31 oktober 2018

Investor, Industrivärden: Helt plötsligt ganska likvid

Idag så gjorde jag slag i saken och gjorde mig av med Investor. Av mer eller mindre bara farten så försvann även Industrivärden.Man kan så klart ifrågasätta om detta var rätt eller inte, men jag agerade och jag känner mig ganska bekväm med mitt beslut. Investor och Industrivärden stod för ca 15% av hela portföljen så med ett par knapptryck så var jag helt plötsligt ganska likvid, närmare bestämt ca 20% (och då räknar jag inte in min buffert som ska täcka semestrar, bilreparationer, mm).

Huvudanledningen till att jag säljer är att jag tror att vi de närmaste åren inte kommer att vara helt enkla på börsen. De senaste tio årens uppgång har drivits av många faktorer - låg ränta, kvantitativa lättnader, automatisering, fler köpstarka kineser och indier mm. Jag har haft som ett eget riktmärke att börja bli försiktig när Fed börjar höja räntan. Vad försiktig är och vad en räntehöjning egentligen innebär kan man så klart fundera över, men min bedömning är att räntorna kommer inte att sjunka lägre utan snarare börja att röra sig uppåt.

Vad det då innebär att vara försiktig kan man också fundera på. Jag tycker att man skall väga in hela sin ekonomi för att en sådan bedömning skall bli rättvis. Hur stor exponering har du mot bostadsmarknaden? Hur mycket lån har du? Hur mycket kapital har du? Hur mycket "riskfritt" sparande har du, dvs räntesparande? Hur stort är ditt pensionskapital? Hur stor andel av ditt pensionskapital är exponerat mot börsen? Hur stor är exponeringen mot SEK, USD, EUR? Hur säkert sitter du på ditt jobb? Man kan göra övningen på många sätt, men att göra sin egen balansräkning och resultaträkning är nyttigt. Det är bra sätt att lära sig lite om redovisning också. Tyvärr tror jag att alldeles för många tar alldeles för stora risker när det kommer till hur exponerade de är mot bostadsmarknaden. Jag har många gånger blivit förvånad över att en grupp personer kan tycka att någon som köpt aktier för 30 000 SEK är en galen risktagare medan någon som köper ett hus för 6-7 MSEK gör en investering utan någon större risk (för hus går ju alltid upp på sikt, vilket gör att man kan betala hur mycket som helst, eller?). Var och en får naturligtvis tycka vad han eller hon vill, men jag tror att många skulle må bra av att vara mer rationell och saklig när det kommer till sin egen privatekonomi.

En annan sak som spelade roll inför mitt beslut är att jag siktar på att flytta en del av mitt ISK-sparande till depå. Villkoren kommer nog att bli sämre för ISK och jag tror att det i kombination med att räntan höjs (vilket också påverkar skatten för ISK) kommer att göra alternativet mindre intressant. Man kan vänta tills villkoren blir sämre, men jag tänker att det kan vara lika bra att slå till nu direkt. Anledningen är att jag inte är säker på att 2019 kommer att bli klang och jubelsång på börsen. Jag funderar också på att använda möjligheten att anpassa risknivån efter realiserad vinst. Vi får se hur jag gör. Det är möjligt att jag avvaktar lite och skiftar om ca ett år istället.

Ytterligare en anledning till att jag sålde är att jag har historiskt sett varit mest lyckosam med investeringar i småbolag. Det kan vara en slump och det kan vara ren tur, men många av de stabila bolag som jag har köpt och slängt ner i en låda för att ligga där under lång tid har i många fall inte utvecklas så himla bra. Vilt svingade i småbolag som ingen annan tror på eller bryr sig om har i många fall blivit mycket mer lyckosamt även om jag gått på många minor också. Att det finns ett sätt att handla aktier som är bäst för alla tror inte jag.

Om det var ett rätt beslut att sälja Investor och Industrivärden är jag inte alls säker på. Det kan ha varit tokigt och det kan vara så att aktiemarknaden hoppar upp till nya rekordnivåer, men jag har varit med om ett antal ganska branta resor ner tidigare och jag tar hellre det säkra före det osäkra. 

2 kommentarer:

Mama sa...

ISK är bättre än depå:

1) Skönt att slippa deklarera, sparar många sköna timmar.
2) Skatten är alltid bunden till räntan. Den är aldrig "dyrare".
3) Enda saken att tänka på är likvider, att man får minst lika mycket ränta som statslåneräntan plus 1 % så att det gör ISK till bättre alternativ än depå/räntekonto. Så idag måste räntan på ISK vara över 1,49 % för att slå räntekonto. Då räntekonto med fria uttag ligger kring 0,7 % idag så är det lätt att slå med Spiltan Korträntefond som ligger på minst 1,5 % årligen.
4) Utdelningar på 3-4 % ligger långt över 1,49 %, så det är länge till depå skulle vara bättre och man har ju ett kvartals förvarning om det skulle bli sämre. Där är vi inte.

Charlie sa...

Var och en ska välja vad han eller hon tycker är bäst och jag ser det inte så svart eller vitt som du gör, men några kommentarer iaf:

1) Att det skall vara jobbigt att deklarera håller jag inte med om. Det är kanske så för vissa, men jag gillar att hålla koll och jag tycker faktiskt att man kan se deklarationen som en nyttig genomgång en gång om året. ISK lyfts ofta fram som att det är bra att det är enkelt, men priset som man betalar är att man få sämre koll och så jobbigt tycker jag inte att det är, men man kan tycka olika så klart.
2) Nja, om det är dyrare eller inte beror på räntan och avkastningen under året. I vissa fall dyrare i andra fall billigare.
3) Jag känner inte till Spiltan korträntefond i detalj, men jag gissar att det tar ett par dagar att köpa och sälja vilket gör att man inte kan agera snabbt om man vill. Likaså går det inte att ha liggande köpordrar. Ser det mao inte så svart eller vitt som du gör.
4) Ditt resonemang bygger på att utdelningarna är oförändrade, vilket i sin tur bygger på att det går fortsatt bra för bolagen. Utdelningen är dessutom bara en komponent i avkastningen.

Det kan absolut vara så att ISK än depå är bättre i de flesta fall under 2019, men det är inte säkert.