala ganska bra för att få in en fot (eftersom alternativet att bygga upp en verksamhet från grunden kommer att ta för lång tid). Vi är inte där än, men om marknaden visar finfin tillväxt och Matse visar fin tillväxt och att kursen står och hackar på dagens nivåer då kan detta bli ett alternativ. Matse har själv skrivit att det är viktigt att vara stor (om det t o m kanske var störst) för att kunna lyckas med näthandel så jag tror att man är varse problemet. Ett uppköp ser jag alltså egentligen mer som något som reducerar nedsidan för kursen.

Det var ännu en gång osorterade tankar om Matse. Många av dem har säkert dryftats tidigare. Kommentera gärna vad du tror om Matse. 

13 november 2014

De föreslagna amorteringskrav

Det är intressant att se hur mycket det skrivs i tidningar, visas i TV och pratas på arbetsplatser när villkoren för bolån ändras. Det är på inget sätt konstigt eftersom det på många håll, i synnerhet storstäderna, finns väldigt många, särskilt yngre vuxna, som sitter på stora bolån. Effekterna kommer att vara kännbara för denna grupp. Frågan är bara hur mycket det kommer att kännas? Svida lite eller göra riktigt ont?

Finansinspektionen skrev att de trodde att en nedgång på 5% var att vänta. Det är möjligt att det är korrekt även om jag inte har sett beräkningarna bakom denna siffra. För min del är det ganska klart att detta bör leda till att bopriserna går ner. Argumentet att färre bostäder skulle komma ut och att det därmed skulle driva upp priserna tror jag inte så mycket på. Äldre människor kommer även i fortsättningen att flytta från sina hus/lägenheter, nya familjer kommer att bildas som kommer att vilja bo större etc. Det kommer fortsatt att finnas en marknad. (Ärligt talat så är det redan idag skitdyrt att flytta. 2-3% i mäklararvode plus en lagfartskostnad på 1,5% landar lätt på 100 000 SEK för en villa i en storstad).

En sak som jag inte har hört någon diskutera är att om priserna kommer att sjunka så kommer det i sin tur att få effekt på amorteringstakten. Att amortera 2% per år ner till 70% av bostadens värde är 7,5 år räknat från en ursprunglig belåningsgrad på 85% förutsatt att bostadens värde är oförändrat. Om vi får en nedgång så kommer alltså tiden 7,5 år att bli längre. Det är möjligt att man kommer att täppa till denna lucka (eller att man redan har täppt till den och att jag inte vet om det).

Det skall bli intressant att se var det hela landar och det skall också bli intressant att se effekterna. Jag tror själv inte på några större prisfall, men 5% i snitt känns inte helt orimligt (dock mindre på billiga hus och mer på dyra hus).

För övrigt hoppas jag att regeringen kommer att se över de ineffektiva regler som idag finns för nybyggande och att det kommer att göras satsningar på energismarta hus (subventioner). Jag tycker även att man skall se över lagfartskostnaden. Det hade jag gillat.

UPPDATERING
I förslaget står det inte bostadens värde utan köpeskilling, dvs bostadens värde vid köpet, vilket gör att amorteringstakten enligt förslaget inte skall påverkas om priserna viker. För mer information se kommentarerna.

Multiq levererar ett förvånansvärt starkt Q3

Den ibland utskällde Fritz the Cat (http://fritzthecat1.wordpress.com/) fick mig att få upp ögonen för det nyemissionsglada och därmed ofta utskällda Multiq och jag slog till på en post som motsvarar knappt 5% av portföljens totala värde. Då, när jag köpte, hade bolaget precis levererat ett jättestarkt Q2-resultat och bolaget såg med den ökande omsättningen och vinsten ut som ett ganska bra köp sett till klassiska nyckeltal. Efter att kursen hade stuckit upp en bit till 80 öre så har det stått där under ett par månader tills idag då Q3-rapporten levererades.

Q3-rapporten var inte alls så dålig som många hade trott och kursen handlades under dagen upp drygt 20% och i slutet av dagen fick man betala mer än en krona för en aktie. Jag blev mycket förvånad. Eftersom man inte har rapporterat så mycket ordrar de senaste månaderna så trodde jag att det skulle se sämre ut både omsättningsmässigt och resultatmässigt. Spontant när jag såg siffror så började jag funderade på om det fortfarande är jätteordern från slutet av förra året som ger avtryck, men det tror jag inte att det är.

Om detta hänt för ett par år sedan så hade jag nog blivit sugen på att ta hem vinsten, men det tror jag inte att kommer att göra. Istället skall jag försöka skaffa mig en bättre bild av företaget. Förhoppningsvis kan det bli tillfälle att gå på årsstämman.

Länk:
http://www.multiq.com/sv/investerare/finansiella-rapporter/?urlid=1749013

03 november 2014

Matse: Försäljningsrekord igen! 143% och nästan 15 MSEK

Matse levererar återigen ett riktigt bra månadsresultat. Man når nästan 15 MSEK (14,6 MSEK), vilket innebär en ökning på hela 143% jämfört med oktober 2013. Det verkar som att den fina formen håller i sig och kanske kommer man att nå 50 MSEK under Q4.

När jag summerar omsättningen för årets tio första månader hamnar man på 86,3 MSEK. Eftersom det finns andra bolag i koncernen Matse Holding så kommer denna siffra att växa något när man räknar på hela koncernen, men eftersom endast omsättningen för Mat.se redovisas månadsvis så får vi hålla oss till tåls med koncernens totala omsättning till kvartalsrapporterna. Om man säljer runt 15 MSEK för november och december, vilket känns fullt rimligt med den medvind som råder, så kommer man att komma upp i ungefär 116 MSEK. Inräknat övriga delar av koncernen så landar då förmodligen totalomsättningen på 120 MSEK, och kanske lite till.

Eftersom Stockholm inte bidrog förrän Q2, och förmodligen lite under detta kvartal, så kommer förmodligen vi att få tillväxttal över 100% de kommande 6 månaderna. Det känns därför fullt rimligt som jag ser det att räkna på en årsomsättning på 150-160 MSEK för dagens Matse. Det känns bra med tanke på att börsvärdet är runt 200 MSEK (efter dagens uppgång något högre).

Det skall bli intressant att se vad Mathem landar på för omsättning för oktober. Om de skall vara fortsatt fyra gånger så stora som Matse så ska de nå knappt 58-59 MSEK. Det känns tveksamt eftersom det skulle innebära en ökning på 8-9 MSEK från förra månaden.

En annan sak som jag tycker skall bli intressant är att se hur Matse ska möjliggöra den häftiga tillväxten som de siktar på. Det skall bli intressant att se om Matse kommer att öppna ytterligare siter och i så fall var.

http://mb.cision.com/Main/9826/9672690/307013.pdf