23 oktober 2019

Byggmax: Q3-rapport, volymbonanza och påfyllning

I måndags så kom Q3-rapporten och den var ungefär i linje med motsvarande period 2017, dvs en bit upp från motsvarande period 2018. En anledning till att man presterade bättre i år än förra året är att sommaren i år varit något kyligare än sommaren 2018 då det inte byggdes speciellt mycket pga värmeböljan. Det är inte hela förklaringen till att resultatet blev bättre än Q3 2018, men en ganska viktig orsak i sammanhanget.

Rapporten var OK tycker jag och jag blev inte förvånad när kursen stack upp när börsen öppnades i måndags. Det kändes som en ganska rimlig reaktion tycker jag med tanke på att kvartalet givet värderingen blev helt OK. Efter den initiala handeln så bar det däremot av rakt nedåt och under ovanligt hög volym. Nedgången fortsatte efter måndagen och idag så kunde man köpa aktier för runt 27 SEK, vilket jag passade på att göra. Det är möjligt att det var dumt. Vi får se.



Det jag tycker är lite märkligt är att många verkar fokusera mer på tillväxt i jämförbara butiker än den totala tillväxten. Det finns redan relativt sett många Byggmax-butiker och att det får effekter på befintliga butiker när nya öppnas är säkerligen en sak som man har beaktat och förutspått när man öppnat nya butiker. Det känns ganska givet att man från Byggmax sida till viss del passar på när tillfälle ges. Det finns, eller i alla fall har funnits, möjlighet att få hittelön om man hittar en tomt som skulle passa för en Byggmax-butik. Jag gillar att man ser till att fånga tillfällen som dyker upp och jag tror att man har blivit ganska duktiga på att öppna nya butiker och att det kan få effekt på befintliga butiker är, som jag ser det, en konsekvens som man ibland får räkna med. Man tar marknadsandelar och tillväxten känns helt OK.

Det är intressant att se det stora säljtrycket. Det är sannolikt så att en eller ett par av de stora aktörerna har valt att minska. Varför kan man naturligtvis bara spekulera i, men av olika anledningar så tror man inte att bolaget är en bra investering. Om man tittar på ägarlistan i Q3-rapporten så ser den ut enligt följande:



Om man tittar på samma lista fast i Q2-rapporten så ser den lite annorlunda ut:


Det är ett par saker som man kan konstatera. Det första är att de tio största ägarna har minskat sina innehav med ca 4%. Det kan vara så att det är den elfte och tolfte största ägaren som har ökat, men det kan också vara så att det har skett ett skifte från fondbolag till privata investerare. Jag tror att fondbolag generellt har valt att minska och jag tror att det har pressat kursen.

En annan sak som man kan se är att Didner & Gerge har valt att minska ganska ordentligt. Mellan de olika rapporterna så har man minskat från ca 4.2% till 2.5%. Det har skett en hel del andra förändringar också, men Didner & Gerge tycker jag är lite extra intressant. Fondbolaget brukar ha ganska bra koll och att man säljer ger en viss signal. Jag skulle inte bli förvånad om det är Enskilda som har hjälpt Didner & Gerge att göra sig av med aktier, men det är naturligtvis bara spekulationer. Om jag skulle gissa lite till så skulle det inte förvåna mig om Didner & Gerge vill fortsätta att minska för att till slut inte äga några aktier alls. Det är naturligtvis också rena spekulationer och inget annat. Didner & Gerge har dock inte lyckats med allt man har gjort och om jag inte minns fel så sålde man HM innan kursen återhämtade sig. På en del sätt så finns det gemensamma nämnare mellan HM och Byggmax. Båda bolagen tror att fysiska butiker har en framtid och båda agerar i ett lågprissegment. Ytterligare en koppling är att Mattias Ankarberg tidigare arbetat på HM. Möjligtvis så tycker förvaltarteamet på Didner & Gerge att det finns mer intressanta case än retailbolag som öppnar nya fysiska butiker.

Det är väldigt lätt att säga att säjtrycket har varit högt och det förklarar nedgången och att när det väl avtar så kommer det att göra att kursen studsar upp. Det kan vara så det kommer att bli, men VD-ordet andades inte optimism och Q4:an kommer inte att bli stark. Det har vi redan fått reda på och sannolikt så kommer inte heller 2020 att bli ett superår. Att VD:n inte andas optimism samtidigt som det finns mycket som tyder på att e-handeln kommer att växa ordentligt även inom bygg så finns det fog för oro. Trots detta så tycker jag att det ser fortsatt intressant ut, men säker är jag inte. Om det visar sig att man kommer att göra en vinst på 2.20 SEK per aktie på helåret och att man beslutar sig för att dela ut 1.10 SEK eller något liknande så skulle det kunna få fart på kursen. Eventuellt.

Enligt mitt sätt att se på saken så tycker jag att värderingen är attraktiv i Byggmax. Jag tror på ledningen. Man genomför den strategi som man har lagt fram och enligt mitt sätt att se så har man gjort bra ifrån sig både vad gäller tillväxt och vad gäller att vända krisande affärssegment, dvs Skånska Byggvaror. Att man kommer att satsa på 3.0, mindre butiker och trädgård tror jag är bra. Det samspelar väl med att man öppnar fler butiker, och därmed får kortare avstånd mellan butikerna.

Inga kommentarer: