10 november 2007

Om man levt som man lärt

Under det knappa år som jag drivit klirr-i-kassan.se så har jag skrivit metervis om XACT BEAR och varför det är intressant att spekulera i dessa björnaktier. Jag har nämligen trott att superkonjunkturen till slut skulle vika och att det då skulle öppnas möjligheter för att köpa stabila bolag till bra priser samt att tjäna en hacka på XACT BEAR.

Tyvärr har jag inte riktigt levt som jag har lärt. Min förkärlek till likviditet har under året gjort att jag nästan hela tiden legat en bit bakom index. Det har varit tråkigt. Under september månad så lade jag om min strategi och bestämde mig för att bli långsiktig i mitt sparande, dvs inga affärer över dagen längre som kunde ge 1-2% i avkastning, utan affärer på 1 års sikt eller längre som kan ge 10-15% per år. Den största anledningen till att jag lade om min strategi var att min kortsiktiga strategi tog för mycket tid och gav förhållandevis små intäkter. Det var så här i bakspegeln förmodligen inte det bästa tillfället att börja plöja in pengar på börsen.

Tur nog har jag en del XACT BEAR kvar. Jag ligger ungefär +10% på de björnaktier som jag har kvar, vilket naturligtvis är kul, men det är bara en liten del av de som jag hade tidigare. Det är alltid fel att se tillbaka på affärer och tänka på vad som hade hänt om man gjort på ett annat sätt. Jag hade satt upp tydliga mål med de innehav som jag hade och det blev bra affärer. Det var redan när jag köpte på mig en massa björnaktier min tanke att sälja av dem ganska omgående med en liten vinst. Så blev det också. Det var även min tanke att behålla en del av XACT BEAR-aktierna längre om trenden skulle bära av nedåt. Så blev det också. Jag hade kunnat vara betydligt mer kall, men det var jag inte.

Min strategi i det korta perspektivet är nu att hitta bolag med bra direktavkastning och med en hyggligt ljus framtid som har dragits med ner av det sura börshumöret. Oljepriset och den vikande bostadsmarknaden oroar mig en del och jag skall minska inflödet från mitt bankkonto till börsen. Förmodligen kommer jag även att göra mig av med något förlustpapper under de närmsta månaderna. Jag har nämligen en hel del orealiserade förluster samtidigt som jag ligger plus på helåret vad gäller reasliserat resultat.

Ett annat alternativ som jag funderar på är att helt strypa tillflödet och istället sälja ett förlustpapper och putta in dessa pengar i björnaktier. "Trenden är din vän". Är det inte så man säger ;)

mvh Charlie

1 kommentar:

Johan Crona sa...

Jag tycker inte det är fel att titta i backspegeln och försöka lära sig av sina tidigare misstag. Som du själv skriver verkar du ha lärt dig av din tidigare strategi och nu lagt om den. Jag tror du gjort rätt. Även om det är tungt just nu när börsen vänt ner.

Får jag rekommendera ett bolag med bra direktavkastning (4-5%) och en stabil växande vinstdrivande rörelse. Det är ACAP som är ett riskkapitalbolag med intressant portfölj. Hela portföljen har starkt kassaflöde vilket ger möjligheter till fler förvärv och ökande omsättning/vinst på sikt.