Jag har varit långt ifrån datorer den senaste, vilket är anledningen till att uppdateringen av bloggen inte varit vad den borde varit den senaste tiden. Efter de senaste dagarnas uppgång och laddade batterier så känner jag mig väldigt inspirerad för tillfället.
Jag har som sagt varit långt från datorer och Internet, men jag har inte helt lyckats hålla mig borta från nyhetsflödet. Swedbanks och SEB:s raporter gladde mig mycket när jag fick ta del av dem. Det ser naturligtvis dåligt ut i Baltikum. Det är alla överens om, men som har dryftats tidigare så är det inte frågan om utan hur i fallet med de baltiska ekonomierna. Jag har länge trott att det inte är fullt så farligt som kurserna har antytt. Tyvärr tyckte jag detta redan när kurserna på våra svenska storbanker var ungefär 20-25% högre än vad de är just nu så helt rätt har jag knappast haft. Det skall i och för sig tilläggas att jag köpte innan utdelning så kompenserar man för det är det ungefär 10-15% ned sedan jag köpte. (Jag har en hel del SHB som gav runt 10% i total utdelning). Jag är förhoppningsfull inför framtiden och tror att de svenska storbankerna är välskötta och att de är ganska bra investeringar på ungefär 12 månaders sikt. Faktum är att svenska banker till och med kanske kan stärka sina positioner genom att de vinner pluspoäng hos kunder just för att de inte dragits ned i krisen (om de nu inte dras ned alltså. Det är fortfarande för tidigt att ropa hej.)
Om jag nu tror på de svenska bankerna så är ju naturligtvis en väldigt motiverad fråga varför jag inte fyller på med massa bankaktier. Anledningen är naturligtvis riskspridning, men även att banker för att kunna göra bra resultat måste ligga ganska nära gränsen. Med andra ord, för att kunna tjäna pengar så måste banken ta risker, t ex låna ut pengar till personer som vill köpa en bostad där risken finns att personerna inte kommer att kunna betala tillbaka lånet. Om det skulle visa sig att det blir sämre tider så kommer i första hand de som tagit stora lån att få ta smällen, t ex genom att tvingas sälja sin bostad, men om det vill sig riktigt illa och det inte finns någon rimlig chans att pengarna kommer att kunna betalas tillbaka till banken då åker banken på smällen. När banken får ta smällen är vad man brukar kalla en kreditförlust och om man äger bankaktier så gillar man vanligtvis inte sådana. Om kreditförlsuterna skenar iväg och blir jättestora, t ex genom att vi får massarbetslöshet och att personer med stora bostadslån av den anledningen hamnar i en skuldfälla som man inte kan ta sig ur, så är det illa för banken. I värsta fall kan banken helt gå under och eftersom mariginalerna är förhållandevis små så behövs det inte så många och stora krediförluster som man kanske spontant tror. Kreditförlsuterna är alltså någonting som man skall vara vaksam mot och det är anledningen till att jag troligtvis inte kommer att fylla på med mer bankaktier.
Det var lite funderingar kring bankaktier. Vad tror ni om de svenska bankerna?
mvh Charlie
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar