Igår så sålde jag Capio-aktierna. Det blev ungefär ett plus-minus-noll-resultat. Anledningen till att jag sålde är att jag känner viss tveksamhet inför framtiden. Det är nog ganska bra nivåer att gå in på och det kan vara en intressant aktie att äga om konjunkturen skulle vika.Det som ligger i andra vågskålen är den politiska risken och att så snart vinsterna ökar så kommer det att skapa debatt. Det är inte omöjligt att jag gör come back, men just nu väljer jag att stå utanför. Kan jag handla aktier imorgon för 37 SEK så kanske jag gör det.
Jag valde att minska i JM också idag. Faktum är att jag sålde allt och köpte tillbaka en del igen när kursen föll något. Det är hög risk i JM och det är inte helt enkelt att skapa sig en bra uppfattning om allt elände är inprisat i kursen eller om väl mycket elände är inprisat i kursen. En intressant övning som man kan göra är att fundera på vem som kommer att ta den stora smällen om bopriserna rasar - byggbolagen, bankerna eller någon annan. Naturligtvis kommer alla att påverkas av en sådan situation, men frågan är vem som drabbas hårdast.
Det har varit en del tunga namn som har varit ute och menat på att skuldsättningsgraden hos svenskar är alarmerande. Det är helt korrekt. Den är jättehög. Samtidigt är det viktigt att komma ihåg att bolån är statligt subventionerat, vilket gör att en del lånar med hjälp av bostaden för att investera på börsen. Jag är en av dem. Det känns helt enkelt som en bra deal att låna till runt 1% (efter ränteavdrag) för att stoppa in pengar på börsen. Nu är det inte alla som har ett sparande naturligtvis och det kommer att finnas de som hamnar väldigt snett om bopriserna faller, men många av dessa kommer att kunna reda upp situationen genom att dra åt svångremmen. Jag har varit inne på det tidigare och jag tror att en hel del kan dra ner på onödig konsumtion för att lösa en jobbig bolånesituation. Till skillnad från andra länder så är bolån personliga i Sverige och det kommer att spela roll om bopriserna faller.
Min hypotes är att bankerna i Sverige kommer att kunna hantera situationen relativt bra. Det är alltid bra att titta tillbaka historiskt för att se vad som har hänt i liknande situationer tidigare. När man gör det är det dock viktigt att komma ihåg att även titta på skillnaderna. När det kommer till den senaste bankkrisen i Sverige så handlade det om att man hade lånat ut pengar hej vilt i Baltikum. Det var kul så länge det varade, men när väl bubblan sprack så stod banken med stora parkeringsplatser fyllda med lyxbilar som köpts med lånade pengar och diverse andra lån som aldrig skulle bli återbetalda. Jag tror att situationen är en annan idag och jag tror inte att svenska banker kommer att bli så enormt hårt drabbade som en del tror. Istället tror jag att det kan bli detaljhandeln som tar en del stryk. Det är möjligt att jag har fel och bankerna är absolut inte utan risk, men jag känner mig fortfarande ganska bekväm med att ligga relativt tung i bank.
Vad gäller JM så tror jag att man kan komma att hamna i en lite jobbig situation om bopriserna faller nedåt, vilket i sin tur kan vara en effekt av att räntan höjs, och det är därför som jag inte placerat aktierna längst ned i byrålådan.
Några aktier som jag faktiskt tror skulle kunna ta en del stryk om bopriserna faller är ICA och Axfood. Det kan låta märkligt och det kräver absolut sin förklaring. Om personer som hamnar i en lite jobbig situation när räntan höjs och bopriserna faller drar ner på sin konsumtion så kommer det att drabba en rad bolag. En del kanske tycker att ICA och Axfood inte är bolag som borde drabbas så hårt eftersom man säljer livsmedel och mat måste man ju ha, så klart. Det är förvisso korrekt att man måste ha mat, men det köps alldeles för mycket mat och de flesta konsumenter har otroligt dålig disciplin när det kommer till hur man handlar mat. Ett tips är att lyssna på senaste avsnittet av Kapitalet som handlar om egna varumärken. En sak som sägs där är att någon har räknat ut att man säljer 10% mer på ett högervarv än på ett vänstervarv eftersom man har korgen i höger hand (eller om det var tvärtom). En slutsats som man kan dra av detta är att det säljs enormt mycket onödiga produkter i livsmedelsbutikerna, eller annorlunda uttryckt att det görs väldigt mycket ogenomtänkta köp. Jag tror att e-handeln intåg inom segmentet kommer att till viss del ändra på detta. Att konsumenter kommer att handla på samma sätt på nätet som man gör i butik tror inte jag. Min gissning är att det kommer att förändras och jag tror att tuffare ekonomiska villkor kan snabba på förändringen. Ett eventuellt intåg i Sverige av Amazon i kombination med att konsumenter börjar handla på ett mer ekonomiskt sätt skulle kunna vara en giftig mix för bolag som ICA och Axfood. Det behöver inte bli så, men det finns en obalans - konsumenter handlar på ett oekonomiskt sätt och om det kommer en trigger som gör att man kommer att behöva göra på ett annat sätt så kommer det att finnas ett behov av en annan typ av tjänst. Amazon har teknik som gör att hanteringen kan bli mycket mer effektiv och en storskalighet som i många avseenden är ojämförbar. Det kan naturligtvis bli så att konsumenter kommer att fortsätta att handla matvaror i butik, men det tror inte jag, framförallt inte basvaror eller stapelvaror. Om konsumenter kommer att börja handla på nätet i större utsträckning så är det inte säkert att handelsmönstren ändras, men jag tror att det kommer att bli en förändring. Det är inte säkert att ändrade förutsättningar kommer att påskynda marknadstransformationen, men jag tror att det kan bli så. Detta är så klart bara vilda spekulationer, men jag tror inte att det är så enkelt att bankerna tar smällen om det blir tuffare tider.
