Stefan Ingves och resten av Riksbanksstyrelsen gjorde mig inte besviken utan följde den på förhand utannonserade strategin och höjde räntan med 0,25% till 4,75%. Anledningen till att det är bra att Riksbanken höjer räntan är att inflationen är på tok för hög just nu. Inflationen är nämligen över 4% och målet för Riksbanken är att hålla inflationen på 2%. Det är alltså inget svårt val. Man kan däremot lägga till att om de sämre tiderna i kombination med ett lägre oljepris leder till att köpkraften minskar kommer det förmodligen i sig att leda till att inflationen viker, men det får framtiden utvisa.
Den höga inflationen innebär att alla som idag har pengar på banken är förlorare eftersom dessa urholkas för varje dag som går. Detta är naturligtvis inte bra och för att råda bot på de skenande priserna höjer man räntan så att priset på pengar ökar, vilket gör att efterfrågan på konsumtion minskar vilket i sin tur gör att prisstegringen avtar. Förlorarna på räntehöjningen är alla som lånat mycket pengar och med för små mariginaler, t ex bostadsägare med stora lån.
En annan typ av förlorare är svenska banker. I takt med att räntan går upp får nämligen allt fler svårt att betala igen sina skulder, vilket i sämsta fall leder till en kreditfölust för bankerna. Bankerna har nämligen mycket att vinna på att räntan inte höjs, vilket har märkts i debatten.
Debatten kring räntan är för övrigt ganska konstig. Man blandar ihop en massa olika ansvarsområden och talar för flummiga mål som "flexibel inflationsnivå". Riksbanken har ett övergripande mål att hålla inflationen i schack. Basta. Om det behövs åtgärder för att få igång ekonomin så är det upp till riksdag och regering att se till att det blir så genom vettig finanspolitik. Om man börjar att blanda ihop detta alltför mycket leder detta endast till ekonomisk villervalla som inte är bra för någon. I detta fall talar historien sitt tydliga språk.
mvh Charlie
4 kommentarer:
skönt att höra att det finns fler där ute som tycker som jag (detta och förra inlägget)!
/Hans
Mycket bra inlägg!
Även jag anser att det var bra och nödvändigt att höja räntan lite till. Men kan sålla mig till dem som är lite kritiska till den senare delen av ditt inlägg. Vore de så lätt att RB endast hade att ta hänsyn tilll inflationen momentant är det lättare att bara beräkna inflationen samt lägga på räntan ovanpå denna. Behövs ju bara en Atari från tidigt 80tal för den operationen.
Problemet, som jag ser det, är att när man börjar prata om flexibla räntenivåer eller liknande så börjar man blanda ihop korten på ett olyckligt sett. Riksbanken skall vara oberoende och endast utgå från ekonomiska data för att bestämma vad räntan skall vara. Om man håller på med flexibla mått så är det omöjligt.
Ponera att Riksbanken hade mandat att höja räntan om de tyckte att lönerna i Sverige skenade för att detta skulle kunna få inflationen att öka. Detta skulle kunna få effekten att exempelvis delar av arbetsmarknaden kom i lite knepiga situtationer. Höjda löner till priset av en räntehöjning? Systemet ser inte ut så idag, vilket gör att Riksbanken inte kan gå ut och styra och ställa utan är istället reaktiv. Löner höjs, oljepriset går upp och bostadspriser skenar, vilket sammantaget leder till inflation, vilket i sin tur leder till att Riksbanken måste höja.
Jag kan hålla med om att det inte är helt bra på alla så att ha en penningpolitik som är reaktiv, men betänk vilket ramaskri det skulle bli om Riksbanken höjde räntan för drygt ett år sedan när inflationen övar under 2% bara för att bostadspriserna trummade på för fullt och oljepriset visade tendenser att öka (jag har för mig att läget var så för ungefär ett år sedan). En räntehöjning då hade ingen gillat, men sett i backspegeln hade det förmodligen varit bra.
Man kan naturligtvis ha synpunkter på att vem som helst skulle kunna agera som Riksbanken gör, men man skall komma ihåg att Riksbanken tar hänsyn till många parametrar för att göra en så bra analys som möjligt (och till detta använder de säkerligen flera datorer). De flesta skiter i vad denna analys säger utan lyssnar bara till vad Riksbanken gör med räntan.
Man skall också komma ihåg att räntenivån idag inte är någon historiskt hög räntenivå.
mvh Charlie
Skicka en kommentar