3 kommentarer:
Hej,
Har läst de flesta inläggen de senaste månaderna och det som slår mig är att du verkligen är kluven; ena dagen köper du JM och andra dagen säljer du. Detsamma gällande Hövding (den senaste tiden).
Förstå mig rätt, men då denna kluvenhet finns, varför väntar du då inte tills du har gjort din analys och verkligen känner att du kan lita på den? Att köpa/öka/minska/sälja kostar dels courtage, dels tid och energi. Förstå mig rätt, men det är denna uppfattning jag som läsare får.
Du har varit med länge och "vet" att långsiktighet och att inte bry sig om dagliga kurser eller vrida utan och innan på minsta lilla tvivel är det bästa. Ena dagen lägger du fram positiva tolkningar om JM, andra dagen det raka motsatta och dina transaktioner följer dessa.
Menar verkligen inte att rikta kritik e.d., utan skriver enbart hur jag tolkar dina inlägg.
/Sofokles
Hej Sofokles,
Det är klart relevant det du skriver och jag tar det inte som kritik, snarare som relevant feed back. På många sätt så har du rätt, men det finns ett par saker som jag inte varit så tydlig med som kanske för lite mer ljus på saken. Man kan sammanfatta mina tankar kring många köp och sälj som nedan:
- Risken att missa en större uppgång
Många har samma uppfattning som du har, nämligen att man inte skall hålla på att hatta fram och tillbaka. Det är säkert en bra uppfattning i många lägen, men inte alltid. Den främsta anledningen som jag ser till att inte hålla på att hatta fram och tillbaka är att man kan missa en stor uppgång. Det är klart relevant. Min marknadstro för tillfället är rätt så ljummen. Det kan fortsätta uppåt, men jag håller det absolut inte för otroligt att börsen som helhet kommer att gå i sidled eller nedåt sett på lite sikt, ungefär ett år. Risken att missa en uppgång kan jag alltså leva med.
- Det kostar en massa courtage
Vad gäller courtage så har de köp och sälj som jag har gjort resulterat i mindre vinster även om man räknar in courtage. Att courtage skall äta upp alla vinster om man gör många affärer är en på många sätt förlegad syn som jag ser det. Många gånger är de råden baserade på courtage som ligger väl över hundralappen och inte som idag på bara några kronor om man handlar med små belopp eller en bråkdels procent om man handlar med större summor.
- Långsiktighet som mentalt hinder
Jag tror att det kan vara farligt att göra sin analys och sedan stoppa aktien i byrålådan, dvs att vara långsiktig utan att ifrågasätta. Många gjorde sin analys av HM och även om pilarna pekade upp under många år så blev det helt plötsligt inte så och många var fast i sin analys och långsiktighet, vilket inte blev så bra. "Långsiktighet" kan med andra ord ibland fungera som ett mentalt hinder, vilket inte är bra. Som liten skutt svarar du bara mot dig själv och om du vill lämna så är det bara att göra det. Om du rattar en fond eller sitter som fondförvaltare, storägare mm så kan du inte bara lämna, men det kan man som liten skutt.
- Dagens förutsättningar och gårdagens förutsättningar
Jag har ibland funderat på om olika marknadslägen bör handlas på olika sätt. I vissa lägen skall man helt ligga lång, medan man i andra lägen kanske skall fokusera på jämviktspendling. Det är få böcker som föreslår något sådant, men det jag inte gillar med många böcker är att de är skrivna runt en miljö som är helt annorlunda mot dagens. Hur börsen fungerade på 70-talet är väldigt olikt hur den fungerar idag. Idag kan en nyhet kablas ut på sekunder och aktörer reagerar snabbare en människa kan reagera (eftersom mycket är automatiserat). Jag anser att många gamla sanningar är just gamla sanningar när det kommer till börsen just eftersom förutsättningar inte längre är desamma.
Facit
Man kan diskutera hur man ska handla och hur man inte skall handla - vad som är rätt och vad som är fel - men i slutändan handlar det för mig om att köpa billigt och sälja dyrt, dvs att göra vinst på sina aktieaffärer. Det kanske är viktigare för någon att handla rätt än att göra vinst, men det gör det inte för mig. Om jag ser på mitt handlande med JM så ligger jag på plus efter mitt hattande. Alternativet, att inte hatta, skulle innebära att jag just nu låg minus. Alternativet att inte handla alls hade så klart varit plus minus noll. Det säger inte så mycket i ett större perspektiv, varken att hattande är bra eller att hattande är dåligt.
Jag kommer sannolikt att flyga in och ut ur ägarlistan hos JM ett tag till. Kanske får jag en insikt som gör att jag tycker att det finns anledning att ligga still i något läge, men det får framtiden utvisa.
För att sammanfatta så vill jag inte vara begränsad till "sanningar" om hur aktieägande skall gå till. Om det är någon långsiktig ägare som vill sälja sina JM till mig för 166 SEK och någon annan långsiktig som vill köpa aktier 173 SEK så är jag gärna med ;)
Vad gäller Hövding så har jag minskat i två omgångar efter Q1-rapporten. Det är inte så mycket hattande. Anledningen till att jag minskar är att jag inte tyckte att Q1-rapporten var bra och att innehavet efter den senaste tidens uppgång vuxit till en alltför stor del av portföljen.
Skicka en kommentar